Οπως συμβαίνει στις απώλειες των καλλιτεχνών, οι δημιουργίες των οποίων έχουν περάσει στο συλλογικό «συναισθηματικό αρχείο», τα τραγούδια του Νότη Μαυρουδή είναι εκείνα που ήρθαν πρώτα στο μυαλό μετά το άκουσμα της χθεσινής είδησης: ότι ο σημαντικός συνθέτης, κιθαρίστας και ραδιοφωνικός παραγωγός έχασε τη ζωή του πέφτοντας από ύψος μετά από ατύχημα, ενώ βρισκόταν στο σπίτι του στην Κουκουράβα, έξω από τον Βόλο.
«Πρωινό τσιγάρο», «Ισως φταίνε τα φεγγάρια», «Ο παλιάτσος», «Εμπιστευτικόν», «Τοπίο μυστικό», «Λαβωματιά» είναι ορισμένα από τα κομμάτια που συνόδευσαν πολλές ώρες ραδιοφωνικού airplay, συναυλίες και προσωπικές ακροάσεις για χιλιάδες ακροατές που είχαν εμπιστευτεί το αισθαντικό και μελαγχολικό ύφος του συνθέτη.
Ο Νότης Μαυρουδής είχε γεννηθεί στις 15 Ιουλίου 1945 στην Αθήνα. Η πορεία του στη μουσική ξεκίνησε σε ηλικία 13 ετών στο Ωδείο της Καλλιθέας με δασκάλα τη Λίζα Ζώη. Λίγο μετά σπούδασε κιθάρα στο Εθνικό Ωδείο με καθηγητή τον σπουδαίο Δημήτρη Φάμπα και το 1969 στην Ισπανία με τον Jose Tomas. Η είσοδός του στην τραγουδοποιία συνδέεται με τη μουσική άνοιξη της δεκαετίας του 1960. Ο ίδιος περιέγραφε στο ogdoo.gr (Οκτώβριος 2011) την εκκίνησή του, η οποία έκρυβε ένα σπουδαίο τραγούδι: «Από τα 13 μου ξεκίνησα κλασική κιθάρα και από τα 16 άρχισα να δουλεύω σε μπουάτ της Πλάκας. Εναν χρόνο αργότερα γνωρίζω τον Αλέξανδρο Πατσιφά και με παροτρύνει να ηχογραφήσω με τον Γιώργο Ζωγράφο το “Ακρη δεν έχει ο ουρανός”». Θα ακολουθούσαν η μελοποίηση σημαντικών ποιητών και οι μεγάλες συνεργασίες. Το 1968 μελοποίησε το έργο του Οδυσσέα Ελύτη «Ασμα ηρωικό και πένθιμο για τον χαμένο ανθυπολοχαγό της Αλβανίας», ένα λαϊκό ορατόριο για φωνή-χορωδία και ορχήστρα. Το 1976 κυκλοφορεί ο δίσκος «Ζωγραφιές απ’ τον Θεόφιλο» σε στίχους του Ακου Δασκαλόπουλου, εμπνευσμένους από τις ζωγραφιές του Θεόφιλου. Το 1977 μελοποίησε στίχους του Μάνου Χατζιδάκι στον δίσκο «Παιδί της Γης» με την Αρλέτα και τον Ηλία Λιούγκο. Το 1978 πήρε μέρος στο διεθνές Φεστιβάλ Πολιτικού Τραγουδιού στο Ανατολικό Βερολίνο και στο 11ο Παγκόσμιο Φεστιβάλ Νεολαίας στην Αβάνα της Κούβας. Ως συνθέτης και σολίστ έχει δώσει πολλά ρεσιτάλ σε πολλές χώρες (Ελλάδα, Ιταλία, Φινλανδία, Ελβετία, Γερμανία, Ουγγαρία, Αυστρία, Κούβα).
Το 1985 κυκλοφορεί ο δίσκος «Ερως ανίκατε μάχαν» σε ποίηση του Ηλία Πετρόπουλου. Το 1998 οι δίσκοι με μουσική για τις θεατρικές παραστάσεις «Ολιβερ Τουίστ» (με μουσική και τραγούδια του για την παράσταση του «Θιάσου 81»), και «Ιφιγένεια εν Αυλίδι» (με μουσική και 3 τραγούδια, για την παράσταση της ομώνυμης τραγωδίας από τον Θίασο «Θυμέλη»).
Το 1999 κυκλοφορεί ο δίσκος «Λούνα Παρκ», με την Παιδική Χορωδία του Δημήτρη Τυπάλδου και συμμετοχή του Γιώργου Νταλάρα. Το 2002 γράφει τραγούδια για γυναικείες φωνές, στον δίσκο «Στην ηχώ του έρωτα», στον οποίο συμμετέχουν η Χάρις Αλεξίου, η Γλυκερία, η Ελευθερία Αρβανιτάκη, η Ελλη Πασπαλά.Το 2006 γράφουν με τον Ηλία Κατσούλη τραγούδια που «αφηγούνται» τις ιστορίες μεγάλων ελλήνων καλλιτεχνών (Γρ. Μπιθικώτσης, Στ. Χασκήλ, Ρόζα Εσκενάζυ, Μαρίνα Νίνου, Φλέρυ Νταντωνάκη, Σωτηρία Μπέλλου κ.ά.) και κυκλοφορούν στον δίσκο Carte Postale.
Ως καθηγητής στο Εθνικό Ωδείο Αθήνας, είχε μαθητές αρκετούς δημοφιλείς καλλιτέχνες όπως οι Μανώλης Ανδρουλιδάκης, Σωκράτης Μάλαμας, Παναγιώτης Μάργαρης, Γιώργος Μελάς, Λάμπρος Ντούσικος, Δημήτρης Σωτηρόπουλος, κ.ά. Ανάμεσα στους τραγουδιστές που έχουν ερμηνεύσει τραγούδια του περιλαμβάνονται οι: Θανάσης Γκαϊφύλλιας, Αρλέτα, Πόπη Αστεριάδη, Ελένη Βιτάλη, Νένα Βενετσάνου, Πέτρος Πανδής, Κώστας Θωμαΐδης, Τάνια Τσανακλίδου, Μανώλης Μητσιάς, Χάρις Αλεξίου, Γιώργος Νταλάρας, Γλυκερία, Παντελής Θαλασσινός, Ελλη Πασπαλά, Αναστασία Μουτσάτσου.
Ο αποχαιρετισμός
Το δημοσίευμα του magnesianews, με το οποίο δημοσιοποιήθηκε η απώλεια, ανέφερε ότι ο 77χρονος καλλιτέχνης είχε πάει για διακοπές στο σπίτι του. Λίγο μετά τις 20.30 χθες το βράδυ τοποθέτησε ένα ξύλο στα κάγκελα της αυλής και πάτησε πάνω, προκειμένου να εκτελέσει μια εργασία. Εχασε την ισορροπία του και έπεσε στο κενό, με αποτέλεσμα να τραυματιστεί θανάσιμα. Ο γιος του, Χάρης Μαυρουδής, αποχαιρέτησε τον πατέρα του με μια ανάρτηση στο Facebook: «Αν κάτι χαρακτήριζε τον πατέρα μας, Νότη Μαυρουδή, ως άνθρωπο, ήταν η καλοσύνη του, το ήθος και η σεμνότητά του. Με τον ίδιο σεμνό τρόπο σας ανακοινώνουμε τον ξαφνικό θάνατό του». Η πολιτική κηδεία του θα γίνει στο Χαλάνδρι τις επόμενες ημέρες.