«Ποδαρικό» στη συζήτηση για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα έκανε το διεθνές πρακτορείο Bloomberg, το οποίο σε χθεσινό δημοσίευμά του αναφέρεται σε νέα κινητικότητα ανάμεσα στα εμπλεκόμενα μέρη – προκαλώντας προφανώς τις αντίστοιχες εντυπώσεις. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ των Alberto Nardelli και Alex Wickham, οι οποίοι επικαλούνται πηγές που θέλουν να διατηρήσουν την ανωνυμία τους, μια πιθανή συμφωνία προβλέπει την αποστολή ενός τμήματος των Γλυπτών στην Αθήνα «εκ περιτροπής για αρκετά χρόνια», κατά τη χαρακτηριστική τους έκφραση. Σε αντάλλαγμα, το Βρετανικό Μουσείο θα λάβει άλλες αρχαιότητες ως «δάνειο», ενώ η Βρετανία θα μπορούσε να πάρει γύψινα αντίγραφα των Γλυπτών.

Οταν ρωτήθηκε να σχολιάσει τις πληροφορίες, εκπρόσωπος του Βρετανικού Μουσείου δήλωσε στο Bloomberg ότι η συμφωνία θα «λειτουργήσει στο πλαίσιο του νόμου» σχετικά με μια νέα συνεργασία, αλλά «δεν πρόκειται να διαλύσουμε τη μεγάλη συλλογή μας καθώς αυτή αφηγείται μια μοναδική ιστορία της κοινής μας ιστορίας της ανθρωπότητας». Εντύπωση, από την άλλη, προκαλεί και η σύγκριση της φερόμενης συμφωνίας με εκείνη που έχει συναφθεί μεταξύ Ελλάδας και ΗΠΑ για τη σταδιακή επιστροφή στην Ελλάδα της ιδιωτικής συλλογής 161 αρχαιοτήτων του Αμερικανού Λέοναρντ Στερν (υπενθυμίζεται ότι βάσει αυτής, το σύνολο της συλλογής θα εκτίθεται στο Μητροπολιτικό Μουσείο της Νέας Υόρκης έως το 2033 και στη συνέχεια ανά πενταετία θα επιστρέφονται στην Ελλάδα 15 κάθε φορά αρχαιότητες).

Σύμφωνα πάντως με το ίδιο δημοσίευμα, οι συζητήσεις είναι «περίπλοκες» και «η συμφωνία ακόμη δεν έχει οριστικοποιηθεί», ενώ ιδιαίτερα περίπλοκη ως διαδικασία θεωρείται η επιμελητεία της μετακίνησης από τη μια χώρα στην άλλη.

Υπάρχουν, ωστόσο, κάποιες κρίσιμες λεπτομέρειες που αξίζει να επισημανθούν. Στο δημοσίευμα υποδεικνύεται η συνεργασία ανάμεσα στα δύο μουσεία: το Βρετανικό και το Μουσείο της Ακρόπολης στην Αθήνα. Κάτι τέτοιο, ωστόσο, αντιβαίνει στη φύση των διαπραγματεύσεων οι οποίες ουσιαστικά διεξάγονται σε διακυβερνητικό επίπεδο. Διαψεύδεται δε από τον γενικό διευθυντή του Μουσείου της Ακρόπολης, Νίκο Σταμπολίδη, με τον οποίο επικοινώνησε χθες το «ΝΣυν». Εξάλλου, το ίδιο το Bloomberg κάνει αναφορά στο δημοσίευμα των «ΝΕΩΝ» και του Γιάννη Ανδριτσόπουλου τον περασμένο μήνα, όπου γινόταν λόγος για διαπραγματεύσεις μεταξύ του προέδρου του Βρετανικού Μουσείου, Τζορτζ Οσμπορν, και του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.

Η έκθεση, από την άλλη, «εκ περιτροπής» Γλυπτών στην Αθήνα είναι κάτι το οποίο δεν αποδέχεται η ελληνική πλευρά. Αποδέχεται μόνο τη μόνιμη επανένωση των Γλυπτών, όπως τονίζεται εσχάτως και στην επικοινωνιακή εκστρατεία με επικεφαλής τον ίδιο τον Πρωθυπουργό. Η δε μεταφορά και επαναποστολή αρχαιοτήτων σε τακτά χρονικά διαστήματα, που υπονοείται, είναι απαγορευτική με δεδομένη την ανεκτίμητη αξία των Γλυπτών και την έκθεση σε κίνδυνο που συνεπάγεται.

Δεν είναι τυχαίο, λοιπόν, που κύκλοι του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού δεν επιβεβαίωναν χθες οποιαδήποτε εμπλοκή της ελληνικής πλευράς στη «συμφωνία» που σκιαγραφείται στο δημοσίευμα του πρακτορείου.