Στις μέρες μας η σοκολάτα αποτελεί ένα από τα πιο δημοφιλή εδέσματα εκατομμυρίων ανθρώπων ανεξαρτήτως ηλικίας σε παγκόσμιο επίπεδο. Αλλωστε, η επιστημονική ονομασία του κακαόδενδρου είναι Theobroma cacao, που προκύπτει από τις λέξεις θεός και βρώση, δηλαδή είναι το «φαγητό των θεών». Υπάρχουν δεδομένα που υποστηρίζουν ότι η υψηλή περιεκτικότητα της σοκολάτας σε λιπαρά και ζάχαρη συνδέει την κατανάλωσή της με την εμφάνιση διαβήτη, παχυσαρκίας, ακόμα και αρτηριακής υπέρτασης και στεφανιαίας νόσου. Τα τελευταία χρόνια, ωστόσο, όλο και περισσότερες έρευνες κάνουν λόγο για τα πιθανά οφέλη της σοκολάτας και ειδικά της μαύρης σοκολάτας τόσο στην καρδιαγγειακή υγεία όσο και στην υγεία του εγκεφάλου βελτιώνοντας τη μνήμη και τονώνοντας τις γνωστικές λειτουργίες. Μάλιστα, υποστηρίζεται ότι τα οφέλη δεν προέρχονται από την ίδια τη σοκολάτα αλλά από τον καρπό του κακάου, ο οποίος αποτελεί εξαιρετική πηγή θρεπτικών συστατικών που δρουν αντιοξειδωτικά και βοηθούν στην αποκατάσταση των κυττάρων του οργανισμού. Μολονότι για τους λάτρεις της σοκολάτας τα αποτελέσματα αυτά είναι ενθαρρυντικά, τα επιστημονικά στοιχεία δεν είναι ακόμα απολύτως ξεκάθαρα.
Το παρόν άρθρο, όπως κι ένα μέρος του περιεχομένου από tanea.gr, είναι διαθέσιμο μόνο σε συνδρομητές.
Είστε συνδρομητής; Συνδεθείτε
Ή εγγραφείτε
Αν θέλετε να δείτε την πλήρη έκδοση θα πρέπει να είστε συνδρομητής. Αποκτήστε σήμερα μία συνδρομή κάνοντας κλικ εδώ