Το είχε πει σε ανύποπτο χρόνο και ο Ιβάν Γιοβάνοβιτς. Κάποια στιγμή θα ερχόταν και η ήττα, το ζήτημα για τον Παναθηναϊκό είναι το πώς θα τη διαχειριστεί ώστε να μην γκρεμίσει όσα έχτισε μέχρι στιγμής στο πρωτάθλημα. Και δεν είναι και λίγα. Οι Πράσινοι βρίσκονται σχεδόν από την αρχή στην κορυφή της Super League, έφτασαν να έχουν διαφορά οκτώ βαθμών από τη δεύτερη θέση και σίγουρα αν δεν κατακτήσουν τον τίτλο θα είναι αποτυχία. Δεν θα ήταν στο ξεκίνημα της σεζόν, θα είναι όμως τώρα με βάση τα όσα έχουν προηγηθεί. Με την ήττα από την ΑΕΚ στη Νέα Φιλαδέλφεια ο Παναθηναϊκός είδε την Ενωση να τον πλησιάζει ξανά στους τέσσερις βαθμούς, αλλά και τους Ολυμπιακό και ΠΑΟΚ να μειώνουν στους επτά. Αυτό συμβαίνει και λόγω των απωλειών του Τριφυλλιού και λόγω της βελτίωσης των αντιπάλων του. Θα ήταν αδύνατο εξάλλου να συνεχίσει ο Παναθηναϊκός με τους ρυθμούς του πρώτου γύρου χωρίς να σταματάει πουθενά.

Θέλει ενίσχυση… χθες

Για το ότι στα ματς με Ιωνικό, ΟΦΗ, Λεβαδειακό και ΑΕΚ είχε το απόλυτο με 12 βαθμούς στον πρώτο γύρο ενώ τώρα μάζεψε μόλις πέντε, υπάρχει όμως εξήγηση. Αρχικά, όποιος παρακολουθεί έστω και λίγο την ομάδα μπορεί εύκολα να διαπιστώσει ότι εδώ και πολύ καιρό το κουπί το τραβάνε οι ίδιοι παίκτες σχεδόν. Μετά και τους τραυματισμούς που προέκυψαν, με πιο κομβικό από όλους αυτόν του Αϊτόρ, τα κουκιά είναι μετρημένα για τον Γιοβάνοβιτς. Ο Ρούμπεν έλειψε λόγω τιμωρίας στο παιχνίδι με τον Λεβαδειακό και ο Παναθηναϊκός πραγματοποίησε το χειρότερο παιχνίδι του. Ουσιαστικά το μόνο που διαφοροποιείται είναι το αν θα ξεκινήσει ο Βέρμπιτς βασικός ή ο Τσέριν, ανάλογα με τις συνθήκες του κάθε αγώνα και τον τρόπο που τον προσεγγίζει ο Γιοβάνοβιτς.

Κάτι που φανερώνει φυσικά την έλλειψη λύσεων από τον πάγκο και τη μεγάλη ανάγκη για μεταγραφική ενίσχυση. Στο ντέρμπι με την ΑΕΚ για παράδειγμα ο Παναθηναϊκός κυνηγούσε την ισοφάριση και πλην του Ιωαννίδη, που δεν μπορείς να περιμένεις συνέχεια από αυτόν να δίνει τη λύση, ο Γιοβάνοβιτς έριξε στο ματς τον Βαγιαννίδη και τον Τσόκαϊ για να γυρίσει το ματς. Ενα δεξί μπακ δηλαδή κι ένα αμυντικό χαφ δηλαδή. Καμπετσής, Σαβιέρ είναι γνωστό πως δεν υπολογίζονται από τον προπονητή και ο Παναθηναϊκός «φωνάζει» για ενίσχυση στο μεσοεπιθετικό κομμάτι και κυρίως στα άκρα της επίθεσης. Κάτι που γνωρίζουν πολύ καλά βέβαια στην ομάδα, γι’ αυτό και οι Πράσινοι φορτσάρουν για μεταγραφές, με την ελπίδα βέβαια να μην είναι πλέον αργά.

Τον Ιανουάριο ο Παναθηναϊκός έχει πρόγραμμα «βουνό» με τρία ντέρμπι σε πρωτάθλημα και Κύπελλο κόντρα στον ΠΑΟΚ, αλλά και δύσκολα ματς στην επαρχία με ΠΑΣ Γιάννινα και Αστέρα Τρίπολης. Ακόμα και… αύριο να αποκτήσει κάποιον ποδοσφαιριστή, θα είναι πολύ δύσκολο αυτός να έχει ενσωματωθεί και να μπορεί να βοηθήσει σε αυτά τα ματς, κάτι που σημαίνει ότι και πάλι ο Παναθηναϊκός θα πορευτεί με τις λύσεις που έχει τώρα και με την ελπίδα βέβαια ότι δεν θα του προκύψουν νέα προβλήματα τραυματισμών. Ήδη προστέθηκε ακόμη ένα, με τον Μάγκνουσον να μένει εκτός δράσης για τουλάχιστον δύο εβδομάδες λόγω θλάσης.   

Μία περίπτωση που «παίζει» δυνατά για την ενίσχυση στη μεσαία γραμμή είναι αυτή του 28χρονου διεθνή Ούγγρου της Οσιγιεκ, Λάζλο Κλαϊνχάισλερ, ο οποίος μένει ελεύθερος το καλοκαίρι και οι Πράσινοι φαίνεται πως τον έχουν πολύ ψηλά στη λίστα τους. Από την άλλη, δεν έχει εγκαταλειφθεί η περίπτωση του Κάουλι της Λουντογκόρετς, η οποία είναι και πιο εφικτή για να γίνει άμεσα.