Δύο ημέρες προτού κλείσει τα 73 του χρόνια την περασμένη Τρίτη, ο Εδουάρδο Κοντογιωργάκης πήρε το πλέον ακριβό δώρο. Η Αργεντινή ανέβηκε στην κορυφή του κόσμου! Οταν μιλάμε για τον Κοντογιωργάκη, ορισμένοι από τους εξτρέμ της σημερινής εποχής πρέπει να ανατρέξουν να δουν τι παίκτης ήταν. Ατι! Θυελλώδης. Από το ’72 και έως το ’83 φόρεσε τη φανέλα του ΠΑΣ προερχόμενος από την Αργεντινή και μαζί με τους άλλους ελληνοποιημένους ή αργεντινούς άσους (Μοντέζ, Αλβαρέζ, Γκλασμάνης, Παστερνάκης, Λίσα), έφτιαξαν τον «Αγιαξ της Ηπείρου».

Τον βρήκαμε στα «αγαπημένα μου Γιάννενα. Εδώ θα μείνω! Δεν φεύγω. Εχω πολλά χρόνια να πάω πίσω στην Αργεντινή», λέει στην αρχή της κουβέντας. Η ερώτηση «είδατε τον τελικό», μάλλον ήταν για να σπάσει τον όποιο πάγο και όχι αντιπροσωπευτική της πραγματικότητας.

«Αυτό θα έλειπε! Μπορούσα να μην παρακολουθήσω το ματς; Ημουν σε συνεχή επαφή με την Αργεντινή, γεννήθηκα στο Μπουένος Αϊρες. Εχω συγγενείς εκεί, ανιψιό και ανιψιά, στα καφέ έβλεπαν τον τελικό, τρέλα. Εγώ, την επομένη του τελικού είδα τα πέναλτι τουλάχιστον 15 φορές. Σου σηκώνεται η τρίχα»!

Συναισθήματα;  

«Θα σας πω το εξής: τα 3/4 του πλανήτη ήθελαν να κατακτήσει το Κύπελλο η Αργεντινή! Αυτό πιστεύω. Είμαστε μια συμπαθής στο ποδόσφαιρο χώρα. Το ζητούσαν και για τον Μέσι που έλεγαν όλοι πως θα σταματήσει και τελικά θα συνεχίσει. Ενας αγώνας που έως το 80′ λέγαμε όλοι «άντε να σηκώσουμε το Κύπελλο» και ξαφνικά άλλαξαν όλα. Οπως και στην παράταση μετά το γκολ του Μέσι που το πιστέψαμε και τελικά ο Θεός ήθελε μετά το 3-3 στο τετ- α-τετ που έχασε η Γαλλία να μην είναι ο Εμπαπέ αλλά ένας άλλος επιθετικός. Διαφορετικά θα είχαμε αυτοκτονίες!

Τελικά, Μέσι ή Μαραντόνα;  

«Και οι δύο. Εγινε γκάλοπ στην Αργεντινή και βγάζουν 46% – 46%. Κανείς δεν μπορεί να ξεχάσει τον Μαραντόνα. Εβλεπες τους ποδοσφαιριστές της εθνικής ομάδας; Στον ουρανό κοιτούσαν στα γκολ και στα πέναλτι. Ντιέγκο – Ντιέγκο φώναζε ο κόσμος. Τον Μαραντόνα σκέφτονταν. Ενα είδωλο ήταν, παίκτης λαϊκός. Στη Νάπολι χαμός γινόταν στα πέναλτι. Ο Μέσι είναι κάτι άλλο. Παίκτης και άνθρωπος που κινείται και με το μυαλό του, καλύτερος πρέσβης της Αργεντινής στον κόσμο, μεγαλωμένος στην Ευρώπη».

Πώς ήθελε να ολοκληρώσει τη συνομιλία μας ο Κοντογιωργάκης;

«Η αναμέτρηση ήταν το παρόν και το μέλλον. Ο Μέσι το σήμερα. Ο Εμπαπέ το αύριο».

Μεστός ο Εδουάρδο της νιότης πολλών στην Ελλάδα. Ενας δεξιοτέχνης του ποδοσφαίρου που όχι μόνο λάτρεψε τα μέρη μας αλλά και συνεχίζει τον βίο του δίπλα στο γήπεδο του ΠΑΣ, εκεί κατοικεί!