Το ενδεχόμενο ενός «θερμού επεισοδίου» στο Αιγαίο, είτε από πρόθεση της Τουρκίας είτε από ατύχημα, δεν απουσιάζει τις τελευταίες δεκαετίες από τους σχεδιασμούς καμιάς ελληνικής κυβέρνησης. Τα τελευταία χρόνια, όμως, ο κίνδυνος αυτός έχει αυξηθεί ακόμη περισσότερο. Και με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να κινδυνεύει να χάσει τις επικείμενες προεδρικές εκλογές, πολλοί είναι εκείνοι που πιστεύουν ότι μπορεί να προκαλέσει μια τεχνητή ένταση με την Ελλάδα, ώστε είτε να συσπειρώσει τους τούρκους ψηφοφόρους γύρω από το πρόσωπό του είτε να αναβάλει τις εκλογές.
Το επεισόδιο που σημειώθηκε προχθές στο Φαρμακονήσι, με τρία τουρκικά σκάφη να εισβάλλουν στα ελληνικά χωρικά ύδατα, είναι μόνο το τελευταίο μιας σειράς από τουρκικές παραβιάσεις που έχουν γίνει τους τελευταίους μήνες στην ευρύτερη περιοχή του ανατολικού Αιγαίου. Η Αγκυρα δεν προβάλλει όμως πλέον διεκδικήσεις μόνο εκεί. Οπως επισημαίνει ο καθηγητής Χρήστος Ροζάκης στο πολυσέλιδο αφιέρωμα που δημοσιεύουν σήμερα «ΤΑ ΝΕΑ Σαββατοκύριακο», οι δηλώσεις κορυφαίων τούρκων υπουργών πως αν η Ελλάδα επεκτείνει την αιγιαλίτιδα ζώνη της νοτίως της Κρήτης θα ενεργοποιηθεί το casus belli θέτουν καινούργια δεδομένα, καθώς η απειλή αυτή αφορούσε ως τώρα μόνο το Αιγαίο. Στις «κόκκινες γραμμές» της γειτονικής χώρας προστίθεται λοιπόν τώρα και το τουρκολιβυκό μνημόνιο.
Η Ελλάδα ούτε πτοείται από απειλές ούτε προτίθεται να παρασυρθεί σε έναν ανταγωνισμό προκλητικότητας. Γνωρίζει άριστα τα δικαιώματά της όπως προκύπτουν από τις διεθνείς συνθήκες και επιφυλάσσεται να τα ασκήσει όποτε το θεωρήσει σκόπιμο, λαμβάνοντας ασφαλώς υπόψη της όλα τα δεδομένα. Αντιλαμβάνεται τις σκοπιμότητες που μπορεί να υπαγορεύουν τις εμπρηστικές δηλώσεις της άλλης πλευράς, χωρίς όμως αυτό να μειώνει την αποφασιστικότητά της να απαντήσει σε κάθε πρόκληση, να αποκρούσει κάθε επιθετική κίνηση, να καταγγείλει κάθε προσπάθεια αναθεωρητικής ανάγνωσης της Ιστορίας.
Και αυτό ισχύει φυσικά για κάθε κυβέρνηση, είτε βρίσκεται στην αρχή είτε στο τέλος της θητείας της, ή ακόμη κι αν διαχειρίζεται μια σύντομη μεταβατική περίοδο ανάμεσα σε δύο εκλογικές αναμετρήσεις. Κενά στην εξωτερική πολιτική δεν υπάρχουν. Η εθνική ενότητα δεν επηρεάζεται από την ιδεολογία. Και ο πατριωτισμός δεν αναπαύεται ποτέ.