Γιατί είναι φουρτουνιασμένοι οι θεοί του αθλητισμού; Ποιος τους πείραξε; Τι έμαθαν και τιμωρούν με σκληρό τρόπο τους επί γης εκπροσώπους τους;
Δεν προλάβαμε να ξεπεράσουμε το σοκ των εικόνων που έρχονται από το Βίλα Μπελμπίρο, με το ανοιχτό φέρετρο του Πελέ και το βέλος που σκεπάζει το πρόσωπο του νεκρού βασιλιά, και νέα είδηση ήρθε να συνταράξει το αθλητικό οικοδόμημα. Η Μαρτίνα Ναβρατίλοβα, μια από τις τρεις μεγαλύτερες τενίστριες όλων των εποχών, διαγνώστηκε με διπλό καρκίνο: στον φάρυγγα και στο στήθος. Είναι η δεύτερη φορά στα τελευταία 12 χρόνια που η τσεχο-αμερικάνα πρώην πρωταθλήτρια καλείται να περάσει από τον ατραπό του καρκίνου. Δυνατός χαρακτήρας, όπως κάθε πρωταθλητής, η Μαρτίνα θα δώσει κι αυτή τη μάχη με όλες τις δυνάμεις της. Ο καρκίνος βρίσκεται στο αρχικό στάδιο και όπως ενημέρωσε η εκπρόσωπός της, η πρόγνωση είναι «καλή».
Το 2010 είχε διαγνωσθεί ξανά με καρκίνο στο στήθος, αλλά ύστερα από εξάμηνη μάχη μαζί του η Μαρτίνα τον κατατρόπωσε, πιθανόν χρησιμοποιώντας και το μαγικό αριστερό της ρεβέρ.
Σε συνέντευξή της το 2019 η διάσημη αθλήτρια έλεγε πως αυτό που την έκανε περισσότερο να κλάψει δεν ήταν ο καρκίνος, ο οποίος εντέλει δεν ήταν τόσο επιθετικός, αλλά το γεγονός ότι δεν μπορούσε να δει για τέσσερα χρόνια τους γονείς της, όταν ζήτησε πολιτικό άσυλο από τις Ηνωμένες Πολιτείες και η (τότε) Τσεχοσλοβακία της αφαίρεσε την υπηκοότητα.
Φυσικά η Ναβρατίλοβα δεν θα ταξιδέψει στην Αυστραλία για να καλύψει ως σχολιάστρια το Οπεν της Μελβούρνης, αλλά ίσως κάνει κάποια σχόλια μέσω του Zoom.Για το τένις η Ναβρατίλοβα είναι ένας μύθος. Οι αγώνες της με την Κρις Εβερτ έχουν γράψει ιστορία, όπως επίσης τα εννέα Γουίμπλεντον που έχει κατακτήσει, οι συνολικά ατομικοί 18 τίτλοι σε Γκραν Σλαμ και 59 μαζί με τα μεικτά που αποτελούν ρεκόρ στην open area του αθλήματος.