Στο πρόγραμμα της Πειραματικής Νέων Δημιουργών του Εθνικού Θεάτρου που εξήγγειλε ο επικεφαλής αυτής της νέας εποχής της, βλέπω τη διάθεση μιας συνομιλίας. Ο 32χρονος σκηνοθέτης Γιώργος Κουτλής που ανέλαβε τη σεζόν 2022-23, την πρώτη της τριετίας – όπως καθορίστηκε απ’ τον Γιάννη Μόσχο, επιχειρεί να προσθέσει τον δικό του κρίκο στην αλυσίδα της Πειραματικής. Απ’ τη μια είναι οι παραστάσεις που κλείνουν το μάτι στο σήμερα, με μια θεματολογία που άπτεται του σύγχρονου κοινωνικού προβληματισμού. Πρώτη σ’ αυτή τη διαδρομή η δουλειά της Μπρικένα Γκίστο «Τοπογραφία θανάτου ή Ας μην ξεχάσουμε» (φωτογραφία) με, πράγματι, περιπατητική διάσταση: Ιχνηλατεί στο κέντρο της πόλης μια διαδρομή που σχηματίζεται από σημεία μνήμης. Κεντρικό της θέμα οι δολοφονίες σε δημόσιους χώρους με θύματα νέους ανθρώπους -Αλέξανδρος Γρηγορόπουλος, Ζακ Κωστόπουλος, Παύλος Φύσσας… Ακολουθούν «Οι προβοκάτορες» του Γιάννη Αποσκίτη.

Κι απ’ την άλλη, έρχεται μια σειρά συζητήσεων που επιτρέπει στο παρελθόν και σε όσα έχουν προηγηθεί να πάρει τη θέση του στο παρόν,  δίνοντας τη σκυτάλη στο μέλλον.

Το εγχείρημα έχει τον ενθουσιασμό της ηλικίας, της φαντασίας και του ταλέντου του Γιώργου Κουτλή που συστήθηκε στο ευρύτερο κοινό με τους «Παίκτες» (το έργο του Νικολάι Γκόγκολ συνεχίζει και φέτος την επιτυχημέη του πορεία στο Κιβωτός). Εχει όμως και τη σφραγίδα του σεβασμού στην παράδοση, στο κλασικό, στο δοκιμασμένο. Σαν ένας ιδιότυπος συνδυασμός που δίνει χώρο στο καινούργιο και που, μακάρι, να επιβεβαιωθεί – μια επιθυμία τάξης στην αταξία…

Σαν παραμύθι, το πρόγραμμα, πιάνει την «κλωστή» απ’ την αρχή, με μια συζήτηση για την «Ιστορία της Πειραματικής»: Ομοτράπεζοι οι υπεύθυνοι απ’ το 1996 όταν ιδρύθηκε, επί Νίκου Κούρκουλου: Νίκος Περέλης (1996-01), Στάθης Λιβαθινός (2001-07) 2007), Ανέστης Αζάς & Πρόδρομος Τσινικόρης (2015-19), την Τετάρτη 7/12 (20.00). Ακολουθούν συζητήσεις για τον φωτισμό, τον ήχο, τις νέες θεατρικές εκδοχές – performance, multimedia, μεταδραματικό θέατρο. Ο κύκλος θα κλείσει μ’ ένα τραπέζι-συμπόσιο στο τέλος της σεζόν. Παράλληλα θα γίνουν θεατρικά αναλόγια από νέες συγγραφικές φωνές κι ένα πρωτότυπο ζωγραφικό σύμπαν στον χώρο της Πειραματικής – Κατίνα Παξινού – Rex.