Η ατζέντα «Νταβός» είναι ανοιχτή στο πρωθυπουργικό γραφείο με πυρετώδεις προετοιμασίες από τους εξ απορρήτων του Κυριάκου Μητσοτάκη, προκειμένου να ενταχθούν όσο περισσότερα τετ α τετ επιχειρηματικού – επενδυτικού αντικειμένου, κατά τη συμμετοχή του στο παγκόσμιο οικονομικό φόρουμ στις 19-20 Ιανουαρίου. Ο Πρωθυπουργός ετοιμάζει αποσκευές… μιάμισης ημέρας για τις ελβετικές Αλπεις, καθώς μια σειρά από κλειστές επαφές, δημόσιες παρεμβάσεις καθώς και η ανταπόκρισή του σε προκλήσεις για γεύματα – είτε εργασίας είτε πιο χαλαρά – αναμένονται από νωρίς το πρωί της ερχόμενης Πέμπτης μέχρι το μεσημέρι της Παρασκευής.
Με ορατό σε κάθε περίπτωση τον εκλογικό ορίζοντα και με δεδομένο ότι ο Πρωθυπουργός θέτει την οικονομία στην κορυφή της κυβερνητικής ατζέντας στην άτυπη προεκλογική περίοδο στο εσωτερικό, η σύναξη της πολιτικής και της οικονομικής ελίτ από ΗΠΑ, Ευρώπη και Ασία αντιμετωπίζεται ως επιπλέον ευκαιρία για να προτάξει τις κυβερνητικές θέσεις σε συγκεκριμένους τομείς, με αιχμή τις προσπάθειες μετασχηματισμού της οικονομίας.
Σε διεθνές ακροατήριο, στόχος είναι να παρουσιαστούν οι επιδόσεις και οι προοπτικές της χώρας. Εξάλλου ο ίδιος ποντάρει στις δια ζώσεις επιχειρηματικές – επενδυτικές συζητήσεις, έχοντας, όπως επισημαίνουν και συνεργάτες του, θετικό… προηγούμενο με συμφωνίες που οριστικοποιήθηκαν ή βρίσκονται σε δρομολόγηση, έχοντας εκκινήσει από τα ραντεβού του Νταβός. Ενδεικτικές οι επαφές που είχαν τρέξει με τους επικεφαλής της Microsoft και τελικά οι επενδυτικές κινήσεις στην Ελλάδα.
Εξού και οι προετοιμασίες εστιάζουν σχεδόν αποκλειστικά σε οικονομικές επαφές – λιγότερο σε διμερείς πολιτικές συναντήσεις – ενώ το βάρος πέφτει στον προγραμματισμό συναντήσεων με πρόσωπα που ο Μητσοτάκης θα δει δια ζώσης για πρώτη φορά. Ηδη κλειδώνουν συζητήσεις με εκπροσώπους μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων, που καλύπτουν, κατά πληροφορίες, τέσσερις τομείς: την υψηλή τεχνολογία, την υγεία, την εκπαίδευση, τον τραπεζικό κλάδο. Στο Μαξίμου αξιολογείται αυτή τη στιγμή «διψήφιος αριθμός» πιθανών συναντήσεων, όπως υποστηρίζουν πηγές με γνώση των αιτημάτων που φτάνουν στο πρωθυπουργικό γραφείο.
ΕΠΑΦΕΣ 3 ΕΠΙΠΕΔΩΝ. Στο πλαίσιο αυτό το επίσημο πρόγραμμα είναι υπό διαμόρφωση, καθώς προτεραιοποιούνται επαφές τριών… επιπέδων: CEO’s, διαμορφωτές κοινής γνώμης και ανώτεροι οικονομικοί παράγοντες. Επιπλέον, ο Πρωθυπουργός θα έχει σίγουρα δύο δημόσιες παρεμβάσεις. Η μία θα αφορά εκτός απροόπτου μια κεντρική συζήτηση με τον αμερικανό αναλυτή Φαρίντ Ζακάρια. Σε αυτήν ο Πρωθυπουργός προτίθεται να δώσει στις τοποθετήσεις του και διπλωματικές – πέραν των οικονομικών – διαστάσεις, με φόντο τις επιπτώσεις της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία και τις εξελίξεις σε Ανατολική Μεσόγειο και Αιγαίο. Η δεύτερη παρέμβαση θα γίνει μέσα από συνέντευξη σε διεθνές μέσο με αναμενόμενα μηνύματα και προς το εσωτερικό.
Στους συνομιλητές του, όπως επιβεβαιώνουν συνεργάτες του, ο Μητσοτάκης θα αναδεικνύει δύο σημεία: τις επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας τα τελευταία 3,5 χρόνια και τις προοπτικές της ως μια οικονομία «πιο ανθεκτική και πιο ανταγωνιστική» σε σχέση με το 2019. Προς ενίσχυση του αφηγήματος περί ανάπτυξης και διαχειριστικής επάρκειας σε κρίσεις, όπως προβάλλεται και προεκλογικά, η κυβέρνηση προσπαθεί να υπογραμμίζει κάθε θετική εξέλιξη, ιδίως μετά το τέλος της ενισχυμένης εποπτείας το περασμένο καλοκαίρι. Και αυτές (ο Economist έδωσε στην Ελλάδα την καλύτερη επίδοση το 2022 μεταξύ 34 χωρών, σε κατάταξη του Economist Intelligence Unit για τα τελευταία τρία χρόνια η Ελλάδα ανέβηκε 16 θέσεις στη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος κ.ά.) προεξοφλείται ότι θα τις… πάρει μαζί του ο Μητσοτάκης στις πριβέ συνομιλίες στο Νταβός. «Η Ελλάδα βρίσκεται στον σωστό δρόμο», αναμένεται να είναι το μήνυμα Μητσοτάκη, ο οποίος θα κάνει στο Τόκιο στις επόμενες εβδομάδες το τελευταίο μέχρι τις εκλογές ταξίδι του για διμερείς επαφές.