Οι Γερμανοί έφτασαν ένα βήμα από τον αποκλεισμό κι αν ακόμα έχουν ελπίδες να προκριθούν στους 16 αυτό οφείλεται σε τρεις λόγους. Πρώτα από όλα στην ήττα των Γιαπωνέζων από την Κόστα Ρίκα. Αν οι Ιάπωνες είχαν κερδίσει, η ισοπαλία που έφεραν οι Γερμανοί με τους Γιαπωνέζους θα ήταν λόγος αποκλεισμού κι όχι αισιοδοξίας, όπως τώρα. Ο δεύτερος λόγος έχει να κάνει με την παραδοσιακή νοοτροπία τους. Εμειναν ζωντανοί στο πρώτο ημίχρονο απέναντι στους φουριόζους Ισπανούς που τους υποχρέωσαν σε παθητικό ρόλο και αντεπιτέθηκαν μετά το σε βάρος τους 0-1 με ηγέτη ένα 19χρονο παιδί γεννημένο στην Αγγλία. Ο Μουσιάλα κουβαλάει στο αίμα του πολύ Μπάγερν Μονάχου για να τα παρατήσει κι ήταν αυτός που παλεύοντας μόνος κράτησε τη Γερμανία στο ματς. Ο τρίτος λόγος έχει να κάνει με τους Ισπανούς. Η ομάδα του Λουίς Ενρίκε φρέναρε, άφησε στους Γερμανούς την μπάλα για να τρέξει στις αντεπιθέσεις μετά το 70′ και δεν βρήκε το δεύτερο γκολ που είναι πάντα απαραίτητο για να κερδίσει μια ομάδα τη Νασιονάλμανσαφτ. Ο Χανς Φλικ, που αυτή τη φορά είδε έναν παίκτη του που ήρθε από τον πάγκο, τον βαρύ φορ Νίκλας Φούλγκρουγκ, να ισοφαρίζει, ένιωσε ανακούφιση. Ο Ενρίκε έμοιαζε ευχαριστημένος. Λάθος του. Αν ξαναβρεί τη Γερμανία θα καταλάβει πως αν δεν τη «σκοτώσεις» την κάνεις πιο δυνατή. Και συνήθως το πληρώνεις.

Νίκη

Οι Γερμανοί για να προκριθούν χρειάζονται μία εύκολη νίκη κόντρα στην Κόστα Ρίκα. Το σπάνιο του πράγματος είναι ότι μετά τον θρίαμβό τους στη Βραζιλία το 2014 έχουν σε τελικές φάσεις Μουντιάλ τρεις ήττες σε πέντε ματς! Παραδόξως πάντως αυτοί που έμπλεξαν λίγο περισσότερο είναι οι Ισπανοί. Στο τρίτο ματς, αν θέλουν πρόκριση και πρωτιά στον όμιλο, πρέπει να κερδίσουν τους Γιαπωνέζους που θα έχουν τον ίδιο στόχο. Κι όπως έχει φανεί σε αυτό το Παγκόσμιο Κύπελλο δεν μπορείς να ξεγράψεις κανέναν.

Πίστη

Αν το ευρωπαϊκό ντέρμπι ήταν ένα ματς κλειστό, μας αποζημίωσαν για την πίστη μας ότι μπορούμε να δούμε καλύτερο ποδόσφαιρο τα δύο πρώτα χθεσινά ματς. Το Καμερούν – Σερβία (3-3) είναι απόδειξη ότι οι Αφρικανοί δεν φοβούνται τις ευρωπαϊκές ομάδες. Βρέθηκαν να χάνουν με 3-1, είδαν τον Μιλίκοβιτς Σάβιτς και τον Μίτροβιτς να δικαιολογούν τη φήμη τους με δύο ωραία γκολ, αλλά αρκούσε μισή ώρα παρουσίας στο γήπεδο του στρατηγού Αμπουμπακάρ για να γυρίσει το ματς. Ο κάποτε μεγάλος παίκτης της Βαλενσιέν, της Πόρτο και της Μπεσίκτας, που στα 33 του μαγεύει στο Ριάντ, πέτυχε το 2-3 κι έδωσε στον Τσούμπο Μότινγκ το γκολ της ισοφάρισης. Ολα αυτά ενώ στην τελευταία προπόνηση του Καμερούν είχε γίνει χαμός, με τον προπονητή Ριγκομπέρτ Σονγκ να διώχνει τον βασικό τερματοφύλακα Ονάνα γιατί διαφώνησε μαζί του για την τακτική προσέγγιση του ματς – παραδόξως ήταν ο τερματοφύλακας που ζητούσε από τον προπονητή μια ομάδα με πιο επιθετικούς προσανατολισμούς.

Γκάνα

Δύο μεγάλοι παίκτες ομόρφυναν και το ματς της Γκάνας με τη Νότια Κορέα – οι Αφρικανοί νίκησαν με 3-2 αντέχοντας στο σφυροκόπημα της ομάδας του Μπέντο στο τέλος. Αν κατάφεραν να κερδίσουν, το οφείλουν πολύ σε έναν 22χρονο σκόρερ δύο γκολ, τον Μοχάμεντ Κούντους, που ανήκει στον Αγιαξ, θεωρεί τον Νεϊμάρ χειρότερό του και ονειρεύεται να βγει πρώτος σκόρερ στη διοργάνωση. Στον Κούντους απάντησε με δύο γκολ ο Τσο Γκουέ Σουνγκ, αποκάλυψη της Νότιας Κορέας – σέντερ φορ καταπληκτικό, μόλις 24 ετών, που αγωνίζεται στη Ζέον Μπουκ, την ομάδα της Χιουντάι. Το ματς ολοκληρώθηκε με αποβολή του κόουτς Μπέντο που τα έβαλε με τον άγγλο διαιτητή Αντονι Τέιλορ, γιατί δεν κράτησε ένα επιπλέον λεπτό καθυστέρησης για να εκτελέσει η ομάδα του ένα κόρνερ – να σημειώσω ότι ο Τέιλορ είχε κρατήσει 11 λεπτά επιπλέον χρόνου! Εντυπωσιακό σε αυτή τη δεύτερη αγωνιστική πάντως είναι ότι οι αφρικανικές ομάδες λύθηκαν και σκοράρουν. Η Σενεγάλη πέτυχε τρία γκολ στο Κατάρ, το Μαρόκο δύο στο Βέλγιο, η Γκάνα τρία στη Νότια Κορέα – αν προκριθούν θα είναι μπελάς για όλους στη συνέχεια. Ειδικά οι Γκανέζοι, που έχουν και την πιο νεανική ομάδα στη διοργάνωση και που δεν έχουν πάρει ακόμα γκολ από τον σπουδαίο Ινιάκι Γουίλιαμς (της Ατλέτικο Μπιλμπάο) ο οποίος κάποια στιγμή θα βρει και δίχτυα.

Καλοί

Σε αυτή τη δεύτερη αγωνιστική ήταν καλύτερη και η παρουσία της αποστολής των παικτών από τη δική μας Σούπερ Λίγκα. Μετά τους δύο Ιρανούς της ΑΕΚ (Μοχαμαντί και Χατζισαφί) χθες ήταν καλοί οι Καμερουνέζοι Ενκολού (Αρης) και Κουντέ (Ολυμπιακός), ο Χουάνκ Ιν Μπέουμ (Ολυμπιακός) ήταν πάλι σπουδαίος στο ματς της Κορέας, και εξαιρετικός ήταν κι ο Ζίφκοβιτς (ΠΑΟΚ) στο  Σερβία – Καμερούν – έστω και ως δεξιός ακραίος αμυντικός. Χθες με το Καμερούν αγωνίστηκε κι ο τερματοφύλακας Εμπασί (που έχοντας παίξει στην Ελλάδα πέντε χρόνια κι αυτός δικός μας είναι), ενώ σκόραρε την Κυριακή στο Κροατία – Καναδάς (4-1) κι ο Μάρκο Λιβάγια που κομμάτι αδικήθηκε στην ΑΕΚ.

Βραζιλία

Η Βραζιλία χωρίς τον Νεϊμάρ κέρδισε και στο δεύτερό της ματς, αυτή τη φορά δύσκολα την Ελβετία με 1-0. Το μοναδικό γκολ σημείωσε ο Καζεμίρο κι όταν ένας αμυντικός μέσος πετυχαίνει ένα γκολ τόσο σπάνιας ομορφιάς (σαν φορ περιοχής με απευθείας σουτ χωρίς η μπάλα να σκάσει στο χόρτο) καταλαβαίνεις γιατί η ομάδα του είναι φαβορί για την τελική επικράτηση. Η απουσία του Νεϊμάρ έγινε αισθητή, οι νεαροί της επίθεσης του Τίτε (ο Βινίσιους κι ο Ροντρίγκο κυρίως) λίγο το παράκαναν με τις ατομικές προσπάθειες, αλλά η ευρωπαϊκή αυτή Βραζιλία δεν δέχτηκε γκολ για δεύτερο ματς κι αυτό είναι που της δίνει αέρα για τη συνέχεια. Η Βραζιλία μετά τη Γαλλία έγινε η δεύτερη ομάδα που προκρίνεται στους 16, όμως οι Γάλλοι έχουν δεχτεί γκολ και στα δυο ματς που έδωσαν, ενώ οι Βραζιλιάνοι δεν έχουν αφήσει πιο πολλές από τρεις ευκαιρίες σε Σέρβους και Ελβετούς. Το ότι έχουν τον ίδιο προπονητή έξι ολόκληρα χρόνια αρχίζει να φαίνεται.

Ντέρμπι

Σήμερα παίζουν ξανά οι Αγγλοι (με τους Ουαλούς) και Ολλανδοί (με το απογοητευμένο Κατάρ) για να τσεκάρουν εισιτήρια πρόκρισης και πρωτιάς στον όμιλο. Και οι δύο αντίπαλοί τους είναι βαθμολογικά αδιάφοροι. Ενα εισιτήριο περιμένει τον νικητή του Σενεγάλη – Εκουαδόρ. Αλλά το απόλυτο ματς είναι το Ιράν – ΗΠΑ. Οπου ελπίζουμε να μην υπάρξουν διπλωματικά επεισόδια…