Στο φύλλο των «ΝΕΩΝ» της 28ης Μαΐου είχε δημοσιευτεί αναλυτική παρέμβαση του Διογένη Καραγιαννακίδη, επικεφαλής της Εταιρείας Γραμμάτων και Τεχνών Πηλίου, με θέμα την κατάληψη της Μονής Εσφιγμένου του Αγίου Ορους από φονταμενταλιστές παλαιοημερολογίτες. Οι άνθρωποι αυτοί χρησιμοποιούν κατά κόρον θεωρίες συνωμοσίας για να εξηγούν την πραγματικότητα, στις οποίες κυριαρχούν εκείνες που ανακινούν τα πολύ παλαιά παραμύθια για τη σωτηρία της Ελλάδας από το «ξανθό γένος». Δεν πρόκειται απλώς για γραφικούς μιας περασμένης εποχής, αφού ως γνωστόν τα παλαιάς κοπής παραμύθια χρησιμεύουν σε επίκαιρα ζητήματα.

Βαθύς γνώστης των ζητημάτων του Ορους αλλά και της Εκκλησίας, ο Καραγιαννακίδης μιλούσε για μια μόνιμη εστία ανομίας, ουσιαστικά ένα κρησφύγετο διαφόρων παραβατικών κάθε μορφής, που λειτουργεί κατά παράβαση των νόμων υπό την επιδοκιμασία του Πατριάρχη Κύριλλου της Μόσχας. Ο νοών νοείτω.

Η ανάλυση εκείνη και η διαρκής αποδοκιμασία εκ μέρους του Καραγιαννακίδη της συνεχιζόμενης σήμερα κατάληψης της Μονής Εσφιγμένου εξηγεί, όπως φαίνεται από την ανακοίνωση της νόμιμης διοίκησης της Μονής, την επίθεση με βόμβες μολότοφ κατά του σπιτιού του. Ο τρομοκρατικός χαρακτήρας τέτοιων ενεργειών, που τον χρησιμοποιούν συχνά ακραίες ομάδες, είναι προφανής. Πιο προφανής, όμως, είναι η ανάγκη να επιβληθεί η νομιμότητα στη Μονή Εσφιγμένου.