Εν τω μεταξύ, ο υπουργός Υγείας Θ. Πλεύρης ανακοίνωσε χθες ότι ενδεχομένως και από την άλλη εβδομάδα τα αντιγριπικά εμβόλια θα χορηγούνται από τα φαρμακεία και χωρίς ιατρική συνταγή. Εκτίμησε δε πως η απλοποίηση της διαδικασίας, δεδομένου ότι έχει εξασφαλιστεί επάρκεια των εμβολίων, είναι πιθανόν να οδηγήσει περισσότερους πολίτες στην απόφαση να εμβολιαστούν. Αρκεί κανείς να αναλογιστεί πως τα σύνορα της χώρας μας πέρασαν 4,2 εκατομμύρια δόσεις, εντούτοις έως και χθες είχαν εκδοθεί 2.207.280 συνταγές και από αυτές είχαν εκτελεστεί μόλις 1.876.469. Οι επιστήμονες όμως εκφράζουν πλέον προβληματισμό δεδομένου πως μεσολαβούν δύο εβδομάδες από το… τσίμπημα έως ότου να αποκτηθεί η ανοσία.

Συνεπώς παρότι ο υπουργός διευκρίνισε πως δεν είναι σε θέση να προσδιορίσει το ακριβές χρονικό διάστημα για το άνοιγμα των εμβολιασμών χωρίς συνταγογράφηση, οι σχετικές αποφάσεις πιθανόν να επισπευσθούν μετά τα πρόσφατα δεδομένα που δείχνουν άνοδο της κυκλοφορίας του ιού της εποχικής γρίπης.

Αναλυτικότερα και σύμφωνα με την τελευταία έκθεση του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) την εβδομάδα 7-13 Νοεμβρίου οι επισκέψεις σε γιατρό για γριπώδη συνδρομή παρουσιάζουν αύξηση (11,9%) σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα. Από τα ίδια δε στοιχεία προκύπτει πως υπότυποι του ιού που κυκλοφορούν στη χώρα μας είναι ο Α(Η1Ν1) και ο Α(Η3Ν2).

Αντιδράσεις

Παράλληλα οι ειδικοί του Οργανισμού τονίζουν τη σημασία του αντιγριπικού εμβολιασμού ως του καλύτερου τρόπου προφύλαξης από τη γρίπη.

Σε κάθε περίπτωση πάντως, οι γιατροί αντιδρούν με τις εξαγγελίες Πλεύρη, με τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο (ΠΙΣ) να σημειώνει πως το μειωμένο ενδιαφέρον των πολιτών δεν οφείλεται στη μέχρι σήμερα υποχρεωτική συνταγογράφηση του εμβολίου. Σε σχετική ανακοίνωσή του δε, υπογραμμίζει πως «η συνταγογράφηση δεν αποτελεί αυτόνομη πράξη αλλά μέρος της κλινικής εξέτασης.

Αμεσα ήταν τα αντανακλαστικά και του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών (ΣΑ), τονίζοντας ότι κανένα φάρμακο ή εμβόλιο δεν μπορεί να χορηγείται χωρίς ιατρική συνταγή. Προειδοποιεί δε, πως «οποιαδήποτε ιατρική πράξη, που εκτελείται από μη γιατρούς και μάλιστα σε ακατάλληλους χώρους πώλησης προϊόντων, αποτελεί αντιποίηση του ιατρικού επαγγέλματος και εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους για την υγεία του ασθενή».

Παράλληλα η Επαγγελματική Ενωση Παθολόγων Ελλάδας ζητά «να εφαρμοστεί επιτέλους ο νόμος για υποχρεωτική συνταγογράφηση όλων ανεξαρτήτως των φαρμάκων από τον θεράποντα ιατρό και όχι κατά παραγγελία μέσω “τρίτων”. Ας εφαρμοστεί η σχετική νομοθεσία όπως ήδη άλλωστε γίνεται στις υπόλοιπες πολιτισμένες και μη χώρες».