Το πρώτο προσχέδιο συμπερασμάτων της διάσκεψης του ΟΗΕ για το κλίμα βγήκε στη δημοσιότητα με πολλούς συμβιβασμούς και ακόμα περισσότερες ελλείψεις. Οι αντιδράσεις είναι τέτοιες που τις επόμενες μέρες οι στρατηγικές κινήσεις για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης πολύ πιθανόν να παρουσιαστούν βελτιωμένες, έπειτα από νέο κύκλο διαπραγματεύσεων. Και ενώ έχουμε συνηθίσει τους ρυθμούς χελώνας με τους οποίους λαμβάνεται έστω η παραμικρή απόφαση για το περιβάλλον, το πιο επικίνδυνο είναι πως αυτή τη φορά, την ώρα των κρίσιμων διαπραγματεύσεων, ένα μεγάλο κομμάτι της διεθνούς κοινής γνώμης είχε στραμμένη την προσοχή της αλλού.

Κανείς, ούτε στην Ελλάδα ούτε στο εξωτερικό, δεν έδωσε στην COP-27 την αρμόζουσα προσοχή, κανείς δεν ενδιαφέρθηκε να ασκήσει πίεση για μεγαλύτερη πρόοδο ή έστω μεγαλύτερη ταχύτητα στην επίτευξη της συμφωνίας. Ο κυκεώνας επικαιρότητας και καθημερινών προβλημάτων που βρίσκονται πάντα στο επίκεντρο επισκίασε την πιο κρίσιμη συζήτηση των τελευταίων δεκαετιών και ένα από τα ζητήματα που απασχολούν περισσότερο τις νεότερες γενιές.

Η κλιματική κρίση είναι εδώ και το παρατεταμένο καλοκαίρι της χώρας μας είναι μόνο μία από τις ενδείξεις. Η επόμενη παγκόσμια μάχη θα δοθεί για το περιβάλλον και αυτό είναι ίσως η μόνη σίγουρη πρόβλεψη για το μέλλον της ανθρωπότητας. Οσο πιο γρήγορα το συνειδητοποιήσουν και οι ηγέτες, που συνεχίζουν να γράφουν και να σβήνουν προσχέδια λες και διαθέτουμε την άνεση του χρόνου, τόσο το καλύτερο.