Με τα λόγια έμπειρου δημοσκόπου οι σημερινοί 17άρηδες και 20άρηδες είναι «εύπλαστοι» σε ό,τι αφορά την πολιτική ταυτότητά τους και ταυτόχρονα πείθονται δύσκολα, ενώ δεν έχουν υψηλά ποσοστά «αφοσίωσης» με πολιτικούς χώρους ή ακριβέστερα η συσχέτισή τους είναι πολύ περιορισμένη. Στην… απαιτητική γλώσσα αυτής της (ηλικιακής) κατηγορίας – της Generation Z -, η οποία ήταν και παραμένει προνομιακός χώρος για την Αριστερά, προσπαθεί να μιλά ο Κυριάκος Μητσοτάκης από τη στιγμή που ανέλαβε την εξουσία, προσδοκώντας έστω να μειώσει σταδιακά τις αποστάσεις μεταξύ νεολαίας και ΝΔ. Σύμφωνα με τη γενική εικόνα των γκάλοπ που φτάνουν στο Μαξίμου πάντως οι 17-24 ετών είναι εκείνοι που εξακολουθούν να ρίχνουν τον μέσο όρο στα ποσοστά αποδοχής-δημοφιλίας του Πρωθυπουργού και να ανεβάζουν τα αντίστοιχα του Αλέξη Τσίπρα, με τις προκλήσεις, συνεπώς, να φαντάζουν πιο δύσκολες για τη γαλάζια παράταξη.
Κάλεσμα στους νέους
Το Μαξίμου με στοχευμένες επικοινωνιακές κινήσεις και με συγκεκριμένες πολιτικές πρωτοβουλίες αγωνιά να αναστρέψει την εικόνα του στους νεότερους ψηφοφόρους εν όψει της διπλής εκλογικής αναμέτρησης. Προσωπικά ο Μητσοτάκης μιλώντας προ μηνών με νέους στο Μαξίμου τους καλούσε να συμμετέχουν στα κοινά και προσπαθούσε ουσιαστικά να τους βάλει στην πρώτη θέση στο πρόγραμμα της επόμενης τετραετίας. Το όραμά του – έλεγε – είναι «να ξαναγίνουν οι νέοι πρωταγωνιστές». Εκτοτε έχουν επιχειρηθεί ανάλογα σινιάλα προσέγγισης με οδηγία Μητσοτάκη και προς τους υπουργούς (ιδίως στα Παιδείας, Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Αθλητισμού και Πολιτισμού) να ρίχνουν το βάρος σε πρωτοβουλίες για τη νέα γενιά.
Ατζέντα πέντε σημείων
Και προσωπικά ο Μητσοτάκης επιμένει να βγαίνει μπροστά με κάθε ευκαιρία ώστε να προτάξει την ατζέντα πέντε σημείων που, κατά τον ίδιο, ενδιαφέρει περισσότερο τους 20άρηδες: οι ευκαιρίες στην εργασία, η αύξηση μισθών, οι νέες τεχνολογίες, το περιβάλλον, οι ψηφιακές προκλήσεις. Μόλις χθες από την Τρίπολη ο Πρωθυπουργός έφερνε στο προσκήνιο «αναπτυξιακές δράσεις που μας φέρνουν σε επαφή με ένα μέλλον το οποίο είναι ήδη μπροστά μας και το οποίο πρέπει να αγκαλιάσουμε», κάνοντας ξεχωριστές αναφορές στην προστασία του περιβάλλοντος, στην καινοτομία, στην ψηφιακή μετάβαση. Την ίδια στιγμή, το Μαξίμου περιμένει κινητικότητα από την ΟΝΝΕΔ, η οποία ήδη τρέχει το δικό της πρόγραμμα περιοδειών (για επαφές με αυτοδιοικητικούς αλλά κυρίως με νέους από κάθε νομό και με μέλη των τοπικών γαλάζιων οργανώσεων) και παράλληλα προσπαθεί να ανοίγει στοχευμένες «καμπάνιες». Ενδεικτικό το πρότζεκτ υπό τον τίτλο «Ασε τη δουλειά σου να μιλήσει», μια σειρά εκδηλώσεων που είναι σε εξέλιξη με την τρίτη κατά σειρά συζήτηση να είναι προγραμματισμένη για σήμερα με τη συμμετοχή της Νίκης Κεραμέως και νέων εκπαιδευτικών.