Τι ακριβώς έγινε και τι δεν έγινε ώστε ένας πύραυλος να πλήξει χωριό στην Πολωνία με δυο νεκρούς ίσως δεν θα το μάθουμε ποτέ. Αυτό πάντως που έγινε ήταν ικανό να οδηγήσει σε μια γενικότερη σύγκρουση, με ανυπολόγιστες συνέπειες. Αν το ΝΑΤΟ υιοθετούσε την αρχική εκτίμηση, ότι ο πύραυλος εκτοξεύτηκε από Ρώσους, η εκδοχή του λάθους δεν θα ήταν αρκετή να δικαιολογήσει άλλη ανοχή της Δύσης στην πολεμική μηχανή του Πούτιν. Η διεύρυνση της πολεμικής σύγκρουσης θα μπορούσε να είναι η σημερινή κατάσταση στην ευρωπαϊκή ήπειρο.

Απ’ ό,τι φαίνεται, πάντως, την ψυχραιμία επέβαλε ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, η πείρα του και η πολιτική ηρεμία του. Αυτός εκτόνωσε την ένταση, αυτός έδωσε και την πληροφορία ότι η προέλευση του πυραύλου ήταν η ουκρανική αεράμυνα. Είναι ένα δεδομένο που ηρεμεί τα πράγματα, ακόμα κι αν δεν συμφωνεί με την εξέλιξη ο ουκρανός πρόεδρος Ζελένσκι – στις πλάτες του οποίου καταλήγουν, μήνες τώρα, οι συνέπειες του πολέμου, τις οποίες πληρώνει κυρίως ο ουκρανικός λαός.

Σιγά σιγά, πάντως, ο Τζο Μπάιντεν αναδεικνύεται σε έναν πολιτικό με σύστημα και μακρόπνοη στρατηγική, που αποδίδει. Η επιτυχία των Δημοκρατικών στις ενδιάμεσες αμερικανικές εκλογές είναι η άλλη όψη της αποτελεσματικότητάς του. Ηρεμη δύναμη.