Ο σύγχρονος τρόπος ζωής στις αναπτυγμένες κοινωνίες με τις πολλαπλές υποχρεώσεις και το έλλειμμα χρόνου έχει οδηγήσει ολοένα και περισσότερους ανθρώπους να καταφεύγουν στην κατανάλωση εξαιρετικά επεξεργασμένων ή αλλιώς υπερ-επεξεργασμένων τροφίμων, με το αντίστοιχο τίμημα στην υγεία τους. Τα τρόφιμα αυτά είναι ελκυστικά, κυρίως σε χώρες του δυτικού κόσμου, διότι είναι έτοιμα, γρήγορα, οικονομικά και δεν απαιτούν γνώσεις μαγειρικής, ωστόσο το βασικό τους μειονέκτημα είναι ότι δεν έχουν σχεδιαστεί με γνώμονα την υγεία. Σε πολλές περιπτώσεις, οι ακραίες αλλοιώσεις που υφίστανται με την προσθήκη συστατικών που τους προσδίδουν ευχάριστη γεύση όπως αλάτι, ζάχαρη, λίπος, αρωματικές και χρωστικές ύλες έχουν συσχετισθεί με αύξηση του σωματικού βάρους, παχυσαρκία, σακχαρώδη διαβήτη, καρδιακή ανεπάρκεια και καρκίνο. Αυτό όμως που δεν γνωρίζαμε, είναι ότι η υπερβολική κατανάλωση υπερ-επεξεργασμένων τροφών μπορεί να βλάψει και τον εγκέφαλό μας συμβάλλοντας στη μείωση των γνωστικών ικανοτήτων και δεξιοτήτων επηρεάζοντας εκείνες τις περιοχές του εγκεφάλου που είναι υπεύθυνες για την επεξεργασία πληροφοριών και τη λήψη αποφάσεων.
Το παρόν άρθρο, όπως κι ένα μέρος του περιεχομένου από tanea.gr, είναι διαθέσιμο μόνο σε συνδρομητές.
Είστε συνδρομητής; Συνδεθείτε
Ή εγγραφείτε
Αν θέλετε να δείτε την πλήρη έκδοση θα πρέπει να είστε συνδρομητής. Αποκτήστε σήμερα μία συνδρομή κάνοντας κλικ εδώ