Πράσινο φως για την εκταμίευση της τελευταίας δόσης από τα κέρδη των ομολόγων προς την Ελλάδα ύψους περίπου 740 εκατ. ευρώ δίνει η Κομισιόν μετά τη θετική αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας. Επίσης, μετά την έγκριση από το Eurogroup και τον ESM ανοίγει ο δρόμος για την κατάργηση της προσαύξησης επιτοκίου στα δάνεια του δεύτερου μνημονίου, με κέρδος ύψους 5,2 δισ. ευρώ έως το 2049.
Η πρώτη αξιολόγηση μετά το τέλος της ενισχυμένης εποπτείας στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού εξαμήνου αναφέρει την πρόοδο που έχει καταγράψει η χώρα σε μια σειρά από τομείς, όμως επισημαίνει και τις προκλήσεις λόγω του πληθωρισμού, όπως στον τραπεζικό τομέα, και χτυπά καμπανάκι για τα κόκκινα δάνεια. Επισημαίνονται τα μακροοικονομικά – δημοσιονομικά ρίσκα από τους κινδύνους σε σχέση με την αύξηση των τιμών της ενέργειας. Ως προς τα 22 ορόσημα, αναφέρει την πρόοδο και ότι η Ελλάδα τήρησε τις δεσμεύσεις στη δημοσιονομική πολιτική, στη φορολογική διοίκηση, στη Δικαιοσύνη, στο Κτηματολόγιο και στις ιδιωτικοποιήσεις. Σε άλλους απαιτούνται περαιτέρω βήματα, όπως στην εφαρμογή της μεταρρύθμισης της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, της κωδικοποίησης του εργατικού δικαίου, την εκκαθάριση ληξιπρόθεσμων οφειλών και καθυστερήσεων που σχετίζονται με τη λειτουργία του χρηματοπιστωτικού τομέα.
- Δημοσιονομικά – ανάπτυξη. Η δημοσιονομική πολιτική παραμένει υποστηρικτική το 2022, όμως η έκθεση αναφέρει ότι θα μειωθεί η επέκταση καθώς τα μέτρα στήριξης σταδιακά μειώνονται. Το σχέδιο του προϋπολογισμού της Ελλάδας είναι σύμφωνο με τις δημοσιονομικές κατευθύνσεις. Η ελληνική οικονομία ανέκαμψε το πρώτο εξάμηνο του 2022, παρουσιάζοντας ανάπτυξη 7,8%. Αναμένεται να επιβραδυνθεί τα επόμενα τρίμηνα.
- Μέτρα στήριξης. Το πακέτο μέτρων έναντι της ενεργειακής κρίσης είναι μεταξύ των υψηλότερων ως ποσοστό του ΑΕΠ ανάμεσα στις χώρες-μέλη της ΕΕ για το 2022. Ανέρχεται σε 5,5% του ΑΕΠ για το 2022 και 5,8% του ΑΕΠ για το 2023. Το δημοσιονομικό κόστος είναι σε 0,5% του ΑΕΠ το 2023 από 2,3% του ΑΕΠ το 2022. Αναφέρεται ότι τα περισσότερα από τα μέτρα για την ενέργεια δεν φαίνεται να είναι στοχευμένα στα ευάλωτα νοικοκυριά ή επιχειρήσεις, όπως είναι η σύσταση του Συμβουλίου της 12ης Ιουλίου 2022.
- Χρέος. Η Ελλάδα διατηρεί την ικανότητα να εξυπηρετήσει το χρέος της. Αναμένεται να μειωθεί απότομα από 194,5% του ΑΕΠ το 2021 σε 171,1% το 2022 και να παραμείνει σε πτωτική πορεία. Η μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα εξαρτάται σε σημαντικό βαθμό από την πλήρη υλοποίηση της διαρθρωτικής βελτίωσης του πρωτογενούς ισοζυγίου. Η Ελλάδα εκτιμάται ότι αντιμετωπίζει βραχυπρόθεσμα χαμηλούς κινδύνους δημοσιονομικής βιωσιμότητας, υψηλούς κινδύνους μεσοπρόθεσμα και λιγότερο μακροπρόθεσμα.
- Τράπεζες. Αναγνωρίζεται η βελτίωση στον τραπεζικό τομέα. Επισημαίνεται ότι από την αρχή του 2022 συνεχίστηκε η μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Αν και τα θεμελιώδη μεγέθη βελτιώνονται, οι τράπεζες αντιμετωπίζουν προκλήσεις στο μέλλον καθώς η οικονομία επιβραδύνεται, το κόστος χρήματος αυξάνεται και τα εισοδήματα των νοικοκυριών πιέζονται. Χτυπά καμπανάκι για τα κόκκινα δάνεια καθώς αναφέρει ότι επικρατούν καθοδικοί κίνδυνοι, καθότι η κερδοφορία θα επηρεαστεί από το αυξανόμενο κόστος χρηματοδότησης και θα εκτεθεί σε πιθανή επιδείνωση της ποιότητας του ενεργητικού και πτώση της ζήτησης πιστώσεων καθώς η οικονομία επιβραδύνεται.