Στο μικροσκόπιο της Δικαιοσύνης μπαίνει ο ιδρυτής της ΜΚΟ Human Rights 360, ύστερα από πόρισμα-καταπέλτη του επικεφαλής της Αρχής

Καταπολέµησης  Μαύρου Χρήµατος, επίτιμου αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Χαράλαμπου Βουρλιώτη, με βάση το οποίο ανοίγει ο κύκλος για την ποινική διερεύνηση της υπόθεσης, που συνδέεται με τον τρόπο διαχείρισης κονδυλίων τα οποία προορίζονταν για πρόσφυγες. Η συγκεκριμένη ΜΚΟ ήρθε στο προσκήνιο μετά την υπόθεση των 38 μεταναστών σε νησίδα στον Εβρο, τον περασμένο Δεκαπενταύγουστο, που – όπως είναι γνωστό – έχει προκαλέσει την υποβολή αναφοράς στον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ισίδωρο Ντογιάκο από τον υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου Νότη Μηταράκη, ο οποίος είχε ζητήσει τη διενέργεια έρευνας επικαλούμενος «ανακολουθίες» που προέκυψαν σε σχέση με τις καταγγελίες της ΜΚΟ, από την έως τότε εξέταση της υπόθεσης των 38 μεταναστών του Εβρου. Ο ασκός του Αιόλου άνοιξε αυτεπαγγέλτως από την Αρχή

Καταπολέµησης Μαύρου Χρήµατος, με αφορμή το σύνολο των δημοσιευμάτων του περασμένου καλοκαιριού, με επίκεντρο τη δράση της ΜΚΟ για τους 38 μετανάστες.

«Γκρίζες ζώνες»

Ο επικεφαλής της Αρχής, Χαράλαμπος Βουρλιώτης, ερεύνησε το modus operandi της συγκεκριμένης οργάνωσης και στο πολυσέλιδο πόρισμά του περιγράφει μια σειρά από «γκρίζες ζώνες» που αφορούν τη διαχείριση κονδυλίων τα οποία έφταναν στα ταμεία της από τον «κουμπαρά» των ευρωπαϊκών χωρών και προορίζονταν για την κάλυψη των αναγκών της στο πλαίσιο του κύκλου των δραστηριοτήτων της.

Σύμφωνα με τα ευρήματα της Αρχής, που θα αποτελέσουν τη βάση δεδομένων για την εισαγγελική έρευνα, φέρεται ότι ο εκπρόσωπος της εν λόγω ΜΚΟ είχε δημιουργήσει με τη συνδρομή άλλων προσώπων δίκτυο συνεργαζόμενων ΜΚΟ στις οποίες εμφανίζεται να παρέχει έναντι αμοιβής υπηρεσίες. «Τυπικά όλα ήταν εντάξει, αλλά στη συνέχεια προέκυψαν ενδείξεις ότι χρήματα που έφταναν στα ταμεία της ΜΚΟ Human Rights 360 δεν αξιοποιούνταν για τον λόγο της εκταμίευσής τους αλλά τελικά κατέληγαν σε άλλες ΜΚΟ, όπου συμμετείχαν τα ίδια πρόσωπα, με αποτέλεσμα να… χτυπήσει κόκκινο στις ελεγκτικές αρχές», όπως έλεγαν στα «ΝΕΑ» αρμόδιες πηγές.

Ερευνα

Στο πολυσέλιδο πόρισμα του Χ. Βουρλιώτη περιγράφονται μία σειρά από ενδείξεις που καλείται να ερευνήσει η Εισαγγελία για να διαπιστώσει εάν έχουν τελεστεί μία σειρά από αξιόποινες πράξεις, ακόμα και κακουργηματικού χαρακτήρα, όπως  εγκληματική οργάνωση, νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες (ξέπλυμα μαύρου χρήματος) και παραβίαση διατάξεων που αφορούν τις επιχορηγήσεις.

Στο πλαίσιο της ποινικής προκαταρκτικής εξέτασης την οποία σηματοδοτεί η διαβίβαση του πορίσματος, ο εισαγγελέας θα ερευνήσει την υπόθεση και θα αξιολογήσει το σύνολο των στοιχείων, αφού προηγουμένως ακούσει και την άποψη των προσώπων που φέρονται να έχουν διαδραματίσει συγκεκριμένο ρόλο στην υπόθεση αυτή.

Από την πλευρά της Αρχής

Καταπολέμησης Μαύρου Χρήματος πάντως, κατά πληροφορίες έχουν ήδη «παγώσει» οι τραπεζικοί λογαριασμοί που διατηρούν οι ελεγχόμενοι, μεταξύ των οποίων και συγγενικό πρόσωπο του εκπροσώπου της ΜΚΟ. Παράλληλα, το ίδιο πόρισμα έχει διαβιβαστεί, εκτός από την Εισαγγελία, στο υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου και στο υπουργείο Ανάπτυξης. Η αποστολή του πορίσματος στα συγκεκριμένα υπουργεία κρίθηκε αναγκαία, καθώς με βάση τις αρμοδιότητές τους μπορούν να ελέγξουν και τον τρόπο δράσης άλλων ΜΚΟ και αν κριθεί αναγκαίο να ξεκινήσει νέος κύκλος ερευνών είτε από την Αρχή

Καταπολέμησης Μαύρου Χρήματος είτε από τη Δικαιοσύνη.