Υπάρχει ένα παράδοξο όσον αφορά τους τρεις κυριότερους υποψήφιους για τις προεδρικές εκλογές της 5ης Φεβρουαρίου. Και οι τρεις (Νίκος Χριστοδουλίδης, Αβέρωφ Νεοφύτου και Ανδρέας Μαυρογιάννης) αν και σήμερα υποστηρίζονται από διαφορετικά κόμματα, υπήρξαν στενοί συνεργάτες του προέδρου Αναστασιάδη. Αποτέλεσμα; Σε όλη τη μακρά προεκλογική περίοδο και οι τρεις είχαν μεταξύ τους… αψιμαχίες, αλλά δεν είπαν τίποτε ουσιαστικό για τη δεκαετία που πέρασε, προσφέροντας κάλυμμα προστασίας στον Αναστασιάδη. Οι δύο, ο Χριστοδουλίδης και ο Νεοφύτου επικαλούνται τον απερχόμενο πρόεδρο ως οι πολιτικοί συνεχιστές του (και αναφέρονται σε επιτυχημένη δεκαετία Αναστασιάδη), ενώ ο τρίτος, ο Μαυρογιάννης, αποφεύγει επιμελώς να τον θίξει. Πώς θα κρίνει κανείς αν κάτι ουσιαστικό θα αλλάξει για την Κύπρο την επόμενη πενταετία;
Και όμως οι κυπριακές εκλογές είναι ίσως από τις πλέον κρίσιμες στην ιστορία τους, αφού την ίδια χρονιά διεξάγονται εκλογές και στην Ελλάδα, αλλά και στην Τουρκία και τα νέα κυβερνητικά σχήματα ίσως αποτελέσουν έναυσμα για έναν νέο γύρο συνομιλιών σε μια προσπάθεια λύσης του Κυπριακού.
Σήμερα, έναν μήνα πριν από τις εκλογές, υποβάλλονται επισήμως οι υποψηφιότητες. Δύο είναι τα ενδιαφέροντα για τις υποψηφιότητες αυτές: πρώτον, πόσοι τελικά θα είναι υποψήφιοι για την προεδρία της Κυπριακής Δημοκρατίας και, δεύτερον, ποιοι θα στηρίξουν σήμερα τις υποψηφιότητες των τριών κύριων διεκδικητών της προεδρίας.
Ρεκόρ υποψηφιοτήτων
Οσον αφορά το πρώτο, υπολογίζεται ότι η παρούσα προεδρική εκλογή θα σπάσει κάθε ρεκόρ υποψηφιοτήτων, αφού ούτε λίγο ούτε πολύ έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον (και έλαβαν τα σχετικά έντυπα) 17 ενδιαφερόμενοι για την προεδρία, ανάμεσά τους και μία γυναίκα (Κυπρία μεν, αλλά με… μεξικανικό όνομα), η Τσελεστίνα Ντι Πέτρο, χωρίς όμως να έχει καμία ελπίδα εκλογής. Ισως όμως το πιο ανησυχητικό είναι η υποψηφιότητα του Χρίστου Χρίστου, του ΕΛΑΜ, που είναι αδελφό εθνικιστικό κόμμα με τη Χρυσή Αυγή και με το κόμμα του Κασιδιάρη (που ήδη μετέχει στην κυπριακή Βουλή ως τέταρτο κόμμα). Αλλες υποψηφιότητες είναι των Αχιλλέα Δημητριάδη, Γιώργου Κολοκασίδη, Κωνσταντίνου Χριστοφίδη, Χριστόδουλου Πρωτοπαπά, Μάριου Ηλιάδη, Αλέξιου Σαββίδη, Χαράλαμπου Αριστοτέλους, Ανδρόνικου Ζερβίδη και ορισμένων άλλων. Ισως με την ανακοίνωση των σημερινών επίσημων υποψηφιοτήτων να ξεπεράσουν τους 17. Στις προηγούμενες εκλογές, που τις κέρδισε ο Νίκος Αναστασιάδης, οι υποψήφιοι ήταν 11, ανάμεσά τους και δύο γυναίκες.
Ποιοι όμως θα υπογράψουν σήμερα τις υποψηφιότητες των τριών διεκδικητών; Και εδώ υπάρχει ένα παράδοξο. Την υποψηφιότητα Αβέρωφ, του εκλεκτού του Δημοκρατικού Συναγερμού (κόμμα στο οποίο ανήκε ο Νίκος Αναστασιάδης) δεν θα την υπογράψει ο νυν πρόεδρος (καθώς βρίσκεται σε χριστουγεννιάτικες διακοπές στην Αθήνα), αλλά το ανερχόμενο πολιτικό αστέρι της Κύπρου, η πρόεδρος της Βουλής Αννίτα Δημητρίου, καθώς και ο νυν υπουργός Εξωτερικών Γιαννάκης Κασουλίδης, καθώς και άλλοι φυσικά. Τον Αβέρωφ Νεοφύτου στηρίζει, βέβαια, η ΝΔ και το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα. Την υποψηφιότητα του Νίκου Χριστοδουλίδη θα υπογράψουν, μεταξύ άλλων, η 18χρονη κόρη του Ιωάννα Χριστοδουλίδη και πρώην βουλευτές και υπουργοί του Δημοκρατικού Συναγερμού. Την υποψηφιότητα Μαυρογιάννη την υπογράφουν στελέχη του ΑΚΕΛ (που τον στηρίζει), Οικολόγων, της ΕΔΕΚ, αλλά και ο πρώην πρόεδρος της Κύπρου Γιώργος Βασιλείου.
Στην τελευταία στροφή της προεκλογικής εκστρατείας για τις κυπριακές προεδρικές εκλογές της 5ης Φεβρουαρίου, ο προερχόμενος από το κυβερνών κόμμα ΔΗΣΥ, αλλά κατερχόμενος στις εκλογές με τη στήριξη των κομμάτων του λεγόμενου κεντρώου χώρου Νίκος Χριστοδουλίδης, εξακολουθεί, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, να προβάλλεται ως φαβορί για τη διαδοχή του Νίκου Αναστασιάδη. Αλλά οι πλέον ακριβείς δημοσκοπήσεις είναι αυτές της κάλπης. Εως τις εκλογές υπάρχει ένα ολόκληρος μήνας, που σημαίνει ότι ο προεκλογικός αγώνας τώρα αρχίζει και όλα μπορούν να αλλάξουν. Εκείνο που έχει σημασία είναι ότι κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου δεν ήταν πρώτο θέμα οι προτάσεις για την επίλυση του Κυπριακού, ούτε η οικονομία, αλλά τα λάθη των άλλων, τα λάθη δηλαδή που έκαναν οι τρεις κατά τη διάρκεια της εξουσίας τους. Τι ποσοστά όμως δίνουν οι έως τώρα δημοσκοπήσεις;
Οι δημοσκοπήσεις
Σύμφωνα λοιπόν με έως τώρα δημοσκοπήσεις, ο Νίκος Χριστοδουλίδης, πρώην κυβερνητικός εκπρόσωπος και τέως υπουργός Εξωτερικών της κυβέρνησης Αναστασιάδη, παρά τις όποιες απώλειες, καταφέρνει να διατηρεί ένα προβάδισμα περίπου 10% έναντι των δύο βασικών αντιπάλων του, που στηρίζονται από τα δύο μεγάλα κόμματα της Κύπρου. Δηλαδή τον πρόεδρο του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου και τον ανεξάρτητο υποψήφιο Ανδρέα Μαυρογιάννη, ο οποίος υποστηρίζεται από το αριστερό ΑΚΕΛ. Οι δύο επιδίδονται σε μια μάχη για είσοδο στον δεύτερο γύρο των προεδρικών με όλα τα σενάρια να είναι ανοικτά, αφού τα ποσοστά που συγκεντρώνουν στις δημοσκοπήσεις δεν τους εξασφαλίζουν μια σίγουρη θέση στον δεύτερο γύρο. Σύμφωνα πάντως με την τελευταία δημοσκόπηση που είδε το φως της δημοσιότητας, ο υποψήφιος του ΑΚΕΛ Ανδρέας Μαυρογιάννης καταφέρνει να κερδίσει το προβάδισμα από τον πρόεδρο του ΔΗΣΥ με ποσοστό σχεδόν 2%. Εκείνο που είναι σίγουρο είναι ότι δύσκολα κάποιος από τους υποψηφίους μπορεί να εκλεγεί από την πρώτη Κυριακή και το στοίχημα είναι ποιοι θα είναι οι δύο που θα περάσουν στον δεύτερο γύρο της 12ης Φεβρουαρίου. Και βεβαίως αυτός που θα μείνει έξω από την κούρσα ποιον θα ψηφίσει.
Ωστόσο, η στόχευση του Αβέρωφ Νεοφύτου (που ο Νίκος Αναστασιάδης θα τον ήθελε ως διάδοχό του) είναι πολύ ξεκάθαρη και θέλει να απευθυνθεί πρωτίστως στους Συναγερμικούς. Η επιλογή της Αννίτας Δημητρίου ως το πρόσωπο που θα προτείνει τον Αβέρωφ Νεοφύτου ως υποψήφιο πρόεδρο της Δημοκρατίας δεν είναι καθόλου τυχαία, καθώς είναι το άτομο που έφερε την ανατροπή στις όποιες προβλέψεις είχαν γίνει για την προεδρία της Βουλής.