Με λίγα κλικ στο κινητό, το τάμπλετ ή τον ηλεκτρονικό τους υπολογιστή, οι ιδιοκτήτες αυτοκινήτων θα έχουν και φέτος τη δυνατότητα να τα θέσουν σε ακινησία αποφεύγοντας την πληρωμή των τελών κυκλοφορίας του 2023, το τεκμήριο διαβίωσης ή ακόμα και τον φόρο πολυτελούς διαβίωσης που επιβάλλεται σε όσους διαθέτουν ΙΧ άνω των 1.928 κυβικών εκατοστών.

Η κατάθεση των πινακίδων κυκλοφορίας είναι πλέον εύκολη υπόθεση. Μπορεί να γίνει ηλεκτρονικά μέσω της πλατφόρμας myCar της ΑΑΔΕ μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου, ενώ μόνο σε ειδικές περιπτώσεις, όπως κλοπή ή καταστροφή του οχήματος, οι φορολογούμενοι θα πρέπει να επισκεφθούν την Εφορία τους για να υποβάλουν τη δήλωση ακινησίας και να καταθέσουν τις πινακίδες κυκλοφορίας.

Λίγο προτού αναρτηθούν τα ειδοποιητήρια για τα τέλη κυκλοφορίας του 2023 και ανοίξει η ηλεκτρονική πλατφόρμα myCar οι φορολογούμενοι θα πρέπει να γνωρίζουν τα εξής:

1 Οσοι εντοπιστούν μετά τη δήλωση ακινησίας να κυκλοφορούν τα οχήματά τους θα κληθούν να καταβάλουν πρόστιμο ύψους 10.000 ευρώ, το οποίο αυξάνεται στα 30.000 ευρώ σε περίπτωση υποτροπής ενώ ταυτόχρονα αφαιρείται για τρία χρόνια το δίπλωμα οδήγησης του ιδιοκτήτη ή κατόχου του οχήματος. Η ακινησία ισχύει μέχρι το όχημα να τεθεί εκ νέου «σε κίνηση» με την υποβολή αίτησης άρσης της ακινησίας, η οποία πραγματοποιείται ηλεκτρονικά μέσω της σχετικής πλατφόρμας εφόσον καταβληθούν τα τέλη κυκλοφορίας του έτους της άρσης και υπάρχει ενεργό ασφαλιστήριο συμβόλαιο.

2 Για να θέσετε το αυτοκίνητο σε ψηφιακή ακινησία, θα πρέπει να συνδεθείτε στην εφαρμογή myCar της ΑΑΔΕ με τους κωδικούς Taxisnet. Στη συνέχεια:

– Επιλέγετε ή καταχωρείτε τον αριθμό κυκλοφορίας του οχήματος που επιθυμείτε να θέσετε σε ψηφιακή ακινησία.

– Καταχωρείτε τον ΤΚ της περιοχής, την οδό και τον αριθμό.

– Δηλώνετε υπεύθυνα τον χώρο στάθμευσης, ο οποίος πρέπει να είναι ιδιόκτητος, ενοικιασμένος ή παραχωρημένος.

– Υποβάλλετε την αίτησή σας και εάν είστε μοναδικός ιδιοκτήτης το σύστημα σας δίνει αριθμό αίτησης και σας ενημερώνει ότι το όχημα έχει τεθεί σε ψηφιακή ακινησία. Στην περίπτωση που υπάρχουν συνιδιοκτήτες, ενημερώνονται για το αίτημά σας, το οποίο θα πρέπει να εγκρίνουν για να ολοκληρωθεί η διαδικασία.

3Η ψηφιακή ακινησία επιτρέπεται μόνο για επιβατικά ΙΧ και δίκυκλα ΙΧ, η κατάσταση των οποίων είναι «σε κίνηση» και ο ιδιοκτήτης έχει την άδεια και τις πινακίδες κυκλοφορίας τους.

4 Η ακινησία δηλώνεται στην αρμόδια ΔΟΥ στις εξής περιπτώσεις:

– Κλοπής ή υπεξαίρεσης του οχήματος.

– Κυκλοφορίας του οχήματος στο εξωτερικό.

– Μεταβίβασης του οχήματος η οποία δεν έχει ολοκληρωθεί.

– Κατάσχεσης του οχήματος από δημόσια αρχή με τα στοιχεία κυκλοφορίας αυτού.

– Αφαίρεσης των στοιχείων κυκλοφορίας του οχήματος από δημόσια αρχή.

– Παράδοσης στις εγκαταστάσεις της Εναλλακτικής Διαχείρισης Οχημάτων Ελλάδος (ΕΔΟΕ) με σκοπό την οριστική διαγραφή του με ανακύκλωση.

– Ολοσχερούς καταστροφής του οχήματος λόγω πυρκαγιάς ή άλλης αιτίας.

– Πλειστηριασμού του οχήματος.

– Αποξένωσης του ιδιοκτήτη ή κατόχου από το όχημα, όπως στην περίπτωση περισυλλογής του από τον δήμο ως εγκαταλελειμμένου.

– Σε κάθε άλλη περίπτωση όπου ο ιδιοκτήτης ή κάτοχος του οχήματος δεν έχει στην

κατοχή του είτε το όχημα είτε τα στοιχεία κυκλοφορίας του (άδεια και πινακίδες).

– Θανάτου του ιδιοκτήτη του οχήματος, όπου η ακινησία δηλώνεται από τους κληρονόμους του (εφόσον δεν έχει εκδοθεί ακόμη άδεια κυκλοφορίας στο όνομά τους) στη ΔΟΥ του θανόντος.

5 Οταν το όχημα πρόκειται να τεθεί σε ψηφιακή ακινησία, θα πρέπει να είναι σύμφωνοι όλοι οι συνιδιοκτήτες. Οι συνιδιοκτήτες ενημερώνονται μέσω της προσωποποιημένης πληροφόρησης ή με e-mail εφόσον έχει δηλωθεί, και εφόσον συμφωνούν πρέπει να εγκρίνουν το αίτημα.