Ενα από τα πιο σημαντικά δημιουργήματα του προπονητή Παναγιώτη Γιαννάκη, εκτός φυσικά από την Εθνική Ελλάδας, ήταν το Μαρούσι της δεκαετίας του 2000. Εκείνη η ομάδα πέτυχε και άφησε το στίγμα της στο ελληνικό μπάσκετ για πολλούς λόγους, ένας εκ των οποίων ήταν το πολύ προσεκτικό και μεθοδικό «χτίσιμό» της πριν από την έναρξη κάθε σεζόν.

Ο Γιαννάκης ανέκαθεν πίστευε ότι οι ομάδες φτιάχνονται το καλοκαίρι. Τότε έχεις και χρόνο, αλλά και μεγάλη γκάμα επιλογών όσον αφορά τους παίκτες που θα πάρεις. Αν διαλέξεις τα σωστά υλικά και δουλέψεις μαζί τους το καλοκαίρι, δεν θα χρειαστεί τον χειμώνα να κάνεις αλλαγές, παρά μόνο αν υπάρξει κάποιο συγκλονιστικό απρόοπτο (σοβαρός τραυματισμός ή αιφνίδια αποχώρηση).

Ο Γιώργος Μπαρτζώκας έκανε τα πρώτα του βήματα ως επαγγελματίας προπονητής πλάι στον Γιαννάκη στο Μαρούσι. Κι έχει υιοθετήσει αυτόν τον τρόπο σκέψης. Φτιάχνει τις ομάδες του το καλοκαίρι. Στηρίζει μέχρι τέλους τους παίκτες που έχει επιλέξει εξαρχής για να στελεχώσουν το ρόστερ, διότι έχει εμπιστοσύνη στο scouting που έχει κάνει αυτός και οι συνεργάτες του και είναι βέβαιος πως τα χαρακτηριστικά τους ταιριάζουν στο αγωνιστικό του πλάνο.

Είναι αλήθεια πως σπανίως παίρνει παίκτες μεσούσης της σεζόν ο Μπαρτζώκας. Κι αν το κάνει, αυτοί που παίρνει παίζουν ελάχιστα ως καθόλου, όπως συνέβη με τον Κουίνσι Εϊσι πέρυσι ή τον Κώστα Κουφό πρόπερσι. Σπανίως αίρει την εμπιστοσύνη του στο ρόστερ όπως το έχει οικοδομήσει το καλοκαίρι, γι’ αυτό στην πραγματικότητα ποτέ δεν πέρασε από το μυαλό του η σκέψη να πάρει άλλον παίκτη αντί του Κάνααν.

Τούτο ήταν περισσότερο ευσεβής πόθος όσων ανυπόμονων ήθελαν να κάνει ο παίκτης… παπάδες εδώ και τώρα, αγνοώντας τη σημασία της ένταξής του σε ένα πολύ συγκεκριμένο και αρκετά δύσκολο στην κατανόησή του αγωνιστικό πλάνο και κάνοντας ανέξοδες συγκρίσεις με άλλου είδους αθλητές.

Ο Κάνααν είναι καλός παίκτης και ο Μπαρτζώκας ως προπονητής το ήξερε αυτό από την πρώτη στιγμή καλύτερα από τον καθένα. Χρειαζόταν μόνο χρόνο για να ενταχθεί στο σύστημα. Του τον έδωσε και πλέον θα ζήσει και θα πεθάνει μαζί του. Οπως και με τους υπόλοιπους…