Ο Προϋπολογισμός που συζητείται στην Ολομέλεια της Βουλής και που θα ψηφιστεί αύριο είναι μια τομή για τη χώρα και κατέχει τη δική του κρισιμότητα. Αποτυπώνει κατ’ αρχάς τη δημοσιονομική σταθερότητα της χώρας παρά τις συμπληγάδες του πολέμου στην Ουκρανία και της ενεργειακής κρίσης, αλλά και των πληθωριστικών τάσεων. Ας μη μας διαφεύγει ακόμη πως το θετικό αποτύπωμα έρχεται και για ένα οικονομικό έτος που επίσης η πανδημία ήταν παρούσα με όλες τις επιπτώσεις της.

Ο Προϋπολογισμός είναι προφανώς και διάδρομος για όσα προσδοκούμε να έλθουν για τη χώρα παράλληλα με την επίτευξη του στόχου για μείωση του δημόσιου χρέους αλλά και για εξομάλυνση του τραπεζικού συστήματος και του καθεστώτος των κόκκινων δανείων. Η εξωστρέφεια της πραγματικής οικονομίας και η απόκτηση επενδυτικής βαθμίδας είναι ρεαλιστικοί στόχοι που ως πρελούδιο και εκκίνηση μπορούν να έχουν τον τρέχοντα Προϋπολογισμό που συν τοις άλλοις συνδιαμορφώνει και το νέο πολιτικό και αναπτυξιακό τοπίο για το έτος 2023 και θα αποτελεί μια καλή δικλίδα ασφαλείας για απορρόφηση όλων των ασταθειών.

Ας λάβουμε υπόψη πως μιλάμε και για έναν Προϋπολογισμό που θα αφορά ένα έτος που οι εξωγενείς κρίσεις θα συνεχίσουν να έχουν τις δυσμενείς τους επιδράσεις και άρα εμπεριέχει και πολλούς εκ των όρων άμυνας και θωράκισης της κανονικότητας της χώρας μας. Ολα τα τελευταία καλό θα ήταν να κάνουν πιο συναινετικές όλες τις πολιτικές δυνάμεις και τη συνήθη τοξικότητα, παρελθόν.