Στον… αστερισμό της υπόθεσης της Novartis, της υπόθεσης του ΚΕΕΛΠΝΟ, της παραίτησης της εισαγγελέως Ελένης Ράικου από το τιμόνι της Εισαγγελίας Διαφθοράς, ακόμα και της υπόθεσης των τηλεφωνικών παρακολουθήσεων, κινήθηκε η χθεσινή συνεδρίαση του Ειδικού Δικαστηρίου με κατηγορουμένους τον πρώην αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαγγελόπουλο και την άλλοτε επικεφαλής της Εισαγγελίας Εγκλημάτων Διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη.
Δεν υπήρχε επικοινωνία μεταξύ τους
Πρώτος στο βήμα του μάρτυρα ανέβηκε ο εισαγγελέας Πρωτοδικών Στέλιος Μανώλης, ο οποίος είχε υπηρετήσει ως επίκουρος στην Εισαγγελία Διαφθοράς υπό την Ελένη Τουλουπάκη.
Ο μάρτυρας βεβαίωσε με κατηγορηματικό τρόπο τους ανώτατους δικαστές ότι δεν είχε υποπέσει στην αντίληψή του επικοινωνία μεταξύ του πρώην αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης, Δημήτρη Παπαγγελόπουλου, και της πρώην επικεφαλής της Εισαγγελίας Διαφθοράς, Ελένης Τουλουπάκη.
Ιδιαίτερο κεφάλαιο της κατάθεσής του αφορούσε τον τρόπο και τον χρόνο που ελήφθη η απόφαση από την Εισαγγελία Διαφθοράς για τη διαβίβαση στη Βουλή του φακέλου για τον πρώην υπουργό Υγείας Παναγιώτη Κουρουμπλή. Εισαγγελική ενέργεια που συνδέεται με το αδίκημα της κατάχρησης εξουσίας που αντιμετωπίζει η Ελένη Τουλουπάκη (κατά την κατηγορία ηθικός αυτουργός φέρεται ο Δ. Παπαγγελόπουλος).
Ο εισαγγελικός λειτουργός εξήγησε ότι «το περιεχόμενο ξεκάθαρα δεν αποτελούσε μήνυση, ούτε μηνυτήρια αναφορά, δεν κατήγγειλε προσδιορισμένη πράξη ούτε συγκεκριμένο πρόσωπο». «Δεν είχε άμεσα ποινικά αξιοποιήσιμα στοιχεία, μόνο κάποιους πίνακες με τιμές φαρμάκων, και αναφερόταν σε τρόπους τιμολόγησης» υπογράμμισε και εξέφρασε την άποψη πως δεν πληρούνταν οι προϋποθέσεις να αποσταλούν αμελλητί στη Βουλή.
Ο μάρτυρας κατέθεσε πως η Ελένη Τουλουπάκη ενημερώθηκε για την ύπαρξη των επίμαχων αναφορών στις Αρχές του 2018, όταν ετοιμαζόταν η διαβίβαση στη Βουλή της δικογραφίας για την υπόθεση Novartis με τα 10 πολιτικά πρόσωπα. Και πρόσθεσε πως ο λόγος για τον οποίο οι συγκεκριμένες αναφορές πήραν τον δρόμο εκ των υστέρων για τη Βουλή ήταν γιατί μεταξύ άλλων οι προστατευόμενοι μάρτυρες μιλούσαν για τον τρόπο τιμολογήσεων των φαρμάκων. «Ως εκ τούτου με τις καταθέσεις όπου γινόταν αναφορά σε υπουργικές πράξεις έκρινα ότι έπρεπε οι αναφορές να διαβιβαστούν ως στοιχεία, να συναποσταλούν» είπε ο Στ. Μανώλης επιμένοντας στην κρίση του.
Το δημοσιογραφικό απόρρητο
Στη συνέχεια εξετάστηκε ο εκδότης της εφημερίδας «Documento» Κώστας Βαξεβάνης, ο οποίος αρνήθηκε ότι πίσω από μία σειρά δημοσιευμάτων τα οποία αφορούσαν την πρώην επικεφαλής της Εισαγγελίας κατά της Διαφθοράς Ελένη Ράικου ήταν ο Δ. Παπαγγελόπουλος, όπως αναφέρεται στο κατηγορητήριο που έχει συνταχθεί σε βάρος του πρώην αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης.
– Πρόεδρος: Πού τις βρήκατε αυτές τις αναφορές;
– Μάρτυρας: Ο δημοσιογράφος έχει το απόρρητο. Μία φορά στα τριάντα χρόνια έσπασα το απόρρητο όταν με μήνυσε ο κ. Μανιαδάκης, πρώην προστατευόμενος μάρτυρας στην υπόθεση Νοvartis.
– Πρόεδρος: Κατά την κατηγορία φέρεται ότι τις διοχέτευσε σε εσάς ο κατηγορούμενος Παπαγγελόπουλος. – Mάρτυρας: Οποιος το λέει, πρέπει να το αποδείξει. Και εγώ κινδύνεψα να βρεθώ εδώ, το βάρος της απόδειξης πέφτει σε αυτόν που το λέει.
Αξίζει να σημειωθεί ότι h κατάθεση του Κ. Βαξεβάνη επικεντρώθηκε χθες στην εισαγγελέα Ελένη Ράικου αναφέροντας πως θυματοποιήθηκε και στη συνέχεια όταν βρήκε ανοιχτό παράθυρο πέρασε στην πλευρά του μάρτυρα κατηγορίας.
Αναφερόμενος δε στις σχέσεις του με τον Δ. Παπαγγελόπουλο, ο Κ. Βαξεβάνης είπε: «Τον Παπαγγελόπουλο τον έχω κατεβάσει από τον γάιδαρο, όπως λένε στο χωριό μου».
Η δίκη θα συνεχιστεί τη Δευτέρα.