H ανοιχτή σύγκρουση του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου με τον πρόεδρο της ΑΔΑΕ για τις αρμοδιότητες της τελευταίας θέτει επί τάπητος πολλά ζητήματα. Το πιο ουσιαστικό είναι πόσο ανεξάρτητη είναι η Αρχή Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών. Αν δηλαδή, μετά την ψήφιση του νέου νόμου, και προκειμένου να διασφαλίζει αυτό το απόρρητο, η Αρχή δικαιούται να συνεχίσει να ελέγχει τους παρόχους κινητής τηλεφωνίας και όλους τους δημόσιους φορείς σε αυτόν τον τομέα.
Ο Ισίδωρος Ντογιάκος απαντά αρνητικά και απειλεί με ποινικές κυρώσεις όποιον δεν πειθαρχήσει. Ο Χρήστος Ράμμος απαντά θετικά και απορρίπτει οποιαδήποτε κηδεμόνευση των αρμοδιοτήτων του. Συμβιβασμός δεν διαφαίνεται. Και την επόμενη φορά που ένας πολίτης θα θελήσει να μάθει αν παρακολουθείται, το αδιέξοδο που θα δημιουργηθεί μπορεί να αποκτήσει εκρηκτικό χαρακτήρα.
Αυτή η αντιπαράθεση πρέπει λοιπόν με κάποιον τρόπο να εκτονωθεί. Την κοινή γνώμη, άλλωστε, δεν την ενδιαφέρει πώς ερμηνεύουν οι πρώην και νυν δικαστικοί το Σύνταγμα, αλλά να υπάρχει στη χώρα μια αίσθηση ασφάλειας, δικαιοσύνης και εμπιστοσύνης στους θεσμούς.
Για τον σκοπό αυτό, είναι αναμφισβήτητα χρήσιμη η σύσκεψη ανώτατων δικαστικών παραγόντων που συγκαλεί την επόμενη Δευτέρα η Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Αυτή η σύσκεψη δεν έχει τον χαρακτήρα παρέμβασης στο κυβερνητικό έργο, όπως ανησυχούν μερικοί παρατηρητές. Δεν σχετίζεται με την επικαιρότητα ούτε φυσικά θα λάβει αποφάσεις. Θα δώσει την ευκαιρία όμως να ανταλλαγούν απόψεις και να κατατεθούν προτάσεις που θα συμβάλουν στην επίλυση χρονίων προβλημάτων όπως η μεγάλη βραδύτητα στην απονομή δικαιοσύνης.
Πάνω απ’ όλα, θα βοηθήσει να πέσουν λίγο οι τόνοι. Κι αυτό είναι ιδιαίτερα χρήσιμο στη δύσκολη περίοδο που διανύουμε.