Η λέξη «μέτρο» είναι άγνωστη στην Κίνα. Από εκεί λοιπόν που οι Αρχές απομόνωναν όλους τους ενοίκους ενός οικοδομικού συγκροτήματος εξαιτίας ενός θετικού κρούσματος Covid, έφτασαν τώρα να επιτρέψουν την ελεύθερη κυκλοφορία του ιού στους κόλπους ενός πληθυσμού που είναι ουσιαστικά απροστάτευτος, είτε επειδή έχει χρησιμοποιήσει ένα εμβόλιο μικρής αποτελεσματικότητας είτε επειδή δεν έχει εμβολιαστεί καθόλου. Το αποτέλεσμα είναι, σύμφωνα με ορισμένες πηγές, να μολύνονται 35 εκατομμύρια άνθρωποι την ημέρα!

Μετά το λάθος, που έγινε πριν από τρία χρόνια, ακολουθεί έτσι τώρα το έγκλημα. Δράστης είναι ένα αυταρχικό καθεστώς, που επιβάλλει την υποταγή. Και θύματα είναι πρωτίστως οι Κινέζοι, που πεθαίνουν μαζικά και μυστικά, και δευτερευόντως οι πολίτες των χωρών που θα έρχονται το επόμενο διάστημα αντιμέτωποι με την εξαγωγή του κορωνοϊού από την Κίνα μέσω του τουρισμού: η κατάργηση της υποχρεωτικής καραντίνας για όποιον εισέρχεται στο κινεζικό έδαφος οδήγησε σε απογείωση της ζήτησης αεροπορικών εισιτηρίων από έναν πληθυσμό που θέλει επιτέλους να αναπνεύσει ύστερα από έναν πολυετή αποκλεισμό – ιδιαίτερα μάλιστα καθώς στις 22 Ιανουαρίου θα γιορτάσει την Πρωτοχρονιά του.

Η Ευρώπη πρέπει λοιπόν επειγόντως να θωρακιστεί. Η Ιταλία επέβαλε ήδη υποχρεωτικά τεστ σε όλους τους ταξιδιώτες από την Κίνα, καθώς διαπίστωσε ότι από τους 212 που έφτασαν μία συγκεκριμένη ημέρα στο αεροδρόμιο του Μιλάνου οι 97 ήταν θετικοί! Η Αυστρία, αντιθέτως, αρνείται να λάβει μέτρα, τοποθετώντας τα έσοδα από τον τουρισμό πάνω από την υγεία του πληθυσμού της. Και οι άλλες χώρες περιμένουν τις εξελίξεις. Ομως χρόνος δεν υπάρχει. Ο ιός κυκλοφορεί ταχύτατα. Κι αν οι Ευρωπαίοι, λόγω του μαζικού τους εμβολιασμού, είναι σήμερα πολύ καλύτερα προετοιμασμένοι σε σχέση με την αρχή της πανδημίας, αυτό δεν σημαίνει όμως ότι οι κυβερνήσεις δικαιούνται να χαλαρώσουν. Το τελευταίο που χρειάζονται σήμερα οι δυτικές κοινωνίες, και οι δυτικές οικονομίες, είναι ένα νέο κύμα μολύνσεων, που θα προστεθεί στο ανησυχητικό φαινόμενο των συμπτωμάτων της long Covid.

Και αυτή τη φορά δεν θα μπορούμε να δικαιολογηθούμε ότι δεν ξέραμε.