Η δημόσια συζήτηση ανάμεσα στην κυβέρνηση και το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ επανέρχεται, από τη φράση του Νίκου Ανδρουλάκη για τη ΝΔ στην αντιπολίτευση, στις μετεκλογικές συνεργασίες. Και αυτή η συζήτηση, για τη Χαριλάου Τρικούπη έχει μία και βασική προϋπόθεση: την εκλογική ενίσχυση του κόμματος με ένα ποσοστό μεγαλύτερο από το σημερινό. Και το ισχυρό ποσοστό, είπε ο Ανδρουλάκης στο τέλος της συζήτησης για τον προϋπολογισμό το Σάββατο μιλώντας στους κοινοβουλευτικούς συντάκτες, σημαίνει διψήφιο. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ δεν προσδιόρισε τον ακριβή αριθμό – «θα εξαρτηθεί» επεσήμανε «από το πόσο θα πέσει ο δικομματισμός».
Οσο θα περνάει ο καιρός και θα οδεύουμε προς τις κάλπες αναμένεται να αποσαφηνίσει την κεντροαριστερή στρατηγική για την απλή αναλογική: μέχρι τώρα ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ έχει δηλώσει πως θα επιδιώξει σχηματισμό κυβέρνησης από την πρώτη Κυριακή, με προγραμματική συμφωνία. «Δημοκρατική Ανατροπή με ισχυρό ΠΑΣΟΚ για να προκύψει κυβέρνηση από την πρώτη Κυριακή, στη βάση προγραμματικής συμφωνίας, και όχι για να βολευτούν κομματικοί πρωταγωνιστές στις καρέκλες της εξουσίας. Χωρίς τις εκλογικές περιπέτειες της εξουσιομανίας του κ. Μητσοτάκη» ανέφερε χαρακτηριστικά απευθυνόμενος στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματος – θέτοντας εμμέσως και θέμα προσώπων.
Το ισχυρό ποσοστό, ωστόσο, θα επανέρχεται ως βασικό ζητούμενο – καθώς, χωρίς αυτό, το κόμμα θα είναι επιρρεπές σε κριτική περί «παραρτήματος», στο οποίο μετά το Qatargate αναφέρονται από την κυβέρνηση. «Ο κ. Ανδρουλάκης άλλαξε τρεις φορές γραμμή. Αφού έχει πει “μόνο του το ΠΑΣΟΚ”, μετά στο “ούτε Τσίπρας ούτε Μητσοτάκης” και τώρα “η ΝΔ στην αντιπολίτευση”. Και εσείς σε ρόλο ενός σοσιαλ-Καμμένου, έτσι φαντάζεστε τον ρόλο σας» σχολίασε από το βήμα της Βουλής ο Κυριάκος Μητσοτάκης, σε μια προσπάθεια να ταυτίσει το ΠΑΣΟΚ με τον ΣΥΡΙΖΑ. «Είχε το πολιτικό θράσος να συσχετίσει το ΠΑΣΟΚ και τη Δημοκρατική Παράταξη με τον Πάνο Καμμένο» απάντησε ο Ανδρουλάκης, σε ένα μπρα ντε φερ από απόσταση μεταξύ των δύο – τονίζοντας πως η πολιτική αυτονομία της παράταξής του είναι «αδιαπραγμάτευτη».
Οι συσχετισμοί
Ο Ανδρουλάκης σ’ αυτή τη φάση θέτει ως αντιπάλους και την κυβέρνηση, αλλά και την αξιωματική αντιπολίτευση, τονίζοντας πως «όσο ο Αλέξης Τσίπρας παραμένει στην αξιωματική αντιπολίτευση, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα παραμένει στην εξουσία». Μία από τις ερμηνείες για τη συγκεκριμένη φράση είναι η πρόθεση της αλλαγής των συσχετισμών στην προοδευτική αντιπολίτευση, ώστε το ΠΑΣΟΚ να αντικαταστήσει τον ΣΥΡΙΖΑ στο δικομματικό σύστημα, ως βασικός προοδευτικός πόλος. Πρόθεση που, λένε οι αντίπαλοί του, δεν ανταποκρίνεται στα δημοσκοπικά δεδομένα που υπάρχουν αυτή τη στιγμή – παρότι στο ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ εκτιμούν πως θα αποτελέσουν την έκπληξη των εκλογών.
Με βάση τις μέχρι σήμερα έρευνες που έχουν δει το φως της δημοσιότητας, κυβέρνηση από την πρώτη Κυριακή μπορεί να προκύψει είτε με τη συμμετοχή του πρώτου κόμματος είτε με τη συσπείρωση τουλάχιστον τριών αντιπολιτευόμενων κομμάτων προκειμένου να σχηματιστεί η απαιτούμενη πλειοψηφία των 151. Σ’ αυτήν την περίπτωση, θα χρειαστεί και η αρωγή ή η ανοχή του ΚΚΕ, πιθανότητα ωστόσο που έχει αποκλειστεί από τον Περισσό. Σε κάθε περίπτωση, η προγραμματική συμφωνία για την οποία μιλάει ο Ανδρουλάκης δεν είναι προεκλογική, αλλά μετεκλογική – πράγμα που σημαίνει ότι τα πασοκικά χαρτιά θα ανοίξουν μετά το αποτέλεσμα της απλής αναλογικής και κατά τη διάρκεια των διερευνητικών εντολών. Η πρόθεση για κυβέρνηση από την πρώτη Κυριακή, εκτιμούν τα κεντροαριστερά στελέχη, αποτελεί επίσης και έναν μοχλό πίεσης για τα δύο μεγαλύτερα κόμματα, που θεωρητικά τάσσονται υπέρ της σταθερότητας.