Βρισκόμαστε αντιμέτωποι με ένα οικονομικό παράδοξο: από τη μία, με βάση τα στοιχεία του Δεκεμβρίου, ο πληθωρισμός έχει μειωθεί και καταγράφεται μικρότερος ακόμα και από τις προβλέψεις του οικονομικού επιτελείου. Την ίδια ώρα, ωστόσο, οι τιμές σε βασικά αγαθά αυξάνονται. Ο καλός καιρός στο τέλος του 2022 και οι επιδοτήσεις στον ηλεκτρισμό βοήθησαν ώστε στα συνολικά στοιχεία δωδεκαμήνου ο πληθωρισμός να μην ξεπερνάει το 10%, όμως το κύμα ανατιμήσεων ειδικά σε τρόφιμα και στερεά καύσιμα συνεχίζεται.
Ακόμα κι αν οι αυξήσεις ερμηνευτούν ως δευτερογενείς επιπτώσεις στο κόστος της ενέργειας, φαίνεται πως η προσπάθεια που καταβάλλεται δεν είναι συλλογική. Πολλές φορές οι εταιρείες τροφίμων και οι μεγάλες αλυσίδες χρησιμοποιούν διάφορα κόλπα για να αυξήσουν τις τιμές, είτε διορθώνοντάς τες από λίγο μήνα τον μήνα είτε μικραίνοντας τις συσκευασίες, εκμεταλλευόμενες το γεγονός πως οι έλεγχοι δεν είναι επαρκείς. Η σύγκριση ανάμεσα στις τιμές «πριν» και «μετά» δείχνουν πως τα τρικ πετυχαίνουν, επιβαρύνοντας τον προϋπολογισμό των νοικοκυριών, που βλέπουν στην πράξη πως ούτε τα κρατικά επιδόματα αποδεικνύονται επαρκή στις ισχύουσες συνθήκες.
Το αυξανόμενο κόστος ζωής αποτελεί τη μεγαλύτερη ανησυχία για τους έλληνες πολίτες. Κανενός οι αντοχές δεν χρειάζεται να δοκιμάζονται. Εκτός από την πραγματική και ουσιαστική ενίσχυση των πιο αδύναμων στρωμάτων, λύσεις προσφέρουν και οι διαρκείς και εκτεταμένοι έλεγχοι, ώστε κανείς να μη βρίσκει ευκαιρία για μεγαλύτερο κέρδος σε μια ήδη δύσκολη κατάσταση.