Αυξάνονται καθημερινά οι αντιδράσεις για την απόφαση του Συμβουλίου των Τεχνών να μεταφέρει την Αγγλική Λυρική Σκηνή εκτός Λονδίνου, και συγκεκριμένα στο Μάντσεστερ. Σε μια τέτοια κίνηση αγανάκτησης σχετικά με την εν λόγω απόφαση εντάσσεται και το άρθρο της Σαρλότ Χίγκινς στον «Guardian» με τίτλο «Η Αγγλία δεν εκτιμάει πλέον τη βαθιά και παράξενη τέχνη της όπερας – και αυτό μάς κάνει όλους φτωχότερους». Η δημοσιογράφος επιλέγει μάλιστα από την αρχή του άρθρου της να επισημάνει τη σπουδαιότητα της οπερατικής τέχνης αναφέροντας συγκεκριμένα: «Στο Κίεβο οι καθημερινές παραστάσεις στην Εθνική Λυρική Σκηνή της Ουκρανίας είναι πράξεις γενναίας αντίστασης ενάντια στη ρωσική εισβολή. Συμβολίζουν αυτό για το οποίο αγωνίζεται η χώρα: τη ζωή και τον πολιτισμό. Στη Βρετανία, που δεν μας έχει αγγίξει ο πόλεμος, είμαστε έτοιμοι να καταστρέψουμε τον πολιτισμό μας χωρίς εξωτερική βοήθεια».

Η κίνηση της πολύκροτης μεταφοράς έχει και άλλες παράπλευρες απώλειες, όπως για παράδειγμα η δραστική μείωση του προϋπολογισμού – κίνηση που περιλαμβάνεται ως μέτρο μιας μεγάλης ανανέωσης της χρηματοδότησης των αγγλικών τεχνών. Η Εθνική Λυρική Σκηνή της Αγγλίας λάμβανε κάθε χρόνο επιχορήγηση 12,6 εκατ. στερλίνες. Ο σχεδιασμός τώρα προβλέπει ότι θα πέσει στα 17 εκατ. στερλίνες για τρία χρόνια, η οποία αποτελεί μέρος του σχεδίου μετεγκατάστασης στο Μάντσεστερ, από τα σχέδια που υπάρχουν μέχρι αυτή τη στιγμή.

Ο Στιούαρτ Μέρφι, διευθυντής της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, επεδίωξε και εξασφάλισε συνάντηση με την υπουργό Πολιτισμού,  Μισέλ Ντόνελαν, και τον υφυπουργό Τεχνών και Πολιτιστικής Κληρονομιάς, λόρδο Στέφαν Πάρκινσον, επιζητώντας να εξεταστεί εκ νέου το πλάνο της χρηματοδότησης της Λυρικής της Αγγλίας και να παραμείνει στο Λονδίνο.