Ενα από τα βασικά ζητήματα στην ατζέντα της σύγχρονης πολιτιστικής δραστηριότητας είναι η επόμενη ημέρα των δωρεών του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος προς το Κέντρο Πολιτισμού Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος. Η τελευταία ενίσχυση για την κάλυψη των λειτουργικών εξόδων και του προγραμματισμού, ύψους 10 εκατομμυρίων ευρώ, ανακοινώθηκε τον περσινό Φεβρουάριο και «τρέχει» ως τον ερχόμενο Μάρτιο. Αυτό είναι και το κρίσιμο χρονικό σημείο για να φανεί εάν το Ιδρυμα θα ανανεώσει την οικονομική στήριξή του προς το Κέντρο.

Υπενθυμίζεται ότι το ΚΠΙΣΝ παραδόθηκε στο ελληνικό Δημόσιο στις 23 Φεβρουαρίου 2017 και το Ιδρυμα δεσμευόταν τότε για έμπρακτη υποστήριξη του ΚΠΙΣΝ για τα πέντε πρώτα χρόνια (2017-2022). Τον Φεβρουάριο του 2022, οπότε ολοκληρώθηκε ένας κύκλος υποστήριξης, ανανέωσε τη δωρεά για έναν ακόμη χρόνο. Παράλληλα, ωστόσο, ο πρόεδρος του ΙΣΝ, Ανδρέας Δρακόπουλος, εξέφρασε τον προβληματισμό του για την εντύπωση που δημιουργείται ότι το Ιδρυμα θεωρείται δεδομένο επ’ αόριστον ως προς τη στήριξη του ΚΠΙΣΝ. Την ίδια στιγμή, μάλιστα, που δεν έχει υλοποιηθεί μία βασική πρόβλεψη από τη σύμβαση του 2009: η γραμμή μετρό που περνάει από το ΚΠΙΣΝ.

Το «ΝΣυν» επικοινώνησε με το Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος, το οποίο ενημερώνει ότι θα υπάρξει σύντομα ανακοίνωση για το μέλλον της δωρεάς. Πηγές του υπουργείου Οικονομικών, από την άλλη, αναφέρουν ότι δεν εξετάζεται προς το παρόν κάποιο αρνητικό σενάριο και ότι σε κάθε περίπτωση το μέγεθος και η αξία του ΚΠΙΣΝ επιβάλλουν στο ίδιο το υπουργείο την ανάληψη κατάλληλων πρωτοβουλιών ώστε να μην αφεθεί στην τύχη του. Τα «σενάρια» μέχρι τη λήξη της τρέχουσας δωρεάς αποκλείει από την πλευρά του και το Κέντρο Πολιτισμού.