Η τρομοκρατική ενέργεια στην Κωνσταντινούπολη έγινε η αφορμή ώστε η τουρκική κυβέρνηση να ανοίξει εκ νέου το κουρδικό ζήτημα μέσω PKK. Η εσωτερική επικαιρότητα στην άλλη πλευρά του Αιγαίου, ωστόσο, έγινε άλλη μια φορά αφορμή ώστε να υπάρξουν επίσημες βολές προς την Ελλάδα. Η σύνδεση που επιχείρησε να κάνει ο Σουλεϊμάν Σοϊλού, λέγοντας πως οι ύποπτοι για τη βόμβα θα είχαν διαφύγει στην Ελλάδα αν δεν είχαν συλληφθεί, δείχνει τον τρόπο που η Αγκυρα αξιοποιεί την ένταση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Ακόμα και σε θέματα που δεν αφορούν την Αθήνα, η οποία με τις δηλώσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη και της Κατερίνας Σακελλαροπούλου έστειλε ξεκάθαρο μήνυμα εναντίον της βίας και της τρομοκρατίας.

Η τουρκική τακτική είναι εξαιρετικά επικίνδυνη για τις ήδη λεπτές ισορροπίες στην ευρύτερη περιοχή. Διατηρεί υψηλούς τους τόνους ανάμεσα σε δύο χώρες που αναπόφευκτα κάποια στιγμή θα πρέπει να καθίσουν να συζητήσουν στο ίδιο τραπέζι και παράλληλα εργαλειοποιεί το μεταναστευτικό πρόβλημα, που επηρεάζει άμεσα όχι μόνο τις ελληνοτουρκικές, αλλά τις ευρωτουρκικές σχέσεις στο σύνολό τους.

Γι’ άλλη μια φορά, η Τουρκία είναι εκείνη που ψάχνει αφορμές να υπονομεύσει την αποκλιμάκωση, δημιουργώντας διαρκώς νέες εστίες αντιπαράθεσης, με απώτερο στόχο να παρουσιάσει στη διεθνή κοινότητα μια εικόνα της Ελλάδας που δεν συμβαδίζει με την πραγματική. Η ψυχραιμία με την οποία αντιμετωπίζει τις προκλήσεις η Ελλάδα είναι η έμπρακτη απόδειξη ότι δεν θα τα καταφέρει.