Σε μια Super League σεζόν που επί έναν ολόκληρο «γύρο» όλα εξελίχθηκαν σε φόντο πράσινο, συνέβη – με έναν τρόπο – και αυτό: Ολοκληρώθηκε μια παρτίδα Ολυμπιακός – ΑΕΚ (0-0) δίνοντας αίσθηση… νικητή στον Παναθηναϊκό. Στην ομάδα του Ιβάν Γιοβάνοβιτς που αρπάζοντας την ευκαιρία τούτης της μοιρασιάς ξέφυγε με +8 (ΑΕΚ) και +12 (Ολυμπιακός). Απαραίτητη σημείωση: «Λευκή» ισοπαλία σε Ολυμπιακός – ΑΕΚ είχε να συμβεί σε ματς πρωταθλήματος από το 1999 και ειδικά στο «Καραϊσκάκης» από το μακρινό 1962! Πρώτη φορά δηλαδή έπειτα από 60 ολόκληρα χρόνια!

Και μιας και το πιάσαμε από εκεί, πραγματικά αξίζει η «ειδική» αυτή αναφορά. Διότι τα Ολυμπιακός – ΑΕΚ δίχως γκολ είναι σπάνια. Μια φορά το 1962, η επόμενη το 1980 (στο ουδέτερο της Χαλκίδας), μετά το 1999 (ΟΑΚΑ) και μοναδική περίπτωση στον 21ο αιώνα σε ένα ματς κυπέλλου (2018). Αν ήταν το χθεσινό για 0-0; Σε καμία περίπτωση. Και οι δύο το διεκδίκησαν, και οι δύο είχαν τα διαστήματα κυριαρχίας τους, και οι δύο έχασαν σημαντικές ευκαιρίες στα 90’+14′ της παρτίδας. Ντέρμπι με ένταση, ρυθμό και με τους δύο τερματοφύλακες (Πασχαλάκης, Αθανασιάδης) να παίζουν καταλυτικό ρόλο στην ιστορία της βραδιάς. Αποδείχθηκε πως δεν ήταν γραφτό η μπάλα να αναπαυθεί σε δίχτυα. Τυπικά βεβαίως συνέβη και αυτό (Χάμες 58′), πρακτικά όμως το γκολ ακυρώθηκε σωστά από τον σουηδό διαιτητή Νάιμπεργκ που έβγαλε τη νύχτα με δύο μεγάλα λάθη: Τις κίτρινες που δεν έδωσε στον Νορντίν Αμραμπατ στο 47′ (Ρέαμπτσιουκ) και στο 59′ (Χουάνγκ). Και στις δύο περιπτώσεις ο Μαροκινός θα πήγαινε απευθείας στα αποδυτήρια καθώς είχε κίτρινη κάρτα από το πρώτο ημίχρονο (40′).        

Ο ρόμβος του Αλμέιδα

Για να πάρουμε όμως την ιστορία από την αρχή: Οι δύο προπονητές δεν είχαν κρυμμένους άσσους στο μανίκι, και έσπευσαν να το αποδείξουν από νωρίς στο τραπέζι του ντέρμπι. Οι έντεκα της Λεωφόρου στον αγωνιστικό χώρο από τον Μίτσελ, οι έντεκα που περίμεναν όλοι από τον Ματίας Αλμέιδα μετά την επιλογή του Γιόνσον αντί του απόντα Σιμάνσκι (θύμα ίωσης ο Πολωνίας). Ο αργεντινός προπονητής της ΑΕΚ όμως φάνηκε να έχει διαβάσει καλύτερα τις πρώτες σελίδες του βιβλίου της αναμέτρησης. Μια προσαρμογή στη μεσαία γραμμή σε ρόμβο (με Γκατσίνοβιτς στον Χουάνγκ, Πινέδα στον Εμβιλά και τους Αμραμπατ και Γιόνσον να κλείνουν τον Χάμες) έδωσε στους φιλοξενούμενους ένα άκρως απειλητικό προφίλ έπειτα από το δεκάλεπτο.

Και το 20λεπτο της ΑΕΚ

Η ΑΕΚ πίεζε ψηλά, πίεζε σωστά και έφευγε στο transition σε 20+ λεπτά με διαδοχικές ευκαιρίες. Η ηρωική επέμβαση του Σωκράτη στο πλασέ του Λιβάι (16΄), οι απαντήσεις του Πασχαλάκη (Ρότα 19΄, Λιβάι 28΄, Αμραμπατ 33΄) και το άστοχο σουτ του Λιβάι (37΄) περιγράφουν την εικόνα του πρώτου ημιχρόνου. Στο διάστημα που ο Ολυμπιακός είχε μόλις μια απάντηση (ο Αθανασιάδης είπε «όχι» σε τετ α τετ με τον Μπακαμπού που λανθασμένα υποδείχθηκε οφσάιντ). Και την άμυνά του σε δοκιμασία. Αρχισαν να το ισορροπούν οι Πειραιώτες από το 40΄και έπειτα. Και μάλλον ήταν τυχεροί που δεν βρέθηκαν να κυνηγούν στο σκορ πριν από την ανάπαυλα.

Η απάντηση του Μίτσελ

Ο Μίτσελ πήρε τη… ρεβάνς από τον απέναντι πάγκο στο ξεκίνημα του δευτέρου ημιχρόνου. Ο Ολυμπιακός μπήκε με διάθεση να σταθεί ψηλότερα στο γήπεδο και να ταλαιπωρήσει με τη σειρά του το build up της ΑΕΚ. Δύο διαδοχικές προειδοποιήσεις (Μασούρας 49΄, Εμβιλά 50΄) και έπειτα η φάση με το γκολ (58΄) του Χάμες που ακυρώθηκε ως οφσάιντ (του Μασούρα) συνθέτουν την τριλογία της αντίδρασής του. Ισως μάλιστα όλο αυτό να είχε και συνέχεια αν στο ακυρωθέν γκολ δεν προέκυπτε μια εξάλεπτη διακοπή που κόστισε στον ρυθμό. Το σημείωσε μάλιστα ο ισπανός τεχνικός στις δηλώσεις του εκείνο το σημείο. Ως ένα από τα σημαντικά της βραδιάς.  

Και οι ευκαιρίες ως το τέλος

Η ΑΕΚ κατάφερε να πάρει ανάσες. Και να βρει ξανά ένα σχέδιο (χτυπώντας με τον ιπτάμενο Λιβάι Γκαρσία στο δεξί άκρο της ερυθρόλευκης άμυνας). Και δεν είναι μόνο ότι ακυρώθηκε το γκολ για τους γηπεδούχους. Είναι ότι συνέβη σε εκείνο το σημείο δράσης. Από εκεί και πέρα το ματς έμοιαζε με πυγμαχικό αγώνα. Ανοιχτοί χώροι και οι δύο ομάδες προσπαθώντας πια να εντοπίσουν τις αδυναμίες του άλλου. Ευκαιρία η ΑΕΚ (67΄ Λιβάι), μεγάλη διπλή ευκαιρία ο Ολυμπιακός (74΄ με Παπασταθόπουλο και Γκάρι Ροντρίγκες). Ξανά η ΑΕΚ με δύο κεφαλιές (Μουκουντί 85΄, Φαν Βερτ 88΄) από κόρνερ του Γκατσίνοβιτς. Αξίζει να σημειωθεί πως οι Ερυθρόλευκοι ολοκλήρωσαν το ματς με 10 παίκτες λόγω αποχώρησης του Σωκράτη Παπασταθόπουλου (90΄+ 8΄) που μαζί με τον Αλέξανδρο Πασχαλάκη ήταν μάλλον οι καλύτεροι των πρωταθλητών σε μια αναμέτρηση που ήταν η 16η στη σειρά δίχως η ΑΕΚ να μπορεί να νικήσει τον Ολυμπιακό.    

Ολυμπιακός (Μίτσελ): Πασχαλάκης, Αβιλα (89΄ Αγκιμπού), Παπασταθόπουλος, Ντόι, Ρέαμπτσιουκ, Εμβιλά, Ινμπόμ Χουάνγκ. Μασούρας (60΄ Γκάρι Ροντρίγκες), Χάμες Ροντρίγκες (89΄ Φορτούνης), Μπιέλ (82΄ Βρουσάι), Μπακαμπού (82΄ Ελ Αραμπί).

ΑΕΚ (Ματίας Αλμέιδα): Αθανασιάδης, Ρότα, Βίντα, Μουκουντί, Μοχαμάντι, Αμραμπατ (75′ Φαν Βερτ), Πινέδα (82΄ Μάνταλος), Γιόνσον, Γκατσίνοβιτς, Αραούχο, Λιβάι.

Διαιτητής: Νάιμπεργκ (Σουηδία)

VAR: Γιουγκ