Το πολιτικό ενδιαφέρον της… όλης ΝΔ, αλλά και στελεχών έξω από τα νεοδημοκρατικά τείχη, στρέφεται στο θέατρο Παλλάς, όπου αναμένεται «ραντεβού» του Κυριάκου Μητσοτάκη με τους δύο γαλάζιους πρώην πρωθυπουργούς Αντώνη Σαμαρά και Κώστα Καραμανλή στις 7 Δεκεμβρίου. Με κεντρική ομιλία του Σαμαρά θα σημάνει η έναρξη λειτουργίας του Ιδρύματος, το οποίο θα φέρει το όνομά του, σε μια εκδήλωση στην οποία προσκλήθηκαν και ανταποκρίθηκαν θετικά τόσο ο Μητσοτάκης όσο και ο Καραμανλής. Συγκεκριμένα, ο Πρωθυπουργός θα επιστρέψει το μεσημέρι της ερχόμενης Τετάρτης από την Αλβανία (η επίσκεψη θα ξεκινήσει από τα Τίρανα την προηγούμενη ημέρα) και θα παραστεί στην εκδήλωση.
Εχουν προηγηθεί δύο δείπνα το τελευταίο τρίμηνο – το ένα στη Θεσσαλονίκη στις αρχές Σεπτεμβρίου, το άλλο στην Κηφισιά προχθές – που έχουν φέρει κοντά Σαμαρά και Καραμανλή, πυροδοτώντας παρασκηνιακές εκτιμήσεις για όσα περιλαμβάνονταν στο – πολιτικό βεβαίως – μενού και για τα μηνύματα που μπορεί να εκπέμπουν οι κλειστές συναντήσεις περί των εσωκομματικών. Σε κάθε περίπτωση, αυτές επιλέγεται να δημοσιοποιούνται μέσω διαρροών. Το ίδιο διάστημα πάντως, μια περίοδο ατύπως προεκλογική κατά την οποία άπαντες δείχνουν να εντείνουν την κινητικότητά τους, εξελίσσονται αρκετά πριβέ τετ α τετ (ο Πρωθυπουργός ανοίγει το Μαξίμου, το ίδιο κάνουν στα δικά τους γραφεία ή σε στέκια τους ο Σαμαράς και ο Καραμανλής – για υπουργούς, βουλευτές, κομματικά στελέχη, δημοσιογράφους). Το περιεχόμενό τους μένει μυστικό, ενόσω το Μαξίμου ρίχνει το βάρος στην επιχείρηση «φυγή προς τα εμπρός», έπειτα από πιεστικούς μήνες εσωστρέφειας και διαρκούς «απολογίας», πρωτίστως για την υπόθεση των υποκλοπών. «Η κυβέρνηση δεν σχολιάζει κοινωνικές εκδηλώσεις και κοινωνικές συναντήσεις» ήταν η χθεσινή απάντηση του κυβερνητικού εκπροσώπου Γιάννη Οικονόμου, ως αποφυγή της όποιας συνέχειας στην κουβέντα για το τελευταίο δείπνο Σαμαρά – Καραμανλή. Σημείωσε ότι ο Μητσοτάκης θα παραστεί στην ομιλία Σαμαρά, προσθέτοντας «μην ξεχνάτε ότι ο Πρωθυπουργός ήταν υπουργός της κυβέρνησης του Αντώνη Σαμαρά».
Η σιωπή του Σαμαρά
Το τελευταίο διάστημα ο Σαμαράς έχει βρεθεί δημόσια μαζί με τον Μητσοτάκη – σε εκδηλώσεις για την επένδυση στο Ελληνικό και στον Πειραιά για το μετρό. Ο μεσσήνιος πολιτικός έχει επίσης προχωρήσει σε μόνο μία παρέμβαση από τον περασμένο Αύγουστο, οπότε βγήκε η υπόθεση των παρακολουθήσεων, και συγκεκριμένα σε χαιρετισμό σε εκδήλωση των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδας – Κύπρου, στη Λευκωσία, μένοντας αποκλειστικά στη θεματολογία της εξωτερικής πολιτικής. Αν και το όνομά του έχει εμφανιστεί (μέσω λίστας της εφημερίδας «Documento») στους φερόμενους στόχους παρακολούθησης με το κακόβουλο Predator, έχει επιλέξει προσώρας τη σιωπή. Μια στάση που ερμηνεύεται ποικιλοτρόπως από γαλάζια στελέχη. Εξού και αυξάνεται το ενδιαφέρον για το εάν και με ποιες… διατυπώσεις θα τοποθετηθεί για το θέμα την ερχόμενη εβδομάδα, έχοντας στο ακροατήριο και τον νυν και τον έτερο πρώην πρωθυπουργό και λίγα 24ωρα προτού εισέλθει στην Ολομέλεια της Βουλής η θεσμική πρωτοβουλία για ΕΥΠ και Predator. Από την πλευρά του, ο Καραμανλής δεν έχει ξανατοποθετηθεί δημόσια μετά την αυγουστιάτικη ομιλία στα Ανώγεια, η οποία είχε προκαλέσει αναταράξεις, όσο κι αν η αναστάτωση «μαζεύτηκε» γρήγορα μέσα από διατυπώσεις ισορροπιών.
Το Μαξίμου παρατηρεί με νηφαλιότητα την όποια εσωτερική κινητικότητα, δείχνοντας (όπως φαίνεται και από τις απαντήσεις του Οικονόμου) ότι δεν θέλει να γυρίζουν οι προβολείς στο εσωκομματικό στερέωμα για οποιονδήποτε λόγο πέραν των ενωτικών «εικόνων». Μένει να φανεί εάν επιβεβαιωθούν όσα στελέχη υποστηρίζουν σε συνομιλητές τους ότι δεν επηρεάζεται η ενότητα της ΝΔ και άρα εάν η επικείμενη εκδήλωση για το Ιδρυμα «Αντώνης Σαμαράς» θα λειτουργήσει ως πεδίο προβολής εξωστρέφειας για όλους τους «συναγωνιστές – συμμαχητές» της ΝΔ (κατά τις πρόσφατες προσφωνήσεις του Μητσοτάκη στο κομματικό ακροατήριο). Αυτό για παράδειγμα είχε επιδιωχθεί πέρυσι τέτοιες ημέρες στον κήπο του Ιδρύματος «Κωνσταντίνος Γ. Καραμανλής» στη Φιλοθέη. Ή αν, αντίθετα, η συνάντηση θα προκαλέσει γαλάζιους κυματισμούς για τους οποίους θα απαιτηθεί εκ νέου να αναζητηθούν βαλβίδες αποσυμπίεσης.