Στη Γαλλία ετοιμάζονται για το ένατο κύμα της πανδημίας. Στην Ελλάδα, πάλι, παρότι η χώρα έρχεται πρώτη σε κρούσματα Covid-19 και δεύτερη σε  θανάτους μεταξύ 30 ευρωπαϊκών χωρών, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσίευσε στα τέλη Νοεμβρίου το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων, επικρατεί ένας επικίνδυνος εφησυχασμός.

Οι ειδικοί δημόσιας υγείας έχουν από νωρίς το φθινόπωρο προειδοποιήσει για τους κινδύνους που ελλοχεύουν στον κρύο χειμωνιάτικο καιρό. Οι γιατροί μιλούν ξανά και ξανά για το κοκτέιλ γρίπης, κορωνοϊού και αναπνευστικού συγκυτιακού ιού, επισημαίνοντας πως αυτός ο χειμώνας θα είναι χειρότερος για τις λοιμώξεις του αναπνευστικού – επειδή για μία διετία ο πληθυσμός δεν έχει εκτεθεί στα μικρόβια και τους ιούς που εκτίθεται συνήθως.

Κι όμως, τόσο η πολιτεία όσο και οι πολίτες δεν δείχνουν διατεθειμένοι να υπερβούν την ψυχολογική κόπωση που έχει προκαλέσει η πανδημία. Πολλοί από τους δεύτερους δεν φορούν μάσκα σε κλειστούς χώρους με συνωστισμό γιατί δεν είναι πια υποχρεωτική, ενώ η πρώτη δεν εξετάζει καν το ενδεχόμενο της επιστροφής του συγκεκριμένου μέτρου στα σχολεία – όπου παρατηρείται μεγάλη έξαρση κορωνοϊού, γρίπης και άλλων ιώσεων.

Αν κάτι θα έπρεπε να έχουμε διδαχθεί όλοι από τις έκτακτες συνθήκες των τελευταίων ετών, αυτό είναι πως η Covid-19 είναι απρόβλεπτη. Το να μάθουμε να ζούμε μαζί της δεν σημαίνει να την αγνοούμε μέχρι να μην μπορούμε να κάνουμε διαφορετικά. Δυστυχώς, δεν έχουμε τελειώσει ακόμη με τον κορωνοϊό.