Μέσα από ένα γλυπτό που «γεννήθηκε» με αφορμή τον μύθο της Ευρώπης οι Πολιτιστικές Πρωτεύουσες της Ευρώπης του 2022 – το Κάουνας, το Νόβισαντ και το Ες Σιρ Αλζέτ – παρέδωσαν χθες επίσημα τους τίτλους τους στις πόλεις και στις περιφέρειες που θα εκπροσωπήσουν τις Πολιτιστικές Πρωτεύουσες της Ευρώπης το 2023, δηλαδή την Ελευσίνα, την Τιμισοάρα και το Βέσπρεμ.

Η τελετή – η πρώτη παράδοσης-παραλαβής που πραγματοποιείται στην 38χρονη ιστορία του θεσμού – φιλοξενήθηκε στην Αθήνα (φωτ.), στο Μουσείο της Ακρόπολης και μετά την επιτυχή της έκβαση προτάθηκε να λαμβάνει χώρα από το 2023 και εξής κάθε χρόνο στην Αθήνα, ιδέα που επικροτήθηκε θετικά από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Τελετή

Στην 90λεπτη τελετή πέραν από  

εκπροσώπους των έξι ΠΠΕ – διευθυντές καθώς και πολιτικούς και άλλους εκπροσώπους – οι καλεσμένοι είχαν την ευκαιρία να περιηγηθούν

στο Μουσείο της Ακρόπολης, αλλά και να παρακολουθήσουν την παράσταση «Tacet» από την ελληνοαγγλίδα χορεύτρια Rihannon Morgan

και την ελληνογαλλίδα ακορντεονίστρια Servane Io Le Moller, οι οποίες συμμετείχαν στο πολιτιστικό πρόγραμμα του Esch2022 («DifferDanceDays»).

Το γλυπτό που αποτέλεσε και το σύμβολο της τελετής παράδοσης-παραλαβής είναι δημιουργία της λουξεμβουργιανής γλύπτριας Pascale Seil. Είναι κατασκευασμένο από 47 στρώματα χρωματιστού γυαλιού, καθένα από τα οποία αντιπροσωπεύει μία από τις ευρωπαϊκές χώρες. Υποδηλώνει τη διαφάνεια και την ελαφρότητα, καθώς και την κίνηση μέσω της εναλλαγής των χρωματιστών στρωμάτων. Τα χρώματα της Ευρώπης – το μπλε και το κίτρινο (χρυσό) – κυριαρχούν.