H επιστήμη έχει τους δικούς της ρυθμούς. Δεν ακολουθεί την επικαιρότητα, δεν υπακούει σε σκοπιμότητες, δεν εξαρτάται από ιδεολογίες. Οταν χρειαστεί να βιαστεί, το κάνει: η ταχύτητα με την οποία αναπτύχθηκαν τα εμβόλια κατά του κορωνοϊού ήταν εντυπωσιακή και σωτήρια. Και μόνο η σκέψη τού τι θα είχε συμβεί στην αντίθετη περίπτωση, πόσα εκατομμύρια νεκρούς δηλαδή θα θρηνούσε η ανθρωπότητα, προκαλεί ανατριχίλα. Οσοι επιμένουν ακόμη και σήμερα να φωνασκούν για την επικινδυνότητα των εμβολίων θα πρέπει να ζουν σε ένα παράλληλο σύμπαν.

Κατά κανόνα, όμως, η επιστήμη προχωρεί μεθοδικά, υπομονετικά, και πάντα με τη λογική της δοκιμής και του λάθους. Δεν σημειώνει νίκες μόνο στα έκτακτα: θριαμβεύει και στα χρονίζοντα. Ενα χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι αυτό που αναδεικνύουν σήμερα «ΤΑ ΝΕΑ Σαββατοκύριακο»: πριν από λίγες ημέρες έλαβε έγκριση στις Ηνωμένες Πολιτείες ένα καινοτόμο φάρμακο για το Αλτσχάιμερ, μια νόσο που πλήττει 30 εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο και περίπου 200.000 ανθρώπους στην Ελλάδα. Το σκεύασμα είναι ακριβό, όπως είναι αναμενόμενο έχει και κάποιες παρενέργειες, αποτελεί όμως μια πρώτη μεγάλη νίκη σε μια μακρά μάχη. «Εχουμε το δικαίωμα να είμαστε αισιόδοξοι, αλλά πρέπει να έχουμε υπομονή!» λέει ο πρόεδρος της εταιρείας που ανακάλυψε το φάρμακο.

Ενα άλλο παράδειγμα είναι οι πρόσφατες ανακοινώσεις ελλήνων και ξένων γιατρών ότι ακόμη και σε δύο χρόνια, και πάντως σίγουρα μέχρι το τέλος της δεκαετίας, θα είναι διαθέσιμα τα εμβόλια κατά του καρκίνου, που θα βασίζονται στην ίδια τεχνολογία μ’ εκείνη των εμβολίων κατά του κορωνοϊού. Ηδη κυκλοφορούν εξατομικευμένες εξετάσεις αίματος που ανιχνεύουν την υποτροπή ορισμένων ειδών καρκίνου αρκετούς μήνες νωρίτερα από τις παραδοσιακές μεθόδους.

Πρόκειται τελικά για την άλλη όψη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία. Εκεί, ο ηχηρός τυχοδιωκτισμός ενός πολιτικού αιματοκύλισε μια χώρα και γύρισε την Ευρώπη πολλές δεκαετίες πίσω. Εδώ, ο σιωπηλός επαγγελματισμός των επιστημόνων οδηγεί τον πλανήτη σε μια νέα εποχή όπου πολλές από τις σημερινές φονικές ασθένειες μπορεί να μην έχουν θεραπευτεί, αλλά θα τελούν υπό έλεγχο. Ναι, έχουμε το δικαίωμα να είμαστε αισιόδοξοι.