Σενάρια αξιοποίησης νέων εφεδρειών, στις οποίες επενδύει το Μαξίμου για να πετύχει πριν από το τέλος του έτους στοχευμένες «εκπλήξεις» κατά της ακρίβειας, αναλύονται σε κλειστές συνεννοήσεις με το οικονομικό επιτελείο, ενόσω ο Κυριάκος Μητσοτάκης «δουλεύει» ήδη την ομιλία του για τη 17η Δεκεμβρίου, ημέρα ψήφισης του Προϋπολογισμού για το 2023.
Η πολιτική μάχη κορυφής το ερχόμενο Σάββατο αντιμετωπίζεται ως καλή συγκυρία για ανακοινώσεις, τις οποίες έχει ανάγκη η κυβέρνηση για να ενισχύσει, «λίγους μήνες» – κατά τον Μητσοτάκη – «από τις εκλογές» το προεκλογικό αφήγημα της «συνέπειας, συνέχειας, σταθερότητας».
Ο Πρωθυπουργός σκοπεύει να παραστεί και σήμερα στην Ολομέλεια της Βουλής, θέλοντας να δείξει ότι το κυβερνητικό κέντρο βάρους βρίσκεται στην οικονομία, καθώς ξεκινά η συζήτηση για τον πρώτο εκτός μνημονιακού πλαισίου Προϋπολογισμό με εισηγητή της ΝΔ τον βουλευτή Ημαθίας Λάζαρο Τσαβδαρίδη.
Εξαγγελίες ελάφρυνσης βαρών
Εκτός συζήτησης στην κυβερνητική πλευρά είναι οποιοδήποτε οριζόντιο μέτρο, παρά τις πιέσεις της αντιπολίτευσης, ενώ η οριστικοποίηση του νέου πακέτου στήριξης αναμένεται αυτή τη φορά να στηριχθεί κυρίως στον τελικό «λογαριασμό» που περιμένει το Μαξίμου από το υπουργείο Οικονομικών για τα υπερκέρδη των διυλιστηρίων. Στόχος, η έξτρα «κάβα» από τον φόρο στα διυλιστήρια να διευρύνει εκείνη του 1 δισ. ευρώ, η οποία βρίσκεται στην άκρη για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης και να μεταφραστεί σε… εξαγγελίες ελάφρυνσης βαρών από κοινωνικές ή και επαγγελματικές κατηγορίες. «Μόνο τον Δεκέμβριο θα πέσουν στην αγορά σχεδόν 900 εκατομμύρια: επίδομα θέρμανσης και τα 250 ευρώ που θα πάρουν όσοι τα δικαιούνται στις 20 Δεκεμβρίου» έλεγε ο Μητσοτάκης προχθές σε κομματικό ακροατήριο, ίσως σαν… πρόλογο της επικείμενης παρέμβασής του. Αλλωστε με την τελευταία για φέτος παρέμβασή του στη Βουλή, ο Πρωθυπουργός προσπαθεί να φέρει την κυβέρνηση σε θέση ισχύος μέσα από τα «έργα» της – κατά τα δικά του λόγια – απέναντι στη «λάσπη και την τοξικότητα» των πολιτικών αντιπάλων της. Εξ ου και η αγωνιώδης αναζήτηση θετικών «ειδήσεων».
Υπό συζήτηση έχει τεθεί το ενδεχόμενο νέας επιταγής ακρίβειας με εισοδηματικά κριτήρια, ακόμα και διαδοχικά από Ιανουάριο έως τον Μάρτιο του 2023, ενώ σε κάθε περίπτωση θα προηγηθούν εντός Δεκεμβρίου άλλες πληρωμές. Ανάμεσά τους η εφάπαξ ενίσχυση 600 ευρώ σε ΕΛ.ΑΣ. και Λιμενικό, ένα μέτρο που ξεσήκωσε παρασκηνιακές συζητήσεις και εντός του γαλάζιου στρατοπέδου για το εάν προετοιμάζονται αντίστοιχες πρωτοβουλίες για άλλες κατηγορίες, όπως οι Ενοπλες Δυνάμεις, όσο κι αν στον Προϋπολογισμό προβλέπονται μισθολογικές παρεμβάσεις για τη στήριξή τους, όπως και για τους γιατρούς του ΕΣΥ. «Η πορεία της Ελλάδας προς τα εμπρός, προς την αναβάθμιση και την οριστική υπέρβαση των παθογενειών που γέννησε η περίοδος των μνημονίων, είναι συνυφασμένη με τη συνέχιση μιας τέτοιας ατζέντας» σχολίασε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, αφότου συνόψισε όλες τις βασικές προβλέψεις του Προϋπολογισμού.
Οδηγίες στους περιφερειάρχες
Η κυβέρνηση διεκδικεί την «προσοχή» ταυτόχρονα από τα ευάλωτα τμήματα της κοινωνίας και, βεβαίως, από τη μεσαία τάξη, προσδοκώντας καλές εξελίξεις που θα έδιναν περαιτέρω «αέρα» στην κυβέρνηση, τόσο από τη σημερινή σύνοδο των ευρωπαίων υπουργών Ενέργειας και τη σύνοδο κορυφής στις Βρυξέλλες για το Ενεργειακό, όσο και από το νέο ραντεβού μεταξύ υπουργείου Οικονομικών και τραπεζών, πιθανότατα την ερχόμενη Πέμπτη. Στο μεταξύ το Μαξίμου πιέζει για πλήρη κινητοποίηση των τοπικών αρχόντων με έργα ανά την επικράτεια και με πλήρη αξιοποίηση των χρηματοδοτικών εργαλείων (ΕΣΠΑ, Ταμείο Ανάκαμψης κ.λπ.). Σε σύσκεψη με τους περιφερειάρχες στο Μαξίμου, ο Μητσοτάκης έθεσε τον στόχο-οδηγία να παρουσιαστεί μέχρι τις κάλπες ένα «συνεκτικό αναπτυξιακό σχέδιο» στην έδρα κάθε περιφέρειας. «Εχουμε σημαντικούς πρόσθετους πόρους στα νέα περιφερειακά προγράμματα: 8,1 δισεκατομμύρια συνολικά, 35% μεσοσταθμική αύξηση» σημείωσε.