Την ώρα που ένα μεγάλο σκάνδαλο ξετυλίγεται στις Βρυξέλλες και στο Κατάρ με την εμπλοκή της ελληνίδας ευρωβουλευτίνας, συνεχίζονται ασταμάτητα τα δημοσιεύματα που προσδιορίζουν την Εύα Καϊλή ως την όμορφη πολιτικό…

Αλλωστε αυτό αναδείκνυαν χρόνια τώρα ως βασικόπροσόν της Εύας τα εγχώρια και όχι μόνο μέσα ενημέρωσης.

Είναι αυτό το κριτήριο αρκετό για να επιλεχθεί κάποιος ή κάποια ως εκπρόσωπος της παράταξης ή της χώρας στη Βουλή ή στην Ευρωβουλή; Αποτελεί επιβαρυντικό στοιχείο ή ελαφρυντικό η ομορφιά σε κάθε περίπτωση;

Από την άλλη πλευρά, αυτοί οι χαρακτηρισμοί δεν χρησιμοποιούνταν και χρησιμοποιούνται κατά τις προεκλογικές περιόδους για τις γυναίκες υποψήφιες…; Υπενθυμίζω τίτλους δημοσιευμάτων: «Οι όμορφες των κομμάτων», «Οι σέξι υποψήφιες των εκλογών» κ.λπ., χωρίς να υπάρχει καμία αντίδραση από καμιά και κανέναν, λες και ψηφίζουμε για τα καλλιστεία…

Ως κόμματα, ως κοινωνία πολιτών αλλά και ως γυναικεία κινήματα έχουμε υποχρέωση να σταματήσουμε το στερεότυπο της όμορφης υποψήφιας, η οποία ψηφίζεται γιατί είναι απλώς ελκυστική.

Είναι κακό πράγμα η ομορφιά; Οχι φυσικά. Αλλά δεν είναι κριτήριο για να στηρίζουμε μια υποψήφια ή έναν υποψήφιο. Εξάλλου σπανιότατα ακούμε για έναν όμορφο υποψήφιο στις εκλογές. Οι χαρακτηρισμοί για αυτούς είναι δυναμικοί, στιβαροί, αποφασιστικοί και ηγέτες.

Και έτσι ακριβώς αναπαράγουμε άλλο ένα στερεότυπο. Το στερεότυπο της όμορφης υποψήφιας, η οποία μπορεί ωστόσο να είναι ταυτόχρονα και έξυπνη, και εργατική, αποφασιστική, αλλά κανείς δεν το αναφέρει και κανείς ενδεχομένως δεν νοιάζεται για αυτά τα χαρακτηριστικά της.

Ανδρες και γυναίκες θα πρέπει να αξιολογούνται με τα ίδια κριτήρια και να έχουν τις ίδιες ευκαιρίες να επιλέγονται ωςυποψήφιοι στις λίστες των κομμάτων αλλά στη συνέχεια να ψηφίζονται από τους πολίτες.

Τώρα να γίνει η αρχή. Γιατί, μη γελιόμαστε, η επιλογή αρκετών υποψηφίων γίνεται λόγω γνωριμιών με τους αρχηγούς των κομμάτων, με επιλογή παλιών ή νέων συνεργατών, με το κριτήριο της νεότητας, που από μόνο του δεν αρκεί, ή με βάση κομματικά κριτήρια, εξού και τα παιδιά του κομματικού σωλήνα.

Η Εύα Καϊλή θα κριθεί (σεβόμαστε το τεκμήριο της αθωότητας) από τη βελγική Δικαιοσύνη. Το ίδιο και όσοι άλλοι εμπλέκονται στο σκάνδαλο του Κατάρ, από τους σοσιαλιστές ή από το λαϊκό κόμμα ή από οπουδήποτε αλλού.

Ομως, η πολιτική, τα κοινά, η χώρα, η Ευρώπη έχουν ανάγκη από ένα αξιόπιστο, ικανό, εκπαιδευμένο προσωπικό, άτομα με αρχές, αγώνες αλλά και επαγγελματική εμπειρία για να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων και να συμβάλουν στο συλλογικό καλό. Ας το ξανασκεφτούμε.

Η Ζέφη Δημαδάμα είναι αντιπρόεδρος Γυναικών Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος (PesWomen), μέλος ΚΠΕ ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ, διδάσκουσα στο Τμήμα Διεθνών, Ευρωπαϊκών και Περιφερειακών Σπουδών, Πάντειο Πανεπιστήμιο