Νέα σελίδα γυρνά η Βραζιλία με την ορκωμοσία του Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα ως προέδρου της χώρας, μετά την καταστροφική – σε πολλούς τομείς όπως η υγεία και το περιβάλλον – θητεία του ακροδεξιού Ζαΐρ Μπολσονάρο. Ο Λούλα εκτόξευσε ένα καυστικό κατηγορητήριο εναντίον του προκατόχου και υποσχέθηκε ριζική αλλαγή πορείας για τη διάσωση ενός έθνους που μαστίζεται από την πείνα, τη φτώχεια και τον ρατσισμό.
Σε ομιλία του στο Κογκρέσο, αφού ανέλαβε επισήμως τα ηνία της μεγαλύτερης χώρας της Λατινικής Αμερικής, ο Λούλα, ο οποίος είχε διατελέσει πρόεδρος άλλες δύο φορές στο παρελθόν, τόνισε ότι η δημοκρατία ήταν ο πραγματικός νικητής της προεδρικής ψηφοφορίας του Οκτωβρίου, όταν εκτόπισε τον Μπολσονάρο στις πιο δύσκολες εκλογές εδώ και μία γενιά.
Ο Μπολσονάρο, ο οποίος έφυγε από τη Βραζιλία για τις Ηνωμένες Πολιτείες την Παρασκευή, αφού αρνήθηκε να παραδεχθεί την ήττα του, προσπάθησε να ακολουθήσει το παράδειγμα του Ντόναλντ Τραμπ στις ΗΠΑ, με αβάσιμους ισχυρισμούς για εκλογική νοθεία που γέννησαν ένα βίαιο κίνημα αρνητών των εκλογών.
«Η δημοκρατία ήταν ο μεγάλος νικητής σε αυτές τις εκλογές, ξεπερνώντας τις πιο βίαιες απειλές κατά της ελευθερίας της ψήφου και την πιο άθλια εκστρατεία ψεύδους και μίσους που σχεδιάστηκε για να χειραγωγήσει και να φέρει σε δύσκολη θέση το εκλογικό σώμα», ανέφερε ο Λούλα μιλώντας στους νομοθέτες. Ο 77χρονος πολιτικός, ο οποίος βρισκόταν στη φυλακή κατά τη διάρκεια της ορκωμοσίας του Μπολσονάρο το 2019 με καταδίκες για δωροδοκία που αργότερα ανατράπηκαν, απηύθυνε μια συγκαλυμμένη απειλή προς τον προκάτοχό του.
«Θα λογοδοτήσουν»
«Δεν κουβαλάμε κανένα πνεύμα εκδίκησης εναντίον εκείνων που προσπάθησαν να υποτάξουν το έθνος στα προσωπικά και ιδεολογικά τους σχέδια, αλλά θα εγγυηθούμε το κράτος δικαίου», τόνισε ο Λούλα χωρίς να αναφερθεί ονομαστικά στον Μπολσονάρο. «Εκείνοι που έκαναν λάθη θα λογοδοτήσουν για τα λάθη τους».
Κατηγόρησε επίσης την προηγούμενη κυβέρνηση ότι διέπραξε «γενοκτονία», καθώς δεν ανταποκρίθηκε σωστά στον ιό Covid-19 που σκότωσε περισσότερους από 680.000 Βραζιλιάνους. «Οι ευθύνες για αυτή τη γενοκτονία πρέπει να διερευνηθούν και δεν πρέπει να μείνουν ατιμώρητες», σημείωσε. Τα σχέδια του Λούλα για την κυβέρνηση έρχονται σε έντονη αντίθεση με τα τέσσερα χρόνια διακυβέρνησης του Μπολσονάρο, τα οποία χαρακτηρίστηκαν από οπισθοχώρηση στην περιβαλλοντική προστασία στο τροπικό δάσος του Αμαζονίου, χαλαρότερη νομοθεσία για την οπλοκατοχή και ασθενέστερη προστασία για τους αυτόχθονες πληθυσμούς και τις μειονότητες.
Πράσινη υπερδύναμη
Ο Λούλα δήλωσε ότι θέλει να μετατρέψει τη Βραζιλία, έναν από τους κορυφαίους παραγωγούς τροφίμων στον κόσμο, σε μια «πράσινη υπερδύναμη». Στις πρώτες του αποφάσεις ως νέος πρόεδρος αποκατέστησε την εξουσία της κυβερνητικής υπηρεσίας περιβαλλοντικής προστασίας Ibama για την καταπολέμηση της παράνομης αποψίλωσης των δασών, η οποία είχε αποδυναμωθεί από τον Μπολσονάρο, και ανακάλεσε ένα μέτρο που ενθάρρυνε την παράνομη εξόρυξη σε προστατευόμενα εδάφη αυτοχθόνων.
Ξεπάγωσε επίσης το ταμείο του Αμαζονίου ύψους δισεκατομμυρίων δολαρίων που χρηματοδοτείται από τη Νορβηγία και τη Γερμανία για την υποστήριξη έργων αειφορίας, ενισχύοντας τη δέσμευσή του για τον τερματισμό της αποψίλωσης του Αμαζονίου, η οποία αυξήθηκε σε υψηλό 15ετίας επί Μπολσονάρο.
Το ζωνάρι
Μετά την ορκωμοσία, ο Λούλα πήγε στο παλάτι Planalto με τη σύζυγό του και μια διαφορετική ομάδα που περιελάμβανε τον αρχηγό Ραόνι Μετουκτίρε της φυλής Καγιαπό, ένα νεαρό μαύρο αγόρι, έναν μάγειρα και έναν ανάπηρο. Στη συνέχεια, ο Λούλα παρέλαβε το προεδρικό ζωνάρι – μια εξαιρετικά συμβολική πράξη στη Βραζιλία, την οποία ο Μπολσονάρο είχε επανειλημμένα δηλώσει ότι δεν θα έκανε ποτέ – από την Αλίνε Σούσα, μια μαύρη ρακοσυλλέκτρια.
Σε ομιλία που ακολούθησε, δεσμεύτηκε να ενώσει την πολωμένη χώρα και να κυβερνήσει για όλους τους Βραζιλιάνους. «Δεν υπάρχουν δύο Βραζιλίες», είπε ο Λούλα. «Είμαστε μια χώρα, ένα μεγάλο έθνος». Τόνισε ότι θα είναι δημοσιονομικά συνετός, αλλά ξεκαθάρισε πως η κύρια εστίασή του θα είναι στον τερματισμό της πείνας και στον περιορισμό της ανισότητας. Είπε επίσης ότι σκοπεύει να βελτιώσει τα δικαιώματα των γυναικών και να επιτεθεί στον ρατσισμό και στην κληρονομιά της δουλείας στη Βραζιλία. «Αυτό θα είναι το σήμα κατατεθέν της κυβέρνησής μας», κατέληξε.