O «συνταξιδιώτης» για τον οποίον ήλπιζε πως κάποια στιγμή θα τον αφήσει στην ησυχία του δεν τον εγκατέλειψε τελικά στιγμή. Ο παγκρεατικός καρκίνος με τον οποίον πάλευε ο Τζιανλούκα Βιάλι από το 2017 νίκησε τον άλλοτε αστέρα του ιταλικού ποδοσφαίρου. Ηταν 58 ετών. «Ξέρω ότι πιθανότατα δεν θα πεθάνω από γηρατειά. Ελπίζω να ζήσω όσο το δυνατόν περισσότερο, αλλά αισθάνομαι πολύ πιο εύθραυστος από πριν», έλεγε σε ντοκιμαντέρ του Netflix που προβλήθηκε τον Μάρτιο του 2022. Είχε περιγράψει τον καρκίνο ως «συνταξιδιώτη» που δοκίμαζε τις αντοχές του. «Η ασθένεια μπορεί να διδάξει πολλά για το ποιος είσαι και μπορεί να σε ωθήσει να ξεπεράσεις τον επιφανειακό τρόπο με τον οποίον ζούμε».

Ο Βιάλι είχε μια σπουδαία καριέρα αγωνιζόμενος με τη Σαμπντόρια στα χρυσά χρόνια της γενοβέζικης ομάδας, όταν κατέκτησε τον τίτλο το 1991 και την επόμενη χρονιά αγωνίστηκε στον τελικό του Κυπέλλου Πρωταθλητριών. Ακολούθησε η Γιουβέντους με την οποία ανέβηκε στην κορυφή της Ευρώπης και στο τέλος η Τσέλσι, τη φανέλα της οποίας τίμησε τόσο ως παίκτης όσο και ως προπονητής κατακτώντας Κύπελλα, Λιγκ Καπ, το Κύπελλο Κυπελλούχων και το ευρωπαϊκό Σούπερ Καπ.

Τη μεγαλύτερη χαρά ωστόσο την πήρε το 2021 κατακτώντας το Euro με την Εθνική Ιταλίας, ως βοηθός του αδελφικού του φίλου και παλιού συμπαίκτη του στη Σαμπ, Ρομπέρτο Μαντσίνι, 29 χρόνια μετά την ήττα στο ίδιο γήπεδο – Γουέμπλεϊ – στο οποίο είχαν ηττηθεί στον τελικό του Κυπέλλου Πρωταθλητριών. Ηξερε πως δεν του έμενε πολύς χρόνος ζωής και η αγκαλιά που έκανε στον Μαντσίνι με τα μάτια του φουσκωμένες θάλασσες ήταν η πιο συγκινητική στιγμή.