Δύο λέξεις που περιγράφουν το κλίμα, ένας νέος «χρησμός» για τον εκλογικό χρόνο, αλλά και το «βάρος» της υπόθεσης του παραιτηθέντος βουλευτή Φθιώτιδας Θέμη Χειμάρα, που ενέτεινε τον προβληματισμό στο Μαξίμου και τον εκνευρισμό στην Πειραιώς, αποτυπώνουν όσα έγιναν πίσω από τις κλειστές πόρτες στην αίθουσα, όπου κανονικά συνεδριάζει το Υπουργικό Συμβούλιο, κατά την πρώτη διευρυμένη σύσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη με τους εξ απορρήτων συνεργάτες του, κυβερνητικά στελέχη και επιτελείς της ΝΔ.
Ηταν μια συζήτηση «τεχνοκρατική», υπό την έννοια ότι παρουσιάστηκαν ο προγραμματισμός ενόψει εκλογών και προτάσεις συντονισμού κυβέρνησης και κόμματος από τον υπουργό Επικρατείας Ακη Σκέρτσο, τον γραμματέα της παράταξης Παύλο Μαρινάκη και τον επικεφαλής του γαλάζιου προγράμματος Χάρη Θεοχάρη. Ηταν επίσης «συνοπτική», με διάρκεια μιας ώρας. Και πραγματοποιήθηκε στη βαριά σκιά της υπόθεσης του βουλευτή Φθιώτιδας Θέμη Χειμάρα – του «Πάτση Νο 2», σύμφωνα με τα πυρά του ΣΥΡΙΖΑ -, ο οποίος εξαναγκάστηκε σε παραίτηση και, σε αντίθεση με τον Γρεβενιώτη Ανδρέα Πάτση που είχε διαγραφεί, προτίμησε πιο βελούδινη αποχώρηση, παραδίδοντας την έδρα και προσδοκώντας ότι ίσως συμπεριληφθεί στα ψηφοδέλτια. Στο φόντο αυτών ο Κυριάκος Μητσοτάκης οριοθέτησε ξανά τον εκλογικό ορίζοντα με τον τρόπο που το έκανε προ ημερών, όταν έλεγε ότι από τον Απρίλιο «είναι όλα ανοικτά».
Ο Πρωθυπουργός, κατά πληροφορίες, έδωσε εντολή εκλογικής ετοιμότητας και για τον Απρίλιο (το νωρίτερο, αφού απορρίπτει το πρώτο τρίμηνο), ανεξάρτητα από τις δικές του οριστικές αποφάσεις. Ετσι κρατά ζωηρά τα σενάρια για τις… διαθέσιμες Κυριακές του ανοιξιάτικου μήνα και τα γαλάζια πονταρίσματα αυξάνονται κατακόρυφα όχι μόνο για τις 2 ή τις 9 Απριλίου, αλλά επιπλέον για την 30ή Απριλίου, μια ημερομηνία η οποία συμπίπτει με την αργία της Πρωτομαγιάς και μαζί με τη 14η Μαΐου εμφανίζεται ως εναλλακτική επιλογή και στο χρονοδιάγραμμα του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για τις εκλογές στην Τουρκία. Πάντως, μετά την ολοκλήρωση της σύσκεψης, κυβερνητικές πηγές διεύρυναν τον ορίζοντα και πέραν Απριλίου, σχολιάζοντας ότι ο Μητσοτάκης είναι συνεπής στη δέσμευση για «το τέλος της τετραετίας». Σε σχέση με τα σενάρια από την απέναντι πλευρά του Αιγαίου και το αν ζυγίζονται για τις πρωθυπουργικές αποφάσεις, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου επιχείρησε δημόσια μια αποσύνδεση, τονίζοντας ότι «η Ελλάδα δεν ετεροπροσδιορίζεται σε ό,τι αφορά τις επιλογές της», όσο κι αν η στάση της Αγκυρας θα είναι συνεχώς στο ραντάρ της Αθήνας μέχρι την ολοκλήρωση του εκλογικού κύκλου.
Η υπόθεση του Θέμη Χειμάρα, πάντως, αφήνει ήδη αποτύπωμα. Η ΝΔ έχασε άλλον έναν βουλευτή, αλλά αυτή τη φορά όχι και την έδρα (την καταλαμβάνει η ενδοκρινολόγος Ελένη Μακρή – Θεοδώρου). Υπήρξαν εισηγήσεις για διαγραφή τού μέχρι χθες βουλευτή Φθιώτιδας, αλλά η διέξοδος στην υπόθεση, η οποία ενέτεινε τη νευρικότητα στους γαλάζιους βουλευτές, δόθηκε τελικά με την επιστολή παραίτησης. Προηγήθηκαν βεβαίως πιέσεις, υπό τον φόβο ενός… σίριαλ α λα Πάτση, που κόστισε πολιτικά στη ΝΔ. «Αναγνωρίζοντας πως μια ακούσια παράλειψή μου έγινε η αιτία για να φέρω σε δύσκολη θέση το κόμμα που υπηρετώ και τους ανθρώπους που με τίμησαν με την εμπιστοσύνη και τη φιλία τους, αναλαμβάνω πλήρως την ευθύνη», έγραψε ο Χειμάρας στην επιστολή παραίτησης που διαβίβασε στον Πρόεδρο της Βουλής Κώστα Τασούλα, δηλώνοντας παρών «στην πρώτη γραμμή» με τη ΝΔ.
Οι πέντε άξονες
Σε ό,τι αφορά το περιεχόμενο του χθεσινού διευρυμένου «πρωινού καφέ» άνοιξαν πέντε άξονες συζήτησης:
1
Ο προγραμματισμός νομοσχεδίων. Από βδομάδα ξεκλειδώνουν οι πρώτες κινήσεις, ώστε κάθε μήνας να συνοδεύεται από «μεταρρυθμιστικά» βήματα. Εντός Ιανουαρίου η λεγόμενη πολυεπίπεδη διακυβέρνηση, από τον Φεβρουάριο ο δικαστικός χάρτης κ.ά.
2
Η προβολή πεπραγμένων – δεσμεύσεων. Ο Μητσοτάκης ζήτησε να «δείχνουμε», όπως είπε, «τι κάναμε και τι θα κάνουμε, χωρίς το έργο μας να χάνεται στην προεκλογική αντιπαράθεση». Ηδη οργανώνονται κεντρικές νεοδημοκρατικές εκδηλώσεις, στις 10 Ιανουαρίου, για παράδειγμα, με ομιλητή τον Κυριάκο Πιερρακάκη.
3
Οι βασικές αρχές του προγράμματος «2023-2027». Εμφαση δίνεται στην αύξηση των μισθών, στις κοινωνικές πολιτικές, στην υγεία, στη στέγη.
4
Η προβολή περιφερειακών προγραμμάτων. Ερχονται σε πρώτο πλάνο έργα που βρίσκονται σε εξέλιξη και άλλα που σχεδιάζονται. Στόχος, να παρουσιαστεί ένα «συνεκτικό αναπτυξιακό» πλάνο στην έδρα κάθε περιφέρειας.
5
Η κατάρτιση του προγράμματος περιοδειών (με ή χωρίς τον Πρωθυπουργό). Ο Μητσοτάκης αναμένεται να κάνει την αρχή από τη Θράκη την επόμενη εβδομάδα, αφότου βρεθεί στη Γαύδο ανήμερα τα Θεοφάνια.