Σε διαβούλευση δόθηκε χθες η Ειδική Περιβαλλοντική Μελέτη (ΕΜΠ), που αφορά τις προστατευόμενες περιοχές «Natura 2000» σε Σύρο, Ανδρο, Τήνο, Μύκονο, Κέα, Κύθνο και Μήλο. Η δημόσια διαβούλευση για την ΕΠΜ, η οποία διενεργείται από τους μελετητές των ΕΠΜ, φιλοξενείται στην ιστοσελίδα του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας στην ηλεκτρονική διεύθυνση https://ypen.gov.gr/diavouleusi και θα διαρκέσει έως και τις 16 Δεκεμβρίου 2022. Στη συνέχεια, θα ακολουθήσει η εκπόνηση σχεδίων διαχείρισης των προστατευόμενων περιοχών με τα αντίστοιχα Προεδρικά Διατάγματα. Σημειώνεται πως η ειδική περιβαλλοντική μελέτη αποτελεί την επιστημονική μελέτη τεκμηρίωσης για την έκδοση του Προεδρικού Διατάγματος (ΠΔ) και του Σχεδίου Διαχείρισης (ΣΔ) των προστατευόμενων περιοχών.

Το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας έχει αναθέσει την εκπόνηση 23 ΕΠΜ και ΣΔ για τις 446 περιοχές του δικτύου Natura 2000 της χώρας, μοιρασμένων σε 11 ομάδες περιοχών.

Το έργο προβλέπει την οριοθέτηση και θεσμοθέτηση διαβαθμισμένων ζωνών προστασίας των περιοχών Natura 2000 και αντίστοιχους όρους και περιορισμούς στις χρήσεις γης και στην άσκηση δραστηριοτήτων.