Ο κατάλογος των αλλαγών στον καταμερισμό των εδρών με βάση τη νέα απογραφή μπορεί να ήταν μικρότερος απ’ ό,τι αναμενόταν στην αρχή, όμως αυτό δεν σημαίνει πως δεν επηρεάζει τον σχεδιασμό των κομμάτων, αλλά και τα πλάνα των σημερινών βουλευτών, που ανά περιπτώσεις βλέπουν την πιθανότητα επανεκλογής τους να μικραίνει. Το προεδρικό διάταγμα που θα οριστικοποιήσει τις αλλαγές αναμένεται, σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών, να έχει εκδοθεί έως τις 10 Ιανουαρίου, γεγονός που θέτει και ένα χρονοδιάγραμμα για τα κόμματα, τα οποία ακόμα δεν έχουν αποκαλύψει τις λίστες των υποψηφίων τους, ώστε να προβούν και σε τυχόν αλλαγές της τελευταίας στιγμής. Πάνω σε αυτό το γεγονός, δηλαδή στην επίσπευση της έκδοσης του διατάγματος που πριν από τα Χριστούγεννα προσδιοριζόταν χρονικά για το τέλος του Φεβρουαρίου, πολλοί είναι πρόθυμοι να ποντάρουν και για την ημερομηνία των εκλογών, με τις ημερομηνίες που ακούγονται περισσότερο να είναι αυτές στις αρχές του Απριλίου.
Οι αλλαγές στις έδρες αντικατοπτρίζουν και μια μετακίνηση του πληθυσμού στα μεγαλύτερα αστικά κέντρα, αλλά και μετακινήσεις εντός Αττικής: από μία έδρα στις επόμενες εκλογές χάνουν η Αρτα, η Κοζάνη, η Μαγνησία, οι Σέρρες, η Φθιώτιδα, η Θεσπρωτία και η Καστοριά (που θα περιλαμβάνονται εφεξής στις μονοεδρικές περιφέρειες), καθώς επίσης η Α’ Αθηνών και η Α’ Πειραιά – στις οποίες η μείωση των εδρών οφείλεται και στην ενσωμάτωση των αλλαγών που αφορούν τις έδρες των αποδήμων. Στις εκλογικές περιφέρειες που κερδίζουν έδρα συγκαταλέγονται οι τρεις τομείς της Β’ Αθηνών (Νότιος, Δυτικός και Βόρειος) και η Α’ Θεσσαλονίκης, ενώ στην Ανατολική Αττική, που έδειξε μια εντυπωσιακή άνοδο πληθυσμού, οι έδρες που προστίθενται είναι δύο.
Για δύο από τα τρία πρώτα κόμματα και για συγκεκριμένους υποψηφίους οι δυσκολίες είναι ξεκάθαρες ήδη από την ανακοίνωση των αλλαγών. Η Αρτα, η οποία από τριεδρική γίνεται διεδρική, στην ουσία προδιαγράφει μια χαμένη έδρα για το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, που το 2019 είχε κερδίσει την τρίτη έδρα με τον Χρήστο Γκόγκα. Για τις δύο διεδρικές περιφέρειες που μετατρέπονται από τις επόμενες εκλογές σε μονοεδρικές, την Καστοριά και τη Θεσπρωτία, οι απώλειες αφορούν τον ΣΥΡΙΖΑ – καθώς τόσο στη μία όσο και στην άλλη περιοχή, το κόμμα έρχεται δεύτερο. Σε αυτές τις περιπτώσεις, οι δύο σημερινοί βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης που με βάση τα αποτελέσματα του 2019 πλήττονται είναι η Ολυμπία Τελιγιορίδου (Καστοριά) και ο Μάριος Κάτσης (Θεσπρωτία). Στις υπόλοιπες περιφέρειες που χάνουν από μία έδρα, το βάρος των αλλαγών φαίνεται πως πέφτει κυρίως στο πρώτο και στο τρίτο κόμμα – στην Α’ Αθήνας, για παράδειγμα, όλα δείχνουν πως η απώλεια της μιας έδρας επηρεάζει τη ΝΔ, ως πρώτο κόμμα. Για το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, ακόμα και στην περίπτωση ισχυρών ψηφοδελτίων για παράδειγμα στη Μαγνησία ή στην Κοζάνη, τα πράγματα δυσκολεύουν επίσης. Η Χαριλάου Τρικούπη μετράει ήδη μία απόσυρση ενδιαφέροντος από τα ψηφοδέλτια των περιφερειών αυτών, αυτή του Γιώργου Πετρουλάκη (Μαγνησία).
Υπερσυγκεντρωτισμός
των πρωτοκλασάτων
Τα πράγματα είναι σαφώς καλύτερα στις περιοχές που οι έδρες κερδίζονται, καθώς υπάρχει μεγαλύτερο περιθώριο δράσης, αλλά και αυτό δεν σημαίνει πως λείπει ο προβληματισμός λόγω της υπερσυγκέντρωσης πρωτοκλασάτων ονομάτων που θα κονταροχτυπηθούν, ειδικά στα μεγαλύτερα κόμματα, για λιγότερες έδρες στην απλή αναλογική. Στις τρεις περιφέρειες της Β’ Αθήνας που κερδίζουν από μία έδρα (Νότιος, Βόρειος και Δυτικός), τα κόμματα θέλουν να διεκδικήσουν το μέγιστο δυνατό, ενώ οι δύο έδρες επιπλέον στην Ανατολική Αττική κάνουν σχεδόν δεδομένη την παρουσία «πράσινης» εκπροσώπησης στη συγκεκριμένη περιφέρεια, καθώς το ΠΑΣΟΚ το 2019 έχασε την έδρα λόγω «καραμπόλας». Για τη ΝΔ, ιδιαίτερη έμφαση δίνεται και στην Α’ Θεσσαλονίκης, όπου γίνονται προσπάθειες, και με τις περιοδείες ανώτερων στελεχών, να υπάρξει σύσφιγξη του κόμματος με τη βάση.
Οι αλλαγές που ανακοινώθηκαν είναι αυτές που έχουν προκύψει και έπειτα από την ενσωμάτωση των τροποποιήσεων για τους εκπροσώπους των αποδήμων στα ψηφοδέλτια Επικρατείας. Ο χαμηλός ρυθμός εγγραφής των Ελλήνων που κατοικούν στο εξωτερικό συνεχίζει να προβληματίζει την κυβέρνηση, καθώς ο αριθμός των εγγεγραμμένων αποδήμων δεν έχει ξεπεράσει τους 4.000. Γι’ αυτό, το επόμενο διάστημα μέχρι τις εκλογές, προετοιμάζεται μια ευρεία εκστρατεία ενημέρωσης, μέσω των ελληνόφωνων ΜΜΕ, των πρεσβειών και των ελληνικών κοινοτήτων, ώστε όσοι έχουν το δικαίωμα ψήφου να μπορέσουν να γραφτούν στην πλατφόρμα εγκαίρως, για να μπορέσουν να το ασκήσουν. Σε κάθε περίπτωση, η φημολογία περί κυβερνητικής πρόθεσης για τυχόν αλλαγές στις έδρες των αποδήμων, ακριβώς λόγω της χαμηλής συμμετοχής, δεν φαίνεται πως ευδοκίμησε, λόγω και των αντιδράσεων που υπήρξαν από τα κόμματα της αντιπολίτευσης – γεγονός που επί της ουσίας «έδειχνε» πως μια νέα αλλαγή στον εκλογικό νόμο δεν θα συγκέντρωνε την απαραίτητη πλειοψηφία για να ισχύσει από τις αμέσως επόμενες εκλογές.
Πότε όμως θα ανακοινωθούν τα ψηφοδέλτια των κομμάτων; Στη ΝΔ φαίνεται πως θα υπάρξουν τμηματικές ανακοινώσεις το επόμενο διάστημα, ενώ στον ΣΥΡΙΖΑ η συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας στην οποία θα γίνει και η ανακοίνωση αναμένεται μετά το τέλος της εορταστικής περιόδου, δηλαδή μετά τα Φώτα. Στα μέσα Ιανουαρίου προσδιορίζεται χρονικά η συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής και για το ΠΑΣΟΚ, με βασικό θέμα την ανακοίνωση και την ανάδειξη των υποψηφίων.