Μια δωρεάν εφαρμογή-υπηρεσία στα «έξυπνα» κινητά τηλέφωνα έρχεται να ενισχύσει την ασφάλεια των γυναικών που απειλούνται ακόμα και μέσα στο ίδιο τους το σπίτι. Με τη δωρεάν ελληνική εφαρμογή Panic Button, μια γυναίκα που δέχεται επίθεση θα μπορεί να ειδοποιεί γρήγορα και με ασφαλή τρόπο την Αστυνομία.

Η περίοδος δοκιμών της εφαρμογής ολοκληρώνεται μέσα στην επόμενη εβδομάδα, σε συνεργασία με τα συναρμόδια υπουργεία Εργασίας και Προστασίας του Πολίτη. Σε πρώτη φάση, η εφαρμογή θα λειτουργήσει πιλοτικά για έναν χρόνο, για τις πλέον ευάλωτες στη βία γυναίκες σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, ενώ σε βάθος χρόνου στόχος είναι να την αποκτήσει κάθε γυναίκα που βρίσκεται σε κίνδυνο.

Η ψηφιακή εφαρμογή Panic Button είναι δωρεά του Ιδρύματος Vodafone προς το ελληνικό Δημόσιο και έχει ως στόχο την αντιμετώπιση του φαινομένου της έμφυλης και ενδοοικογενειακής βίας. Για τη χρήση της εφαρμογής, κατατέθηκε χθες στη Βουλή ειδική τροπολογία από το υπουργείο Εργασίας, με την οποία θεσπίζεται η πιλοτική λειτουργία της σε smartphones.

Δικαίωμα εγγραφής και εγκατάστασης του Panic Button, κατά την πιλοτική λειτουργία, έχουν γυναίκες-θύματα ενδοοικογενειακής βίας που διαμένουν σε Αττική και Θεσσαλονίκη. Οι γυναίκες θα απευθύνονται στην Αστυνομία και στο Συμβουλευτικό Κέντρο του Δικτύου της Γενικής Γραμματείας Δημογραφικής και Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων του υπουργείου Εργασίας. Οι αστυνομικές αρχές και τα Συμβουλευτικά Κέντρα θα ενημερώνουν τις δικαιούχους για τη δυνατότητά τους να αποκτήσουν και να χρησιμοποιήσουν την εφαρμογή.

Με τη χρήση του Panic Button, η Αστυνομία θα πληροφορείται με γραπτό μήνυμα για τον κίνδυνο ζωής ή την απειλή κατά της σωματικής ακεραιότητας μιας γυναίκας και θα λαμβάνει τα στοιχεία για τον χωρικό εντοπισμό της, ώστε να επέμβει για την προστασία της.