Η προσέλκυση των νεότερων γενιών είναι ένας από τους διαχρονικούς στόχους της Χαριλάου Τρικούπη. Και παρότι, μετά τις αλλαγές στην ηγεσία του κόμματος και της διείσδυσης των σαραντάρηδων στον κομματικό μηχανισμό, το ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ έχει βρει δίαυλο επικοινωνίας με τις νεότερες παραγωγικές γενιές, από 25 έως 39, δεν έχει καταφέρει ακόμα να έχει την ίδια απήχηση στις ηλικίες 17 έως 24, τη λεγόμενη Gen Z, που όχι μόνο δεν πρόλαβε το ΠΑΣΟΚ στην εξουσία, αλλά ενηλικιώθηκε ανάμεσα στις αλλεπάλληλες κρίσεις – πράγμα που θεωρείται πως τους κάνει πιο επιρρεπείς στις «κόκκινες γραμμές».

Αξιοποίηση της ποπ διάστασης

Η ανάκαμψη των «πράσινων» ποσοστών σ’ αυτό το ακροατήριο είναι ένα στοίχημα που δεν έχει ακόμα κερδηθεί. Η επιλογή της σημερινής ηγεσίας να επιτρέψει την αξιοποίηση της ποπ διάστασης του κόμματος έχει καταφέρει να το κάνει γνωστό ακόμα και σ’ αυτές τις ηλικίες, που αλλιώς δεν θα το ήξεραν. Παράλληλα, οι καμπάνιες που απευθύνονται στους νέους γίνονται κυρίως μέσα από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης – καθώς στο ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ γνωρίζουν πως αυτές οι ηλικίες χρησιμοποιούν τα social media περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη γενιά. Αυτό που παρατηρείται, ωστόσο, είναι πως οι περισσότεροι είναι ακόμα διστακτικοί να τους εμπιστευτούν, παρά το γενικότερο rebranding που γίνεται τον τελευταίο χρόνο και στη δημόσια εικόνα του κόμματος.

Με βάση έρευνες που έχουν γίνει πριν από λίγους μήνες για τα χαρακτηριστικά της Gen Z, τα κεντροαριστερά στελέχη θεωρούν πως δεν δίνουν μια μάχη που είναι εξαρχής χαμένη, αλλά αντιθέτως υπάρχουν σημεία σύγκλισης της κομματικής δράσης με αυτές τις γενιές: πρόκειται για ηλικίες που ακόμα δεν έχουν σταθεί οικονομικά στα πόδια τους και, αντί για τη λεγόμενη «βαριά πολιτική», ασχολούνται περισσότερο με κοινωνικά ζητήματα, όπως το κίνημα #MeToo, ενώ τους ανησυχεί ιδιαίτερα η περιβαλλοντική κρίση. Παρότι προοδευτικές, δεν έχουν κομματικά στεγανά – και, όπως ενδιαφέρει περισσότερο το ΠΑΣΟΚ, δεν έχουν ήδη σχηματισμένη μια ξεκάθαρη αρνητική γνώμη για το κόμμα, όπως αυτή που επικράτησε στις νεότερες γενιές τα πρώτα χρόνια των Μνημονίων. Αυτό στην πράξη σημαίνει πως δεν αποκλείουν την ψήφιση του ΠΑΣΟΚ, αλλά πως ακόμα αυτό δεν έχει καταφέρει να τους προσεγγγίσει όπως θα ήθελε.

Για να το καταφέρει, ωστόσο, η Χαριλάου Τρικούπη όχι μόνο επιμένει στην τοποθέτηση νέων προσώπων εντός του πυρήνα του κόμματος, αλλά παράλληλα ανοίγει τη βεντάλια των θεμάτων που τους ενδιαφέρουν περισσότερο – ένα από τα σημεία του προγράμματος που έχουν γίνει ήδη γνωστά αφορά την κοινωνική στέγαση, αλλά και τις γυναικοκτονίες, στις οποίες το ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ αφιέρωσε έναν θεματικό κύκλο κατά τον εορτασμό της 3ης Σεπτέμβρη, που περιελάμβανε και προτάσεις για τις έμφυλες ανισότητες.