Σημαντική αύξηση στα κρούσματα αλλά και στις εισαγωγές στα νοσοκομεία της χώρας, εξαιτίας του SARS-CoV-2, αποτυπώνει η νέα έκθεση του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ). Υπό τις εξελίξεις αυτές, οι ειδικοί εκτιμούν πως τον φετινό χειμώνα είναι πιθανό να επικρατήσει το «κακό σενάριο» που θέλει τον πανδημικό ιό να κορυφώνεται παράλληλα με την εποχική γρίπη.

Είναι ενδεικτικό πως, σύμφωνα με νέα έκθεση του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ECDC), σε τρεις ευρωπαϊκές χώρες η θετικότητα των τεστ για την εποχική γρίπη υπερβαίνει το 40%, στοιχείο που δηλώνει πως βρίσκεται υπό εξέλιξη ένα δυναμικό κύμα. Πιο συγκεκριμένα, στη Γερμανία το ποσοστό αυτό αγγίζει το 50%, στην Ελλάδα το 46% και στην Ιταλία το 40%.

Συναγερμός

Υπό τα δεδομένα αυτά, το ECDC αυξάνει το επίπεδο συναγερμού, καθώς η δραστηριότητα της γρίπης έχει ανοδική τάση σε ολόκληρη την Ευρώπη, με 14 χώρες να αναφέρουν δραστηριότητα μέτριας έως πολύ υψηλής έντασης. Επιπρόσθετα, οι εργαστηριακές εξετάσεις δείχνουν πως πρωταγωνιστούν οι ιοί τύπου Α και Β, με το υποστέλεχος Α(Η3Ν2) να κυριαρχεί.

Οι παρατηρήσεις αυτές, δε, αυξάνουν τον προβληματισμό της επιστημονικής κοινότητας καθώς κατά το παρελθόν το Η3Ν2 έχει ενοχοποιηθεί για σοβαρά συμπτώματα και πιθανές επιπλοκές στον ευάλωτο πληθυσμό (με έμφαση στους ηλικιωμένους).

Εν τω μεταξύ, αύξηση της τάξης του 18% παρουσίασαν τα εβδομαδιαία κρούσματα κορωνοϊού που καταγράφτηκαν εντός των συνόρων, φτάνοντας στα 51.824 (4.968 ανά εκατoμμύριο πληθυσμού) για την εβδομάδα από 5 ως 11 Δεκεμβρίου. Από αυτά, οι επαναλοιμώξεις αφορούν το 30% των λοιμώξεων.

Παράλληλα, όμως, διαπιστώθηκε αύξηση της τάξεως του 21% στις εισαγωγές ασθενών με λοίμωξη Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας. Πιο συγκεκριμένα, το σύνολο των εισαγωγών την εβδομάδα αναφοράς ήταν 1.437 ασθενείς, αριθμός που μεταφράζεται σε 205 νέες νοσηλείες ανά 24ωρο.

Τέλος, ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι μέχρι το τέλος της εβδομάδας αναφοράς είναι 88, ενώ κατά το ίδιο διάστημα στη λίστα των θυμάτων προστέθηκαν επιπλέον 130 απώλειες.