Στο τραπέζι της κυβέρνησης βρίσκεται ένα σχέδιο για πρόγραμμα «Γέφυρα 3» με στόχο τη διευκόλυνση των συνεπών δανειοληπτών, ενόσω οι πλειστηριασμοί και τα κόκκινα δάνεια μπαίνουν στο επίκεντρο της αντιπαράθεσης ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ. Με πρωθυπουργική παρέμβαση ανοίγει ο δρόμος της αναζήτησης ρυθμίσεων, που θα μειώνουν την επιβάρυνση η οποία προκύπτει από την αύξηση των επιτοκίων. «Έχω ζητήσει από το υπουργείο Οικονομικών να εξαντλήσουμε όλες τις δυνατότητες για τους συνεπείς δανειολήπτες σε συνεννόηση με τις τράπεζες» αποκάλυψε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ανοίγοντας για πρώτη φορά παράθυρο παρέμβασης, κατά τη συνέντευξη Τύπου σε τοπικά μέσα ενημέρωσης στην Πάτρα. Οι ζυμώσεις, σύμφωνα με πληροφορίες, εξελίσσονται στην κατεύθυνση μιας παρέμβασης που ουσιαστικά θα πατά στα προγράμματα «Γέφυρα» 1 και 2 για την επιδότηση της δόσης του δανείου. Κατά τις ίδιες πηγές, μια πρώτη εισήγηση αφορούσε συνολική επιδότηση ύψους 350 εκατ ευρώ, ωστόσο σχεδιασμοί φαίνεται να εστιάζουν τώρα σε χαμηλότερο ποσό, πέριξ των 150 εκατ,, που εκτιμάται ότι επίσης θα προσέφερε μετρήσιμο αποτέλεσμα.
Είναι σαφές ότι το Μαξίμου ανησυχεί για τυχόν νέο κύκλο αύξησης των κόκκινων δανείων, εξού και η διερεύνηση κάθε περιθωρίου παρέμβασης, με την προσδοκία συνεπείς πολίτες που πιέζονται επικίνδυνα να μην υπερβούν τελικά τα όριά τους. «Δεκάδες χιλιάδες έχουν προχωρήσει σε ρυθμίσεις» είπε ο Πρωθυπουργός, χαρακτηρίζοντας τους πλειστηριασμούς «μικρή εξαίρεση». Το θέμα ανεβαίνει ταυτόχρονα στη ρητορική του ΣΥΡΙΖΑ, με ενδεικτικά τα «πυρά» του Αλέξη Τσίπρα από την Πέλλα ότι δεν προστατεύεται η πρώτη κατοικία «από τα κοράκια και τους πλειστηριασμούς για τους νοικοκυραίους και τους μικρομεσαίους επιχειρηματίες». Για την υπόθεση της δημοσιογράφου, την οποία συνάντησε ο Τσίπρας, και τις εικόνες που ήρθαν στο φως με τη σπασμένη εξώπορτα, ο Μητσοτάκης σχολίασε ότι «κάθε περίπτωση πρέπει να αντιμετωπίζεται με σεβασμό και ευαισθησία» αλλά επιτέθηκε στον αρχηγό της Κουμουνδούρου για υποκρισία. «Είναι ο πρωθυπουργός που ευνόησε νομοθετικά τις εταιρείες εξαγοράς κόκκινων δανείων. Επί ημερών του έγιναν 30.000 πλειστηριασμοί, δεν τον είδα τότε να τρέχει στους ανθρώπους οι οποίοι έχαναν τα σπίτια τους», είπε. Στον ίδιο τόνο, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θόδωρος Σκυλακάκης κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ ότι επί δικής του διακυβέρνησης βγήκε στο προσκήνιο η υπόθεση της πρώτης κατοικίας της δημοσιογράφου.
Μαζί με τους πλειστηριασμούς και την ακρίβεια, είναι και οι υποκλοπές που προκαλούν μετωπική κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης. «Οποιος έχει στοιχεία να τα καταθέσει στον εισαγγελέα» επανέλαβε ο Μητσοτάκης, βάλλοντας κατά του ΣΥΡΙΖΑ ότι «αγκαλιάζει» σαχλαμάρες και σενάρια επιστημονικής φαντασίας.
Δεν αλλάζει ο εκλογικός σχεδιασμός
Εν μέσω πόλωσης στο μεταξύ έφυγε το… γενικό κάδρο του 2023 σε ό,τι αφορά τις πρωθυπουργικές προθέσεις για τον εκλογικό χρόνο. Ο ίδιος επανήλθε στη διευκρίνιση «τέλος της τετραετίας», καίγοντας τις εισηγήσεις για πρόωρη προσφυγή και τους ψιθύρους που εντείνονταν μετά τις πρόσφατες γενικόλογες τοποθετήσεις του Μητσοτάκη στην Αμφισσα και στην Πολιτική Επιτροπή της ΝΔ. Από την Πάτρα ξεκαθάρισε ότι η τοξικότητα στο πολιτικό κλίμα δεν αλλάζει τον σχεδιασμό. «Θέλω να εξαντλήσω την τετραετία και αυτή είναι η πρόθεσή μου» είπε. Νωρίτερα σημείωσε ότι ούτε ο ίδιος ξέρει την ημερομηνία της κάλπης αλλά γρήγορα εξήγησε ότι αναφερόταν «στον ακριβή χρόνο» και όχι στη δέσμευση που «εξακολουθεί και ισχύει» για το τέλος της θητείας. «Δεν βλέπω δύο εκλογές, σκέφτομαι τις εθνικές εκλογές» τόνισε, ως σήμα κατά των πειραματισμών στην απλή αναλογική.
Ο Πρωθυπουργός έβαλε εκ νέου τα εθνικά στο πλαίσιο των εκλογικών διλημμάτων («Ποιος μπορεί να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις της Τουρκίας καλύτερα;») και επανέλαβε για την Αγκυρα ότι δεν γίνεται «διάλογος με το παράλογο». Συζήτηση μπορεί να γίνει μόνο για το ζήτημα των θαλασσίων ζωνών, όπως τόνισε, δηλώνοντας «πάντα ανοιχτός» σε συνάντηση με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, «χωρίς να κάνουμε καμία απολύτως έκπτωση στις εθνικές μας θέσεις». Η Ελλάδα – σημείωσε – δεν πρόκειται να πάρει την άδεια κανενός για τα εξοπλιστικά της.