Τακτική «επίθεσης» σε όλα τα επίπεδα, όχι μόνο απέναντι στην αξιωματική αντιπολίτευση αλλά επιπλέον σε ό,τι αφορά τους κυβερνητικούς και νεοδημοκρατικούς ρυθμούς, υιοθετεί το πρωθυπουργικό γραφείο, μαρτυρώντας μια αναδιαμόρφωση στρατηγικής ακόμα με τον τρόπο που διαχειρίζεται πλέον την υπόθεση των υποκλοπών. Το Μαξίμου θέλει να ανοίξει εκ νέου βηματισμό στην «αφετηρία» – κατά τον Κυριάκο Μητσοτάκη – της τελικής ευθείας για τις κάλπες του 2023, καθορίζοντας πολυεπίπεδη ατζέντα στην πολιτική επικαιρότητα, πέραν της ΕΥΠ και των λογισμικών.
Στο πλαίσιο αυτό, βρίσκονται στο τραπέζι μέθοδοι κλιμάκωσης του έστω άτυπου προς το παρόν προεκλογικού τοπίου, τόσο σε επίπεδο ρητορικής όσο και κινήσεων. Ο Πρωθυπουργός βγαίνει μπροστά με κάθε ευκαιρία για να διατυπώσει εκλογικά διλήμματα αλλά και για να καθορίσει τα προεκλογικά μέτωπα: τα εθνικά, η εσωτερική κατάσταση και η πολιτική αντιπαράθεση όπως ο ίδιος τα έθεσε ενώπιον κομματικού ακροατηρίου τη Δευτέρα. Από τον Κυριάκο Μητσοτάκη έχει δοθεί σήμα… μετωπικής της ΝΔ με τον ΣΥΡΙΖΑ αλλά και προσωπικά με τον Αλέξη Τσίπρα, όπως πιστοποιούν και οι σκληρές αναφορές που επέλεξε για την αξιωματική αντιπολίτευση κατά τη συνεδρίαση της Πολιτικής Επιτροπής. Και αυτό γιατί στην Ηρώδου Αττικού αναγνωρίζουν ότι απαιτείται μέγιστη κομματική συσπείρωση και άμεσο φρένο σε παράγοντες που απειλούν με ραγδαία φθορά όσο πλησιάζουν οι εθνικές εκλογές, που θα είναι, σύμφωνα με την πρωθυπουργική αποστροφή, «από τις κρισιμότερες της Μεταπολίτευσης».
Οι τρεις κινήσεις
του Μαξίμου
Η κλιμάκωση (λόγου και έργων) εκ μέρους του Μαξίμου, την ώρα που βλέπει αγωνίες στο γαλάζιο στρατόπεδο από την επαναφορά εισηγήσεων για γρήγορη προσφυγή στις κάλπες, επιδιώκεται με τρεις τρόπους: με συνεχείς συγκρίσεις των περιόδων διακυβέρνησης ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, με άμεση επιστροφή σε πεδία που σχεδόν μένουν σε δεύτερο πλάνο καθώς η κυβέρνηση παλεύει να αντιμετωπίσει τους σοβαρούς κραδασμούς από την υπόθεση των παρακολουθήσεων και με νέα ανοίγματα προς δεξαμενές εκτός νεοδημοκρατικών τειχών, καθώς διαπιστώνεται «επένδυση» του ΣΥΡΙΖΑ στη διαμόρφωση όχι απλώς αντιπολιτευτικού μετώπου αλλά και αντιδεξιού κύματος στην κοινωνία.
Σύγκριση με
την περίοδο ΣΥΡΙΖΑ
Σε ό,τι αφορά την πολιτική αντιπαράθεση, η ΝΔ δείχνει να ποντάρει σε ανασύσταση ενός αντι-ΣΥΡΙΖΑ ρεύματος, εξ ου και η «υπενθύμιση» όλο και συχνότερα του… παρελθόντος. «Αν δει κανείς τον κ. Τσίπρα σήμερα, λέει ακριβώς τα ίδια με αυτά που έλεγε το 2015. Είναι συγκλονιστικό ότι δεν έχουν μάθει τίποτα από την ήττα τους» έλεγε προχθές ο Μητσοτάκης. Αντίστοιχη ρητορική παρατηρείται σε κομματικά στελέχη καθώς η εκτίμηση είναι ότι στο πεδίο των συγκρίσεων κρατά το γενικό προβάδισμα η γαλάζια πλευρά. Γι’ αυτό και τα διλήμματα της κάλπης αφορούν, εκ μέρους του Μαξίμου, το «προχωράμε μπροστά ή γυρίζουμε πίσω;» και το «θέλουν οι πολίτες κυβέρνηση ΝΔ με Κυριάκο Μητσοτάκη ή κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ με Αλέξη Τσίπρα;».
Νέες στοχευμένες παρεμβάσεις
«Ο κόσμος ανησυχεί για άλλα…» λέει το περιβάλλον Μαξίμου, εννοώντας και τα γεωπολιτικά και την ακρίβεια. Ειδικά για την οικονομία και ενόψει προϋπολογισμού μπαίνουν εκ νέου επί τάπητος κάθε λογής υπολογισμοί (έσοδα κ.λπ.) ώστε να επικαιροποιηθεί ο κυβερνητικός σχεδιασμός με πιθανές νέες στοχευμένες παρεμβάσεις. Μέχρι τότε τα γαλάζια στελέχη έχουν πάρει εντολή να προβάλλουν «πεπραγμένα» αλλά και τις δεσμεύσεις του 2023 – αύξηση συντάξεων και φοροαπαλλαγές.
Ανοιγμα σε ευρύτερες δεξαμενές
«Ανοίγουμε την εξόρμησή μας στην κοινωνία» ήταν το πιο πρόσφατο σήμα Μητσοτάκη σε ό,τι αφορά την ανάγκη να εντατικοποιηθεί η επικοινωνία της ΝΔ με τους πολίτες μέσα από περιοδείες και θεματικές εκδηλώσεις. Με περισσότερο προγραμματικούς ρυθμούς αλλά και με προσπάθειες να ανακτηθεί η εικόνα θεσμικότητας της κυβέρνησης, ιδίως στο απαιτητικό, κεντρώο ακροατήριο, ο Μητσοτάκης διατηρεί τη στρατηγική επιλογή του να απευθύνεται σε ευρύτερες δεξαμενές. Από αυτήν εξάλλου περνούν και οι εκλογικοί στόχοι, ενόψει απλής και ενισχυμένης αναλογικής.