Ξεκίνησε τη λειτουργία της το 2017, με σκοπό, όπως ανέφερε το καταστατικό της, την προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, την ευαισθητοποίηση της κοινωνίας στα ανθρώπινα δικαιώματα και αξίες, την ενίσχυση, υποστήριξη, αλλά και προώθηση της ένταξης στην οικονομική και κοινωνική ζωή ατόμων ή κοινωνικών ομάδων πληθυσμού που ανήκουν σε ευάλωτες ομάδες.

Η Human Rights 360, μάλιστα, ήταν μία εκ των οργανώσεων που από την πρώτη στιγμή είχε έρθει σε επαφή με τους 38 πρόσφυγες στον Eβρο, καταθέτοντας λίστα με τα ονόματά τους στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, με στόχο να ασκηθεί πίεση στην Ελλάδα για να επέμβει. Ανήμερα τον Δεκαπενταύγουστο, με ανακοίνωσή της η ΜΚΟ ανέφερε πως «η Ελληνική Κυβέρνηση επιμένει ότι η νησίδα στην οποία βρίσκονται εγκαταλειμμένοι 39 πρόσφυγες και το άψυχο κορμί ενός 5χρονου παιδιού δεν ανήκει στην Ελληνική Επικράτεια και δεν έχει ευθύνη για την προστασία τους. Ομως, ακόμη και αν είναι έτσι, αυτό δεν ισχύει και είναι αντίθετο στις διεθνείς υποχρεώσεις της χώρας». Την επόμενη δε ημέρα η διάσωση των 38 σύρων και παλαιστίνιων προσφύγων στον Εβρο ήταν – όπως χαρακτηριστικά ανέφερε η οργάνωση – «μια πρώτη νίκη ενάντια στην πολιτική των pushbacks, που κυριαρχεί στην Ελλάδα αλλά και σε άλλα μέρη της Ευρώπης».

Εναν μήνα μετά το περιστατικό με τους 38 πρόσφυγες που βρέθηκαν στη νησίδα του Εβρου, ο ιδρυτής της Human Rights 360, με ανακοίνωσή του μίλησε για «εσφαλμένη πεποίθηση», υποστηρίζοντας πως έκανε λάθος και πως η νησίδα ήταν τελικά σε τουρκικό έδαφος. Λίγες ημέρες αργότερα, στελέχη της Αρχής Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες έκαναν… φύλλο και φτερό τα οικονομικά της ΜΚΟ.

Ανακοίνωση

Στο μεταξύ, με χθεσινή της ανακοίνωση η Human Rights 360 κάνει λόγο για ανακριβή και εσφαλμένα στοιχεία και ψευδείς ισχυρισμούς που διαστρεβλώνουν τα πραγματικά στοιχεία. «Είναι τουλάχιστον λυπηρό και οπωσδήποτε ανησυχητικό το γεγονός ότι αυτή η “τυφλή” επίθεση προς κάποια ΜΚΟ δεν στοχοποιεί μόνο τη συγκεκριμένη οργάνωση αλλά τη συλλογική έκφραση της αλληλεγγύης από την Κοινωνία των Πολιτών. Πρόκειται για άλλο ένα “επεισόδιο” από το γνωστό κυνήγι μαγισσών της τελευταίας τουλάχιστον δεκαετίας, που στόχο έχει να απαξιώσει συνολικά το έργο των μη κυβερνητικών οργανώσεων, με το λαϊκίστικό αφήγημα του περί “απιστίας” και “εγκλήματος”».  

Εύη Σαλτού