Η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία έχει εκδώσει από χθες έκτακτο δελτίο επικίνδυνων φαινομένων. Η Αριελ δεν είναι η πρώτη, ούτε – δυστυχώς – θα είναι η τελευταία κακοκαιρία την οποία πολιτεία και πολίτες καλούνται να αντιμετωπίσουν. Η κλιματική αλλαγή είναι εδώ.

Γι’ αυτό οφείλουμε όλοι να συνειδητοποιήσουμε πως ό,τι κι αν κάνει η Πολιτική Προστασία δεν αρκεί αν κι οι ίδιοι δεν συμβάλουμε στο μέτρο των δυνατοτήτων μας στην προετοιμασία για την αποτελεσματικότερη δυνατή διαχείριση των συνεπειών που έχουν οι ακραίες μεταβολές του κλίματος.

Ο κρατικός μηχανισμός είναι υποχρεωμένος να βρίσκεται σε ετοιμότητα όποτε οι μετεωρολόγοι προειδοποιούν για μια επικίνδυνη κακοκαιρία. Ωστόσο, υπάρχουν περιπτώσεις που το κράτος δεν μπορεί να επιτελέσει έναν από τους βασικούς του ρόλους – αυτόν της προστασίας της ανθρώπινης ζωής και περιουσίας – εξαιτίας της συμπεριφοράς ορισμένων ιδιωτών.

Οταν, για παράδειγμα, κάποιος αμελεί τον καθαρισμό του οικοπέδου του – ή, ακόμη χειρότερα, αδιαφορεί γι’ αυτόν – δημιουργεί τις ιδανικές συνθήκες για την πτώση κλαδιών στα καλώδια της ΔΕΗ κατά τη διάρκεια μιας σφοδρής καταιγίδας. Αυξάνει, δηλαδή, τις πιθανότητες να εμφανιστούν προβλήματα στο δίκτυο ηλεκτροδότησης – προβλήματα τα οποία ενδέχεται να επηρεάσουν μεγάλο αριθμό συμπολιτών του.

Η κρατική ευθύνη όσον αφορά τα ζητήματα της Πολιτικής Προστασίας είναι δεδομένη. Κάποια στιγμή, όμως, θα πρέπει να συμφωνήσουμε ότι υπάρχει και η ατομική ευθύνη. Και κυρίως θα πρέπει ο καθένας ξεχωριστά, ως ώριμος πολίτης μιας φιλελεύθερης δημοκρατίας, να την αναλάβει.