Το χαρτί της ενίσχυσης των αποδοχών στον δημόσιο τομέα ενσωματώνει η κυβέρνηση στον σχεδιασμό της επόμενης τετραετίας. Σε πρώτη φάση έχει προσδιοριστεί το συνολικό δημοσιονομικό κόστος, το οποίο υπολογίζεται σε 500 εκατ. ευρώ, για τις αυξήσεις και την αναμόρφωση του ενιαίου μισθολογίου στο Δημόσιο.
Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, οι λεπτομέρειες του σχεδιασμού θα ξεκινήσουν στα μέσα του έτους, πιθανότατα αμέσως μετά τις εκλογές, με στόχο να έχει ολοκληρωθεί το νέο μισθολόγιο μέχρι τα τέλη του 2023. Η εφαρμογή του θα ξεκινήσει από την 1η Ιανουαρίου 2024.
Κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι το μοντέλο του νέου σχεδιασμού δεν θα έχει σχέση με τις αυξήσεις στους κατώτατους μισθούς του ιδιωτικού τομέα, καθώς δεν προβλέπονται οριζόντιες μεταβολές. Στον σχεδιασμό προβλέπονται αλλαγές στα κλιμάκια που θα επηρεάσουν τις αποδοχές για περίπου 600-700 χιλιάδες. Εμφαση θα δοθεί στα χαμηλότερα κλιμάκια και στις θέσεις ευθύνης (τμηματάρχες, διευθυντές, κ.λπ.). Μεγαλύτερες αυξήσεις αναμένονται στους χαμηλόμισθους και μικρότερες στους υψηλόμισθους.
ΚΑΙ ΣΤΑ ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ. Αρμόδιες κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι καταρχάς ο στόχος είναι να περιοριστεί ένα σημαντικό μέρος των απωλειών από την αύξηση του πληθωρισμού. Εκτιμάται δε ότι οι αυξήσεις των μηνιαίων βασικών μισθών στα κατώτατα μισθολογικά κλιμάκια μπορεί να ανέλθουν και στα 50 – 100 ευρώ μηνιαίως. Επίσης, προβλέπεται να υπάρξουν αναπροσαρμογές προς τα πάνω για όλα τα επιδόματα που υπολογίζονται βάσει μισθού. Στον σχεδιασμό θα ενταχθούν και όλα τα ειδικά μισθολόγια, δηλαδή επαγγέλματα όπως οι γιατροί, οι καθηγητές, οι ένστολοι κ.λπ. Στην αναμόρφωση του ενιαίου μισθολογίου, πέραν των αυξήσεων θα επιχειρηθεί εκσυχρονισμός με περιορισμό στρεβλώσεων, κ.λπ. Πρόκειται για μια περίπλοκη άσκηση, καθώς περιλαμβάνει πολλά επιδόματα (βασικά, ειδικά, έκτακτα, κ.λπ.), αλλά και υπερωρίες, όπως και άλλα ειδικά καθεστώτα.
Στελέχη της κυβέρνησης, και φυσικά ο ίδιος ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, έδωσε το προεκλογικό στίγμα κατά την ομιλία του στη Βουλή κατά την ψήφιση του προϋπολογισμού. Δήλωσε, πως αν η κορωνίδα των προεκλογικών μας δεσμεύσεων ήταν λιγότεροι φόροι, ο τίτλος της επόμενης θητείας θα είναι καλύτεροι μισθοί.
Κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι οι συνολικές αναπροσαρμογές θα περιοριστούν στα 500 εκατ. ευρώ ετησίως, καθώς θα πρέπει να επιτευχθεί ο στόχος για τα πρωτογενή πλεονάσματα. Από τις ασκήσεις που έχουν τρέξει μέχρι σήμερα προκύπτει ότι για κάθε αύξηση δαπανών κατά 200 εκατ. ευρώ, περιορίζεται το πρωτογενές πλεόνασμα κατά 0,1 ποσοστιαία μονάδα. Και ο στόχος για το 2023 είναι στο 0,7% του ΑΕΠ, ενώ στη συνέχεια απαιτούνται ποσοστά άνω του 2%, ώστε να διατηρείται το χρέος βιώσιμο και να μην τεθεί σε κίνδυνο η επενδυτική βαθμίδα.
Η ΚΡΙΣΙΜΗ ΔΙΕΤΙΑ. Οι αυξήσεις ξεκινούν από την εφαρμογή των μέτρων του 2023 τα οποία είχε εξαγγείλει ο Πρωθυπουργός από το βήμα της 86ης Διεθνούς Εκθεσης Θεσσαλονίκης. Τα μέτρα προβλέπουν την κατάργηση της μηνιαίας παρακράτησης εισφοράς 1% υπέρ Ταμείου Προνοίας, την κατάργηση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης και την αναμόρφωση του ενιαίου μισθολογίου των υπαλλήλων της δημόσιας διοίκησης. Εκτιμάται ότι τη διετία 2023-2024 οι αμοιβές των 600.000 πολιτικών δημοσίων υπαλλήλων θα αυξηθούν με περίπου 750 εκατομμύρια ευρώ από τον κρατικό προϋπολογισμό.
Ηδη, από τις αρχές του 2023 ενεργοποιούνται οι εξαγγελθείσες παρεμβάσεις:
* Aπό τον τρέχοντα μήνα σταματά να παρακρατείται η ειδική εισφορά αλληλεγγύης από τις φορολογητέες μηνιαίες αποδοχές των μισθωτών υπαλλήλων του Δημοσίου (και των συνταξιούχων, οι οποίες υπερβαίνουν τα 1.000 ευρώ).
* Καταργείται να παρακρατείται από τις μεικτές αποδοχές των πολιτικών υπαλλήλων του Δημοσίου η μη ανταποδοτική εισφορά 1% υπέρ του Ταμείου Προνοίας.
* Aπό τον Ιανουάριο του 2023 αναμορφώνεται το Ειδικό Μισθολόγιο των 20.000 γιατρών του ΕΣΥ με αύξηση του βασικού μισθού και των επιδομάτων ευθύνης (μεσοσταθμικά περίπου 10%).